Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция

Според него президента планирал преврата, за да укрепи властта си
23 сеп 2016 22:00,
100
Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция
Кадър: YouTube

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвиняван от Турция, че е организирал провалилия се преврат на 15 юли, заяви, че в действителност зад опита стои президентът Реджеп Тайип Ердоган. Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение, казва той в интервю за ДПА, германския в. "Цайт" и испанския в. "Паис" от комплекса край Сейлърсбърг, Пенсилвания, където живее в доброволно изгнание от 1999 г. насам.

По-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния проповедник, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция, припомня ДПА.

Още по темата

По думите на Гюлен турският президент планирал преврата година предварително и сега се опитва да укрепи властта си.

В интервюто проповедникът казва още, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана. Президентът нарекъл опита за преврат "Дар от Бога" и казал, че Турция е имала нужда от нещо такова, "за да може да бъде над закона и да преследва още хора", твърди още проповедникът от Пенсилвания.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването "знаеха всичко, което се случва", заявява Гюлен. Духовникът казва, че е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

Aгенция Ройтерс пък цитира интервю на Гюлен за италианския в. "Стамп"“, в което той посочва, че европейските лидери не са предприели ефективни действия, за да спрат придвижването на турското правителство към авторитаризъм.

"Укрепването на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права в Турция са абсолютно необходими, за да бъдат управлявани бежанската криза и борбата срещу "Ислямска държава" в дългосрочен план", заявява Гюлен. – Ако това не се случи, Европа рискува да се окаже с дори по-голям проблем, с катастрофа".

Според ислямския проповедник европейските лидери трябва да насърчат присъединяването на Турция към ЕС, тъй като това би подсилило демокрацията и зачитането на човешките права.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че турските власти са задържали днес племенница на Гюлен в рамките на разследване на дейността на организацията ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).

Емине А. е била задържана в град Ердемит в западния окръг Балъкесир при операция на полицията в ранните сутрешни часове. Полицията е проучила данни от телефона ѝ и установила, че тя е водила значителна част от разговорите с абонат в САЩ. Освен това от дома ѝ са конфискувани множество снимки и книги на Гюлен, както и две еднодоларови банкноти.

Според следствените органи тези банкноти са използвани от членовете на организацията на Гюлен за означаване на йерархията, като званията и длъжностите съответствали на комбинации от букви и цифри от серийните номера на банкнотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУРЦИЯ СИ ОСТАВА ВЕЛИКА СИЛА
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"време е да осъвремениш историческите си познания"Историческите ми познания са доста по-дълбоки от твоите. :)))Гагаузи, кумани и печенеги са... ТЮРКИ! А траки не означава българи! Славяните идват от териториите зад планината Урал. А провинция Иран обхваща днешен Афганистан! Откъдето идват и някои заемки на персийски думи и традиции и освен това, където (в Афганистан) археолози припознават някои неща като вероятна връзка с племена близки до българите. Но не на 100% български. Значи сме тюрки.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бива да допускаме тоалетната в Монтана да стане територия на Уганда!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разузнаването ми докладва, че Уганда иска 92,364% от територията на България. И една обществена тоалетна в град Монтана! А тук ни отклоняват вниманието с някакви Ердогановци и т.н.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кот д'Ивоар иска 90% от територията на България! От надежден източник го знам!Братя българи, да се обединим и да не допуснем тази несправедливост! Ще ни завладеят... Всичко започна с вкарването на нeгpи в отборите по футбол!
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Исляма е ... "тинтири минтири някви тук"...от създаването си през 7-ми век"Ислямът е създаден през 5-ти век, а не през 7-ми. :)))Даже напоследък някви "научни" филми дават, дето говорят, че бил изкуствено създаден от някой си Папа, за да намали влиянието и разпространението на на евреи и ортодоксалната църква (разбирайте православие).
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A Брат Пит и брат му Анджелина, щели да се развеждат. Нали уж много го харесвахте тоя хомо? Кво стана?
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Помня изявлението на някакъв турски журналист през нощта по време на опита за преврат.Той упорито твърдеше, че всичко е само един фарс и до сутринта ще приключи! И позна човека!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Агент 007"Поредният терор проект на сащ тая гмеж иска 70% от България и целите балкани залива ни с ислямски екстремисти копае ни гроба а ние спим."А Русия иска 80% от България. Едно пиленце ми каза. Чудно как ли ще си поделят земите. Аман от режисьори на фантастични филми!
21
4
 
7
 
! Отговори
Агент 007 преди 7 години
30000 затворници пуснаха и на тяхно място интелектуалци несъгласни с ислямизацията.Ердоан работи за сащ и израел Турция е превърната в най големия проект за ислямски джихад Център на ислямска нарочно убиват тероризират.Медицински сестри и учителки се бият по улиците от ислямисти за това че ходели по тениски.Поредният терор проект на сащ тая гмеж иска 70% от България и целите балкани залива ни с ислямски екстремисти копае ни гроба а ние спим.Америка и *** са кукловоди Ердоан работи с тях
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО 26 - АКО ПЕЕВСКИ Е УМАЛЕНОТО КОПИЕ НА ГЮЛЕН, ТО КОЙ ЛИ В БЪЛГАРИЯ Е УМАЛЕНОТО КОПИЕ НА ЕРДОГАН?въпрос без трудност.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Mирен мъзслаймРитуалните кланета на хора са при евреите, не при мюсулманите. :))) Всички останали неща които си изброил ги е имало и ГИ ИМА и в Европа и до ден днешен. Злобата ти е породена от мракобесието довело до това да останеш неук.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Франция е водила, тя има над 40 милиона етнически французи. България, Сърбия и Гърция не по отделно а дори сумарно не могат да направят тази цифра. Сам прецени какъв 5 вековен геноцид са извършили"Отделно, че след много европейски въстания и революции и преврати и т.н. голяма част от хората (поляци, унгарци, швейцарци, германци и т.н.) бягат и се спасяват в големите западни страни, предимно Франция. Отледно, че и до ден днешен българите не си стоят "у дома", а бягат на запад. Това е!
17
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Франция е водила, тя има над 40 милиона етнически французи. България, Сърбия и Гърция не по отделно а дори сумарно не могат да направят тази цифра. Сам прецени какъв 5 вековен геноцид са извършили"Само да те светна, че населението на българите се увеличава по време на Османската империя. А населението на Франция- тя не е водила такива войни със съседите си, не е плащала репарации (кой нормален прави деца в криза), Генерал Де Гол позволява на *** и арабески от колониите да идват във Франция.
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До неанонименДо преди османската инвязия България, Римската империя (Византия) и Сърбия всяка по отделно е имала населени колкото Франция. Днес въпреки всички войни които Франция е водила, тя има над 40 милиона етнически французи. България, Сърбия и Гърция не по отделно а дори сумарно не могат да направят тази цифра. Сам прецени какъв 5 вековен геноцид са извършили "турците"
15
15
 
8
 
! Отговори
неанонимен преди 7 години
До Mирен мъзслайм-кой започна първата световна война,кой започна втората световна война,кой изтреби милиони евреи по времето на хитлер,кой пусна първата атомна бомба,кой съсипа държави като Ирак,Сирия,Либия и колко още кой-а сега наистина можеш да си дадеш отговор Мирен...
14
5
 
25
 
! Отговори
Mирен мъзслайм преди 7 години
Всъщност като се замисли човек, исляма май наистина ще се окаже религия на мира! Като игнорираме тези там, бомбени взривявания на камикадзета, изгарянето на живи хора, ритуалните заколвания на хора, изнасилванията на жени и мъже, сватбите насила между деца-момичета и дърти мьозлемани, и изрязването на гениталиите на жените, навлизащи в пубертета, известно още като клиторектомия - исляма е духовна и извисена религия на мира!
13
6
 
6
 
! Отговори
гюлен преди 7 години
гюлен президент оле оле
12
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хич не ме интересуват и двамата, но Гюлен има доста по-смислени изказвания и интелигентен вид. Мустака и по поведение и по манталитет си е селянче.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sauditska arabiya izteglil miliardi dolari ot zapadni banki i gi e vlojil v Turcia,zatova turcite mogat da harchat 22 miliarda dolara za bejancite a celiya svqt edva miliard,arabite ne vqrvat ve4e na yankite