Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция

Според него президента планирал преврата, за да укрепи властта си
23 сеп 2016 22:00,
100
Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция
Кадър: YouTube

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвиняван от Турция, че е организирал провалилия се преврат на 15 юли, заяви, че в действителност зад опита стои президентът Реджеп Тайип Ердоган. Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение, казва той в интервю за ДПА, германския в. "Цайт" и испанския в. "Паис" от комплекса край Сейлърсбърг, Пенсилвания, където живее в доброволно изгнание от 1999 г. насам.

По-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния проповедник, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция, припомня ДПА.

Още по темата

По думите на Гюлен турският президент планирал преврата година предварително и сега се опитва да укрепи властта си.

В интервюто проповедникът казва още, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана. Президентът нарекъл опита за преврат "Дар от Бога" и казал, че Турция е имала нужда от нещо такова, "за да може да бъде над закона и да преследва още хора", твърди още проповедникът от Пенсилвания.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването "знаеха всичко, което се случва", заявява Гюлен. Духовникът казва, че е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

Aгенция Ройтерс пък цитира интервю на Гюлен за италианския в. "Стамп"“, в което той посочва, че европейските лидери не са предприели ефективни действия, за да спрат придвижването на турското правителство към авторитаризъм.

"Укрепването на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права в Турция са абсолютно необходими, за да бъдат управлявани бежанската криза и борбата срещу "Ислямска държава" в дългосрочен план", заявява Гюлен. – Ако това не се случи, Европа рискува да се окаже с дори по-голям проблем, с катастрофа".

Според ислямския проповедник европейските лидери трябва да насърчат присъединяването на Турция към ЕС, тъй като това би подсилило демокрацията и зачитането на човешките права.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че турските власти са задържали днес племенница на Гюлен в рамките на разследване на дейността на организацията ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).

Емине А. е била задържана в град Ердемит в западния окръг Балъкесир при операция на полицията в ранните сутрешни часове. Полицията е проучила данни от телефона ѝ и установила, че тя е водила значителна част от разговорите с абонат в САЩ. Освен това от дома ѝ са конфискувани множество снимки и книги на Гюлен, както и две еднодоларови банкноти.

Според следствените органи тези банкноти са използвани от членовете на организацията на Гюлен за означаване на йерархията, като званията и длъжностите съответствали на комбинации от букви и цифри от серийните номера на банкнотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
A dnes ERDOGAN pak machka islqmistite v SIRIA ve4e 1200 kvadratni kilometra sa osvobodeni ot lapite na idil
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До турчинаBrato tiya bg sa tupi dokato ne im igrae horoto v rodinata nqma da povqrvat,a neznayat che Gulen ima uchilishta i vestnik ZAMAN v BG daje DPS razdavashe vestnika bezplatno
8
20
 
11
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Интелектуално сте много изостанал. Все едно да споря с бик. Няма смисъл. Ние знаем добре какво става. Няма смисъл да убеждавам някакъв *** славяноезичен ром.
7
14
 
8
 
! Отговори
турчина преди 7 години
Точно от мислещите ни страни е. Много сте глупави. Представи си, че Бг има силна армия. Някой си има училища. Дори военни. Представи си, че навсякъде по медиите има реклама на негов вестник с няколко милиона тираж. И тази реклама показва как бомбардират Бг. Вой на сирени. И после едно бебе се смее под заглавието на вестника. След 8 месеца преврат. Говорител по тв на "някой си" мечтае да стане майор. 2 седмици преди преврата...
6
1
 
11
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
Цели 2 еднодоларови банкноти?!? Тия да не са хванали Гошка??
5
9
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Прав е дядо Гюлен.Кой нормален...превратаджия ще започне пуча в 10-сет часа вечерта.Този преврат бе пълна...пародия от където и да го погледнеш и това показва скрития му сценарий;прочистване на държавата от неудобните на Ерсдухан.За сега успя,но генералите а не са...казали,а не са го...направили.
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ima snimka na FETULLAH v stayata mu v Pensilvaniya kadeto na vazglavnicite mu ima zvezdata na evreite,tozi e redom s masonite i ricarite krastonosci finansiran ot cru
3
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Amerika nezabavno da dade tozi dqvol v Turcia dokato turcite savsem ne sa udarili ritnika na amerikancite
2
9
 
26
 
! Отговори
Влади преди 7 години
Абсолютно прав е Гюлен, както се казва при разследване на престъпление:" Кого ползва"? Този опит за преврат си беше организиран от самия Ердоган да разчисти неудобните светски военни и интелектуалци.Озверелите неграмотни фесове бяха в стихията си,но ще видим после . Турция не е Иран, с големите си нефтени запаси. Ще изнудва Европа с мигрантите, докато се сетим да ги натикаме в концлагери, а после Турция ще увехне. Аднан Мендерес се е люлял на бесилката, Ердоган ще го наследи...
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия като децата: Гошо беше, не Пенчо беше.