Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция

Според него президента планирал преврата, за да укрепи властта си
23 сеп 2016 22:00,
100
Контраудар! Гюлен обвини Ердоган за пуча в Турция
Кадър: YouTube

Турският ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвиняван от Турция, че е организирал провалилия се преврат на 15 юли, заяви, че в действителност зад опита стои президентът Реджеп Тайип Ердоган. Толкова много факти се изясниха напоследък, че това е извън съмнение, казва той в интервю за ДПА, германския в. "Цайт" и испанския в. "Паис" от комплекса край Сейлърсбърг, Пенсилвания, където живее в доброволно изгнание от 1999 г. насам.

По-рано този месец турското правителство официално поиска екстрадицията на 78-годишния проповедник, който се превърна в обществен враг номер едно в Турция, припомня ДПА.

Още по темата

По думите на Гюлен турският президент планирал преврата година предварително и сега се опитва да укрепи властта си.

В интервюто проповедникът казва още, че при приземяването на самолета му в Истанбул в нощта на 15 юли Ердоган се е смял, а на летището обявил, че всичко се случва според плана. Президентът нарекъл опита за преврат "Дар от Бога" и казал, че Турция е имала нужда от нещо такова, "за да може да бъде над закона и да преследва още хора", твърди още проповедникът от Пенсилвания.

Началникът на Генералния щаб и шефът на разузнаването "знаеха всичко, което се случва", заявява Гюлен. Духовникът казва, че е поискал от международна комисия от експерти на САЩ, Германия, Холандия и други държави да проучат опита за преврат и обстоятелствата около него.

Гюлен не вярва Турция в скоро време да изпълни изискванията, поставени ѝ от ЕС, за да се присъедини към него. По думите му страната трябва да бъде заплашена с международни санкции, за да промени пътя си.

Aгенция Ройтерс пък цитира интервю на Гюлен за италианския в. "Стамп"“, в което той посочва, че европейските лидери не са предприели ефективни действия, за да спрат придвижването на турското правителство към авторитаризъм.

"Укрепването на демокрацията, върховенството на закона и зачитането на човешките права в Турция са абсолютно необходими, за да бъдат управлявани бежанската криза и борбата срещу "Ислямска държава" в дългосрочен план", заявява Гюлен. – Ако това не се случи, Европа рискува да се окаже с дори по-голям проблем, с катастрофа".

Според ислямския проповедник европейските лидери трябва да насърчат присъединяването на Турция към ЕС, тъй като това би подсилило демокрацията и зачитането на човешките права.

Междувременно Анадолската агенция съобщи, че турските власти са задържали днес племенница на Гюлен в рамките на разследване на дейността на организацията ФЕТО (Фетхуллахистка терористична организация).

Емине А. е била задържана в град Ердемит в западния окръг Балъкесир при операция на полицията в ранните сутрешни часове. Полицията е проучила данни от телефона ѝ и установила, че тя е водила значителна част от разговорите с абонат в САЩ. Освен това от дома ѝ са конфискувани множество снимки и книги на Гюлен, както и две еднодоларови банкноти.

Според следствените органи тези банкноти са използвани от членовете на организацията на Гюлен за означаване на йерархията, като званията и длъжностите съответствали на комбинации от букви и цифри от серийните номера на банкнотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Двудоларовите банкноти бяха най колекционирани и трудно се намираха от по предните емисии,а за това ли било заради йерархията тогаз и серията им бе малка,малко са се вместили,значи минали на еднодолоровки последно печатене от няколко номера,а че номер направили тез.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кавказка раса е официялното название на бялата раса."За разлика от теб знам ЗАЩО е официАлното!
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам и едно нещо да ти дам за домашна работа.Прочети за нацистките експедиции в Хималаите - в Интернет даже има стари снимки на едни по-черни от ***, които са в нацистки униформи и разхождат разни военни и археолози. Жокер ти давам - арийци са търсили.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напиши поне един път... "арийците не са бели!" :)))
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...и не само, че всичко първо на земята било българско, ами кавказците били бели... и затова поради тази причина и персийците били бели... лелееееее... не думай!!!! :)))
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАСТОЯВАМ да го напишеш поне 10 пъти във всички форуми, които посещаваш... "Арийците не са бели!", че ДА СЕ ЗНАЕ! Освен ако не твърдиш обратното :)))И после ми разправяй, кое е сериозно и кое е несериозно! :)))Тръгнал малкия да ме учи кое било сериозно и кое несериозно, а е същия шовинист като тези които твърдят, че всичко първо на земята било българско.
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Запомни едно... Шовинизма е стена, която трябва да се заобиколи или прескочи, за да можеш да видиш какво е било съвсем близо до теб, но е било скрито. Няма как да имаш познание, особено по История, ако всичките ти пътища минават само по едни и същи места. Чети всякакви източници. И арабски, и древногръцки, и китайски, и западни, и африкански даже... И запомни... първият HEГЪР не е бил българин!!!
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Древното племе БУЛГУР, което се биело с небесни дракони... тинтири-минтири. Яли булгур, ама Божидар Димитров вика "тва са българи... от Своге!!!"
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Мислех че можем да завържем по-плодотворен разговор"Няма как да водя плодотворни разговори с неуки и промити хора, които тъпчат на едно място.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко пъти да ти кажа, че не става дума за историк, а за днешната младеж, която излишно се надъхва с фантасмагории? Толкова ли бавно загряваш?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 64"То и в древните китайските летописи пише за племе Бул-***, но това не е достоверен источник."Виждам, че лека полека сам започваш да си даваш отговори на въпросите.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крепи се на ей такива приказки на хора, които искат първия **** да е бил българин!
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Дай ми исотчник (шовинистичен според теб) който да твърди че произхождаме от СТРОЙНИ и КРАСИВИ ариици."Днешния български шовинизъм не се крепи на източници. Крепи се на ей такива приказки на хора, които искат първия *** да е бил българин! Искат все българските календари и азбуки да са били първи... ама не са. Много младежи като теб се надъхват - то хубаво да си родолюбец, ама чак пък толкова... Ей в това е шовинизма...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За това има в днешно време турци със сини очи и светли коси."Не е само заради това. Бели хора са стигали в Средна Азия, даже не само бели ами и червенокоси! Които са редки! Там е работата, че няма как да кажеш, че това са непременно българи. И уйгурите ги припознават за прадедите им и за хановете им.
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"за сторйността и красотата явно бъркаш понятията между реалните древни ариици"Ниииищо не бъркам, моето момче! Нищо!Така съм го казал, защото скапания шовинизъм в България това иска... иска родата му да е била винаги красива и стройна. Ама не може винаги. Тва е!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има сигурен начин да разбереш ти самия кой си. Ако носа ти е като камба това е сигурен белег че в тебе преобладават търкските и прабългарски гени. Ако е по тънак и по-малък това значи че в теб преобладават тракийските гени. Характерно за тракийските гени са и плитките очни орбити. Разбира се възможни са всякакви комбинации по изброените белези.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдението, че "древните персийци" са кавказци... и още повече "бели" е меко казано наивно. Имайки предвид факта, че преди това кавказките племена водят войни с всевъзможни семитски племена и в крайна сметка съжителстват заедно защото никой не надделява. (исторически доказано)
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сред първите им споменавания са като съседи на германските племена" - не, това не са първите, а късните им споменавания. А "германците" са били множество различни племена и даже не са се казвали германци. Ама както и да е. Няма смисъл да ти обяснявам.Населението на днешен Афганистан генетично не е много изменено- страната е силно консервирана генетично. На всеки шовинист му се иска пра-пра-пра и т.н. рода му да е строен и красив ариец, но действителността се разминава. Важна е издръжливостта.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, като казвам, че славяните идват от зад планината Урал, имам предвид Северните славяни, които са мнооооого по-многобройни. Южните нямат почти нищо общо.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен това, има много племена, които също имат персийски произход, обаче са ТЮРКИ...