Гърция дава добавка за пенсиите под ?850 на месец

Помощта за празниците възлиза на общо 617 млн. евро
16 дек 2016 10:22, Елка Василева
44
Гърция дава добавка за пенсиите под ?850 на месец
Снимка: архив, Reuters

Гръцкият парламент прие отпускане на помощ за хората с ниски пенсии - една от две инициативи за подпомагане, огласени от премиера Алексис Ципрас и предизвикали ново напрежение между Атина и нейните кредитори, предаде Франс прес.

Помощта беше одобрена от 196 депутати от различни партии от присъствалите общо 257 народни избраници. Мярката предвижда отпускане на добавка за декември на пенсионери, получаващи под 850 евро на месец. Помощта възлиза на общо 617 милиона евро.

Още по темата

Другият вид помощ предвижда да се отложи повишаването на ДДС на островите в Егейско море, където има струпване на голям брой бежанци.

Ципрас съобщи за инициативите преди седмица. Заради тези мерки председателят на Еврогрупата обяви преустановяване - по инициатива на Германия, на краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг в замяна на реформи.

Кредиторите на Гърция са обезпокоени от социалните мерки, предложени от правителството на премиера Алексис Ципрас, тъй като смятат, че те са в дисонанс с ангажиментите, произтичащи от договореностите с тях, пишат вестниците.

Говорител на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), цитиран от изданието "Нафтемборики", казал, че мерките будят тревога както по отношение на цялата по-нататъшна процедура по договарянето с кредиторите, така и по същността на поетите ангажименти.

"Няма да отстъпим пред исканията на кредиторите", заявил Ципрас според в. "Та неа".

Всекидневникът коментира, че отношенията между Атина и кредиторите са стигнали до краен предел и че сегашното поведение на гръцкото правителство е продиктувано от заплахите, отправяни от институциите да спрат прилагането на мерките за облекчаване на гръцкия дълг.

Същият говорител на ЕСМ казал, че първата оценка на институциите по вече гласуваните от гръцкия парламент бонуси, показвала, че те ще намалят възможностите за постигане на финансовите цели на Гърция за тази година.

Говорителят на ЕСМ пояснил още, че целият въпрос за тези бонуси ще бъде обсъждан на политическо ниво. Освен това държавите членки щели да се произнесат и по краткосрочните мерки за облекчаване на гръцкия дълг, които Еврогрупата реши да предостави на Гърция, но след това "замрази" заради бонусите на Ципрас.

"Топката" сега е в Еврогрупата, която ще решава през януари за краткосрочните мерки по облекчаване на дълга в замяна на реформи", коментира в. "Вима", като уточнява, че следващото й заседание ще бъде на 26 януари 2017 г., пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Гърцияпенсиипомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Браво на Гърция преди 7 години
У нас най ниските пенсии са 75 евра ..Учители с над 41 години стаж получават по 98 евра месечно.Терористи на власт харчат десетки милиарди ограбвани от народа само за ЯКО корупционни обекти ...От заплати пенсии,помощи за оцеляване власт подставените не могат д а откраднат и лев..
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре редакцията да скрие статията, нито е политкоректна, нито се връзва със спасителя (виновник) Борисов, и само дразни матряла
32
0
 
1
 
! Отговори
Do 33 преди 7 години
Tova sa informacionni hibridni vatreshni voini na bg chengeta s bg izstrebitelite.
31
1
 
21
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Гръцката криза е просто медиен образ, пропаганда и манипулация за нас, да си мислим че живеем в просперираща и модерна държава. А реалността е друга, приятели....
30
5
 
9
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 7 години
ДО 30,САМО ДА ТИ НАПОМНЯ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ ПОВИШИ ПЕНСИИТЕ ТАЗИ 2016 Г. САМО С 2.99 ЛВ. (2,6 %), А ПРЕД НАСТОЯЩАТА ЩЕ ГИ УВЕЛИЧИ С 2,4%ХА СЕГА ПРАЗНА КРАТУНО (ТИКВО) ВИКАЙ .......
29
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Или въобще си нямаш хабер или просто лъжеш.Вземи и се справи малко с материала и тогава се излагай пред хората -все пак едно е да плюеш по Станишев и Орешарски ей така друго е да видиш фактите.Но какво ли ти обръщам внимание,ти просто си промит мозък .
28
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червените каскети веднага почнаха да викат ура за Ципрас и долу Борисов . Само да им напомня , че Станишев и Орешарски им дадоха по 4.50 лв. повишение на пенсиите . Защо не викате долу БСП , а другари .
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да прости Средната Класа . Ни за Господар става , ни за Роб . Но ние робите , няма да предизвикаме вътрешни безредици и войни . Ред е на Нашите покровители да воюват за себе си .
26
5
 
19
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 7 години
Ципрас отново показа сре-ден пръ-ст на ЕК и банките кредиторки! Това е загрижен политик за народа си, а не *** като наш БО-КО!
25
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Защо да раздават толкова пари в България.Те пенсионерите и с тези пари които получават си гласуват за Борисов -защо да се харчи човека.Купените медии така са облъчили старите хорица,че докато са живи само за Борисов ще гласуват -той е надеждата им,защото без него държавата ще фалира,а и още не се е родил човека който да може да я управлява освен Борисов.Абе смешна работа,обаче се втълпява на хорицата.
24
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никакво напрежение . Това е напълно осъществима идея на кредиторите . 830 ЕВРО е разликата между исконната система на Капитализма и бившата система на Държавен Капитализъм . Чудо голямо . Всеки има право да опита . А уж , демократи , радетели за Свят на неограничените възможности Едно не е ясно . Четвърт век временно явление или во веки веков . Амин .
23
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Гърция имат за премиер родолюбец,а не тиква.
22
5
 
26
 
! Отговори
Завиждам им преди 7 години
Е,това е патриотизъм ! - да обичаш народа си - родителите,бабите ,слабите ,децата .Завиждам им
21
3
 
23
 
! Отговори
Ние също преди 7 години
България дава добавка за пенсиите под 850 стотинки на месец !Благодарим на гроб - БЕЗВИЗ за оня свят!
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С 600 000 000 евра могат да се закупят 6Airbus A 310, който 15 години да носят доход!
19
1
 
6
 
! Отговори
НЕПИСАНИ ЗАКОНИ преди 7 години
От както Свят светува има превилигирована каста от управляващи (господари). Тя се изменя в различни форми в годините. Хората тъкмо се осъзнаят, че са пионки, вдигат революция и господарите подменят едната форма на подчинение с друга... Замазват се очи и така до следващото колело.Има средна класа, която е трън в очите на господарите. Тази средна класа си повярва, че може да се внедри във високите етажи - за това е тотално смачкана...И така година след година, век след век, ера след ера....
18
1
 
24
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Управляващите мачкат народа, но точно тази част на народа, на която се крепи ДЪРЖАВАТА! България се издържа от около има няма 2 милиона работещи. Голям процент са подигравани със заплати близки по стойност на минималната заплата.Ромите, които набират все по-голяма скорост-за тях помощи. Помощи и за бежанци.И така Властващите затриват средната класа.Да ги питам след 50 години, когато на тази територия останат само ***, какво правим?! -Нищо, сега да се нагушите с пари, а после дим да ви няма!
17
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спомняте ли си Бай какво казваше:Като Гърция ли да станем, фалити и тинтири минтири. Ех, Бай, бай...
16
1
 
28
 
! Отговори
даааа преди 7 години
Браво на Гърците, браво! Евала на хората. Пенсионери под 850 евро, уауууу, при нас пенсии по 120 лв. Евала на хората така трябва, това е държава, цака цяла Европа, и никой не и може нищо защото когато помагаш на собствените хора те ти защитават.
15
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пазете се да не станете като Гърците ЕЙ! Толкова са зле че пенсионерите им са на минимална пенсиика от 850 еврака! Мъкаааа Гръцка Мъкааа. В Гръцките кофи за *** в които големите вериги магазини изхвърлят храна преди да и изтече срока на годност се хранят нашите милионери които мият ду.етата на Гръцките пенсионерчета! МЪКАААА ГОЛЕМА ГРЪЦКА МЪКАААА! Държавата им е фалирала но народа е богат защото 30 години получаваха такива заплати пенсии и бонуси които няма да ги видите докато свят светува.