Сърбия с акция "Косово" – националистически влак до границата

"Изпратихме влак, не танк", подчерта премиерът Вучич
15 яну 2017 10:07, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Специално украсен сръбски националистически влак беше спрян вчера на границата между Сърбия и Косово, което доведе до засилване на напрежението между страните, предаде Асошиейтед прес.

По-рано представители на Косово определиха опита за установяване на железопътна връзка между двете страни като агресивно нарушение на косовския суверенитет, припомня Асошиейтед прес.

Сръбският премиер Александър Вучич нареди влакът да спре в сръбския град Рашка, заявявайки, че етнически албанци от Косово са опитали да минират железопътната линия. Косовската полиция отхвърли остро обвиненията и заяви, че е проверила релсите, без да открие експлозиви, пише БТА.

На свикана по спешност пресконференция в Белград Вучич обвини правителството в Прищина в планове да арестува машиниста и пътниците във влака като опит да провокира конфликт. Сръбският премиер предупреди етническите албанци в Косово да не нападат сръбското малцинство, "защото Сърбия няма да го позволи".
"Изпратихме влак, не танк", подчерта Вучич.

Произведеният в Русия влак е украсен със сръбски знамена, религиозни православни сцени, манастири и средновековни градове и с надписи "Косово е сръбско" на 20 езика, отбелязва АП. Униформите на служителките във влака са в цветовете на сръбското знаме.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., но Белград не признава разделянето и се опитва да запази влиянието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от сръбското малцинство, припомня АП.

Косовският премиер Хашим Тачи заяви вчера във Facebook, че Косово уважава свободата на движение на хора и стоки, но влак, покрит с националистически лозунги, които нарушават косовската конституция и закони, "е напълно неприемлив".

Освен това на него са пътували хора, които не са имали разрешение да влизат в Косово. Трябва да се попречи на всяка незаконна дейност, която заплашва държавния суверенитет на Косово, добави Тачи във Фейсбук, определяйки влака като провокация.

Отношенията между между Белград и Прищина са обтегнати след задържането във Франция на бившия косовски премиер Рамуш Харадинай по сръбска заповед за арест, припомня АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
8
 
! Отговори
EdinChovek преди 7 години
Chista Provokaciya !!!!!
130
5
 
7
 
! Отговори
............... преди 7 години
До Минаваще и ? като сме близки трябва да подкрепим тези прояви на агресия, подклаждани явно от русия?
129
1
 
8
 
! Отговори
асдасд преди 7 години
Добруджанец,съжалявам за това,което е трябвало да преживеят предците тиПриятелю,не съм написал,че не е имало издевателства от страна на румънските *** към Българското население,а че от тяхна страна търпим най-малко човешки и териториални загуби(поне от това което знам),но на война е така-правила няма!!!разположени сме на лошо място-от всички страни лешояди,обаче сме оцелели и в бъдеще трябва да е така-само трябва да имаме ПАМЕТ,ВЯРА и НАДЕЖДА.... и СМЕЛОСТ да се борим за БЪЛГАРИЯ
128
1
 
3
 
! Отговори
факти преди 7 години
и сръбската музика си има ефекта над българите,особено по пмаците, които и те не знаят какво е знаме, бауйрак и флаг. а за тройния девиз да не говрим-сръбска музика, е.. и ст. дш... шантава рабта
127
1
 
6
 
! Отговори
Добруджанец преди 7 години
до асдасдАз съм от Добруджа и от бабите и дадовците си знам за какви издевателства от страна на румънците над местното население става въпрос.
126
1
 
17
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Бързо да пращаме до Ниш влак направен в Брюксел с надпис "Западните покрайнини са България"!
125
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, сега не е като едно време, има достъп до информация всякаква. Постоянно се публикуват архиви и документи. Всеки който се интересува може да види и разбере, че каквито злини са нанесли на българите сърбите и гръцката патриаршия никой друг, дори и турците не са нанесли.
124
19
 
18
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Със сърбите сме съседи, православни християни и много близки по манталитет и говор. Който го отрича е необразован човек или има користни цели.
123
18
 
20
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Всеки уикенд хиляди българи са в Сърбия. В Косово няма нито един български, френски, немски турист, защо ли?
122
17
 
16
 
! Отговори
до Анонимен преди 7 години
Със сърбите сме православни братя с католиците от Хърватия не сме и никога няма да бъдем колкото да ти се иска.
121
11
 
16
 
! Отговори
lol преди 7 години
до границата на косово ли? значи дефакто разпознават косово като отделна държава.. *** сръбски парчета...
120
15
 
7
 
! Отговори
Един преди 7 години
Тук един шоро... твърди, че сърбите били заобиколени от неприятели? Бълнувания на болен човек. Ако тои е неприятел на сърбите аз съм им приятел.
119
8
 
21
 
! Отговори
Един преди 7 години
Като пълзящ октопод албанците превземат Македония. Дадоха им Косово-територия на Сърбия. Ако подкрепяме това ще започнат претенции от някои към наши територии.
118
11
 
11
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Предпочитам да сме приятели със сърбите, не с албанците. Някои *** искат обратното само и само да са полезни на чужди интереси.
117
14
 
14
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Сърбите са православни славяни, както и ние. Трябва да бъдем зеадно, защото един по един ще ни претопят. Приятелскити отношения между България и Сърбия значат много повече, отколокоот си представяме. Някои услужливи шоро.. говорят негативно за сърбите за да сме по-лесни за яхване от чужди интереси.
116
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 149Рана на Балканите е изкуственото разширение на Сърбия на юг,след Руско-турската война,върху земи населени предимно с българи.Изкуствена държава е и Югославия-първо като кралство и след това титовата квазидържава.Сега,нещата ще си дойдат почти на място,но преди това,сърбите трябва да се вразумят и да престанат да мечтаят за Велика Сърбия,която бе за тях Югославия.
115
4
 
6
 
! Отговори
асдасд преди 7 години
колкото до румънците-от тях най-малко лошо сме виделиСеверна Добруджа е била БЪЛГАРСКА при създаването на БЪЛГАРИЯ и след това през вековете попада под различно владение и не е била в пределите на БЪЛГАРИЯ от както падаме под турско(даже и преди това),а и единствено от румънците си връщаме територията загубена след ньойския мирен договор
114
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Анонимен 150Историята показва,че сърбите никога не са били близки на българите,направили са държава на български земи.Всички опити за Балкански федерации са завършвали с неуспех,заради хегемонистичната и сепаратистична,сръбска плитика-федерацията да се управлява от Белград?!Това вижда Левски и се отказва,дори и Георги Димитров го съзира и поставя условие,БГ да влезе във Федерацията,като суверенна с Беломорието,което бокира дугия опит за такава.
113
14
 
10
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Със сърбите сме много по-близки от колкото с румънци, турци, гърци. Ако поддържаме добри отношения с тях ще сме по-силни. Глупаво е да говорим за тях от шорош.. позоции, това ни прави по-слаби.
112
13
 
7
 
! Отговори
До Анонимен преди 7 години
Не знаещ ли, че Косово е люлката на Сърбия. Запада я преподнесе на албанците, а сърбите според тях трябва да приемат безропотно това изкуствено създание Косово. Това е рана на Балканите. Всяка рана тябва да се лекува, това трябва да стане без да бъде принуждавана никоя страна.