Сърбия – тя вече ли е "лошото момче" на Балканите?

Мирише ли на война или това е сръбска предизборна реторика
26 яну 2017 20:42, Елка Василева
133
Сърбия – тя вече ли е "лошото момче" на Балканите?
Кадър: YouTube

Сръбското правителство отново посяга смело към националистическата карта. Наскоро дори заплаши Косово с война. Трябва ли да се тревожим за обстановката на Балканите или всичко е само сръбска предизборна реторика?

Напоследък зачестиха отровните стрелички, които Белград пуска срещу съседните държави: Хърватия отново е припозната като страната на "сърбомразци и долни шовинисти"; Македония и Черна гора са клеймени заради това, че са признали независимостта на Косово, макар оттогава да са минали вече цели 8 години; в Босна и Херцеговина пък отново се подклажда тъй нареченият "сръбски въпрос". Тамошният сръбски лидер Милорад Додик, с безрезервната подкрепа на Белград, говори отново за отцепването на Република Сръбска в Босна. Наскоро той заяви в прав текст, че границите на страните от Западните Балкани трябва да бъдат преначертани, пише Дойче веле.

Последната провокация е от преди месец: Белград обяви, че след 18-годишна пауза възстановява движението на влаковете към Косово и пусна по линията за Митровица, в доминираната от сърби северна част на Косово, влакова композиция в цветовете на Сърбия. Върху влака на 20 езика беше изписано "Косово е Сърбия".

Можехме да предположим как ще завърши всичко: правителството в Прищина определи това като "сръбска провокация" и изпрати тежковъоръжени специални части на север за подсилване на границата със Сърбия. На 50 километра преди границата влакът беше спрян - за да бъдат предотвратени кръвопролития, по думите на сръбския премиер Александър Вучич. Според него имало опасност косовските албанци да заложат взрив на релсите.

"Не искаме война, но Конституцията ни задължава да браним всеки сантиметър от нашата територия и да защитаваме нашите граждани", заяви веднага президентът Томислав Николич, който има опит с разпалването на омраза - през 90-те години, по време на войната в Косово, той и сегашният премиер Вучич се изявяваха като радикални националисти. По адрес на Прищина сръбският президент каза: "Ако те убиват сърби, ние ще изпратим армията. Всички ще се включим, аз самият - също."

Пак война?

От края на последната война в региона изминаха две десетилетия. Въоръжените конфликти отнеха живота на 120 хиляди души, разрушени бяха градове и села, променени бяха много човешки съдби.

За белградския седмичник "Време" сюжетът с влака е политическа инсценировка: "Косовският премиер Хашим Тачи, който има много вътрешни проблеми, включително покрай спекулациите, че може да му бъде повдигнато обвинение за военни престъпления, използва инцидента, за да покаже, че все още той има думата в Косово. Вучич обратно - поддържа имиджа си на миротворец, който мисли за нацията и решително защитава сръбските интереси", четем в уводната статия на изданието, озаглавена "Последна спирка - избори".

През април в Сърбия ще се проведат избори за президент и местни органи на властта, на които премиерът Вучич се надява да заздрави властта си. Има дори спекулации, че той обмисля варианта за нови предсрочни избори, за да се възползва максимално от високата си популярност и медиен комфорт.

Незарасналите рани

Определено това е предизборна реторика, но тя е много опасна, предупреждава Сърбянка Турайлич, известна активистка на сръбското демократично движение още от времето на протестите срещу режима на Милошевич. "Говорим за незрели, крехки общества. Нищо от това, което беше съсипано от войните, не беше възстановено. И сега всичко това, за съжаление, се използва за предизборни цели", посочва Турайлич. Тя обвинява ЕС, че подкрепя Вучич, стига той да прави отстъпки пред Косово.

Последните социологически проучвания показват, че едва 44 на сто от сърбите подкрепят присъединяването на страната към ЕС. Противниците на членството междувременно са достигнали 42 процента от населението на страната.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: СърбияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сръбското правителство отново посяга смело към националистическата карта. Наскоро дори заплаши Косово с война."Тази албанска ислямистка клоака трябва да бъде обезпаразитена и присъединена обратно към законния си собственик- Сърбия.
23
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Така е!Браво! България в един отбор с ислямското гнездо Албания- ЙЕС БЕЙБИ
22
8
 
22
 
! Отговори
майорски преди 7 години
Много от вас бъркат някогашната Югославия със днешна Сърбия ....Днешна Сърбия няма и никога няма да има икономическата мощ на някогашна Югославия,Няма ги Словения , Хърватия , Черна гора ....основните икономически мотри на някогашна Югославия .... Сърбите са 7 милиона ...и при това нямат право да работят в ЕС ...ако ЕС отвори границите си за сърбите в сърбия ще останат около 4-5 милиона ....не гледайте Белград ...идете в Зайчар, Парачин , Вршац ...дори в Ниш..МЪКА, МЪКА братко ...
21
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Трябва ли да се тревожим за обстановката на Балканите или всичко е само сръбска предизборна реторика?"И да не е предизборна реторика, през последните 20 години Сърбия преживя няколко войни, включително и отделянето на Косово, така че Дойче зеле да ходят да плашат гаргите. Няма да ни спечелят на страната на Косово.
20
16
 
6
 
! Отговори
Така е! преди 7 години
Сърбия, Турция, Македония, Гърция и съюзникът им коварна Русия са изолирани на Балканите.Срещу тях са "тигрите балкански" Албания и РБ!
19
2
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Джурналисти пак ще ги бомбардират. нашето "ниво" ако ти е база за сравнение, имам много лоши новини...
18
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия много добре , в Сърбия много добре, в Украйна Много добре , в Куба цъфти , в северна Корея връзва .....ако ги слушате червените паццули ...До корекома ще стигнем пак.
17
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСъс сигурност е 100 пъти по-уредена от България, а ги направиха на лунен пейзаж преди 20 години. Минавах оттам преди година и навсякъде първокласни пътища, селата живи с хубави сгради, в тях училища с автобуси паркирани отпред, по полетата щъкат трактори и насвякъде има оранжерии. Направо са светлинни години пред нас....
16
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В ква изоляция е Сърбия бе? Кви са тия мегаглупости?,
15
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо се ксзва, че само НАТО ги бомбардира и то леко само да им дръпне ушите.Защо никой от вас не казва за сръбската агресия спрямо босна, черна гора, Албания и т.н. ? Какво прави сръбската армия там? Вие сте много интересни. .... в разсъжденията си? Много едностранно гледате пак.
14
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми дреме за бъдеща България без българи! Ако ще и в клуба на извънземните да членува! То вероятно и на тях им трябват миячи на клозети.
13
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хахах не ме разсмивайте, в Сърбия е по-зле и от африка, работят за 400лв масово, който се уреди с виза ходи в Швейцария и Австрия, пари няма, държаваа е много бедна и изолирана отвсякъде
12
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не е ходил в Сърбия, горещо го съветвам да иде, ако ще да не е Београд, па тогава да съди къде е независима Сърбия и евроатлантическа пропадаща България.
11
13
 
33
 
! Отговори
Джурналист преди 7 години
Ако имахме поне половината от куража и хъса на сърбите щяхме да сме на ниво на развитие на Унгария сега. Сърбия е страна, която губи над 1.5 млн души през първата половина на 20ти век; бомбардирана е жестоко през ВСВ, но се съвзема много бързо - за 20 години. Дишахме им прахта през соца. Кога нобелова награда, кога награда в Кан за филм от България? Разпаднаха си и пак не се дадоха сърбите. Американците ги бомбардираха и им сринаха инфраструктурата и какво? Не са в ЕС, но са на напето ниво...
10
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То всеки има бъдеще въпроса е как го живееш. В изолация,като северна Корея или в клуба на богатите с кеф. Другото са комунистически лозунги ... нищо повече. Глад и тъмнина.
9
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни дивотии! Сърбия има бъдеще, ние сме тези, които нямат. След 50 години в България почти няма да има българи! Гледайте света през тая призма, а не ден за ден. По принцип православието върви ръка за ръка с дълго съществувание на държавата. Е, ние сме изключение.
8
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЕ НАДЯВАЙТЕ ЧЕ СЪРБИТЕ ЩЕ СЕ ПРИМИРАТ 8 ИЛИ 17 ГОДИНИ СА НИЩО ВРЕМЕ КАТО ГОЛЯМО МЕЖДУЧАСИЕ МЕЖДУ ДВЕ ПОКОЛЕНИЯ НЕНАВИЖДАЩИ ЕС И НАТО КАКТО ИАЗ ЗАТАВАМ ЗАД ТЯЯХНАТА КАУЗА НАС КОЙ НИ ПИТА ЗА ЕС И НАТО АМА РАЗПАДНАТ ЛИ СЕ ЧЕ ИМА ПУЦАЙ БРАТО И НОВ ВИДОВДАН
7
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбия е с над 30℅ безработица и моли за заеми Русия през няколко години. За мен нито е напреднала нито е държава на бъдещето.Изолирана от Европа и седяща настрани от клуба на богатите.
6
15
 
14
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
сърбите винаги съм ги оприличавал на един п.икльо 40 кила с мокри дрехи, но отива в дискотеката и почва да се прави на отворен пред лошите момчета - накрая естествено изяжда боя
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшно заглавие. Обратно в училище да учите грамата. Хамави "автори".