Груевски не успя да състави правителство в Македония

Наред е Социалдемократическият съюз на Македония на Зоран Заев
30 яну 2017 09:12, Елка Василева
10
Груевски не успя да състави правителство в Македония
Снимка: архив, Reuters

Срокът за формиране на ново правителство в Македония изтече в полунощ, без да бъде постигнато споразумение между ВМРО-ДПМНЕ и партията на етническите албанци Демократичен съюз за интеграция (ДСИ), съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

"Коалиционно споразумение с ДСИ не беше постигнато", заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Той добави, че произвеждането на нови избори ще бъде "зряло решение" за преодоляване на кризата. "Всяко други решение би довело само до нови конфликти /.../ в едно вече разделено общество", посочва Груевски.

По-рано вчера Демократичният съюз за интеграция - най-голямата политическа партия на етническите албанци и дългогодишен коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ обяви, че е неспособна да вземе "ясно решение" за коалиционно правителство с партията на Груевски. "Трябва ни още време и аргументи, за да вземем решение, което ще бъде полезно за народа на Македония", заяви пред журналисти говорител на ДСИ пред щаба на партията в Тетово, минути преди да изтече крайният срок.

Още по темата

На 9 януари президентът Георге Иванов възложи мандат за съставяне на правителство на Никола Груевски, чиято партия ВМРО-ДПМНЕ спечели най-много гласове на предсрочните избори на 11 декември.

Според македонската конституция, ако партията с най-много гласове не успее да събере мнозинство в парламента, президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по брой на спечелените гласове партия, в случая - Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев.

Македонските медии не изключват възможността ДСИ да влезе в коалиция със социалистите.

Ако и този опит не успее, вероятно ще бъдат насрочени нови предсрочни избори заедно с местните избори през април.

На изборите през декември ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата в парламента, а СДСМ - 49. ДСИ все още е най-влиятелната партия на етническите албанци, но на изборите спечели едва 10 места в парламента, значително по-малко в сравнение с предходните избори.

Представители на ЕС заявиха, че Европейският съюз очаква бързо формиране на правителство в Македония, а според еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан най-добро за страната ще бъде формирането на "широка коалиция".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не еэнаред Заев, а този за който реши "председателот" Иванов. Най-вероятно ще даде мандат пак на ВМРО, но с друго име носител. И така може всеки 20 дена, докато светът се свърши. При македонците и конституцията им е както всичкото друго.
5
7
 
4
 
! Отговори
Полк. Борис Дрангов преди 7 години
Македонийо, Земьо Българска!
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като прочета някоя новина от Фиром и винаги ми става смешно, колко са загубени античните южни сърби ...
3
2
 
9
 
! Отговори
Започва преди 7 години
се с асимилацията на Македония.ЕС иска широка коалиция!
2
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 7 години
До АнонименС "така им се пада" - не съм съгласен. Но другото си е вярно! Сами са си виновни, жалко за тях. Същото важи и за нас! Сами сме си виновни за всичко и жалко за нас!
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
така им се пада на анти-българите, докато имат такава вътрешна и външна политика добро няма да видят