Пада ли Македония в ръцете на албанците?

Те излязоха с общи искания – за езика, името, знамето, химна, герба
31 яну 2017 21:35, Елка Василева
222
Пада ли Македония в ръцете на албанците?
Снимка: архив, Reuters

Срокът за сформиране на ново правителство на Македония изтече в полунощ на 29 януари, а бившият премиер Никола Груевски, на когото беше връчен мандатът за съставяне на кабинет, не успя да се договори с албанската партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ и нейния лидер Али Ахмети. Сега пред Македония има няколко възможности, като почти всяка от тях изисква разрешение на албанците за сформиране на правителство, пише сръбският вестник „Блиц“.

Сега всички погледи са вперени в президента Георге Иванов, който би трябвало да връчи мандат за съставяне на кабинет на втората най-голяма партия – Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/.

Груевски поиска нови, извънредни избори през април, а албанците заявяват, че все още не са избрали една от петте опции.

Какво се случи?

Управляващата доскоро партия ВМРО-ДПМНЕ начело с Груевски победи на проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори, като спечели 51 депутатски мандата при 49 за опозиционната СДСМ начело със Зоран Заев.

Тъй като за обикновено мнозинство в македонския парламент са нужни 61 депутати, е логично да се преговаря с албанските партии. Най-много от тях спечели ДСИ – 10, движението БЕСА спечели 5 депутатски места, Алианс на албанците – 3 и Демократичната партия на албанците – два депутатски мандата.

Първите очаквания бяха следните: Груевски ще се договори с досегашните си партньори от ДСИ и ще продължи да управлява Македония. Случи се обаче нещо /не/очаквано: албанските партии договарят обща платформа и отказват да влязат в коалиция, без да бъдат изпълнени техните искания.

А исканията им изобщо не са прости: иска се промяна на конституцията с цел въвеждане на албанския като втори официален език, еднаква представеност на албанците във всички държавни институции и включването им в преговорите с Гърция за решаването на спора за името на Македония. С платформата се иска и дебат за химна, знамето и държавния герб на Македония, така че в държавните символи да се представена мултиетничността и етническото равноправие.

Ситуацията може да ескалира

„Албанците и преди са заявявали, че ще поискат още отстъпки. Те държат контролния пакет, поради което ще гледат да измъкнат колкото се може повече, включително ревизия на Охридското споразумение, което не им даде автономия, а засилено местно самоуправление. Така те получиха по-големи правомощия от където и да е в региона. На албанците не е дадена национална автономия, защото това би било прекалено опасно, това всъщност би била стъпка към отцепване“, каза за сръбското издание Александър Попов, директор на сръбския Център за регионализъм.

Запитан дали сега албанците ще поискат автономия, Попов казва: „Ситуацията в региона е толкова крехка, което показва и задънената улица, в която се оказаха преговорите в Брюксел /между Сърбия и Косово/. Факт е, че албанците имат капацитет за изнудване, а дали ще поискат автономия в Западна Македония, не знам. Това, което знам, е, че на няколко пъти прехвърчаха искри, довели страната до ръба на гражданска война – такова нещо видяхме в началото на миналото десетилетие, както и в Куманово“, казва Попов.

Велика Албания чука на вратата?

Въвеждане на албанския като официален език, дебат за промяна на химна, знамето и герба, както и името на страната, показва, че целта е Македония и официално да се албанизира, пише сръбският „Блиц“.

Защото досега е изпълнено почти всичко, което албанците са поискали. Охридското споразумение практически федерализира Македония. Когато обаче се очакваше натискът да спре, той се засили и така официално през 2005 г. Скопие разреши на албанците да издигат албански знамена в областите, където те са мнозинство.

В Албания и в Косово се печатат учебници по география за 4 клас, които съдържат карта на Албания с „албанските области“ в Черна гора, Сърбия, Македония и Гърция, както и Косово.

Не бива да се забравя и конфликтът в Куманово през май 2015 г., когато въоръжени албански екстремисти влязоха в сблъсък с македонската полиция и „поискаха своя държава“. Този конфликт е само последица от десетилетните усилия на косовските и македонските албанци за това териториите на Балканите, на които живеят албанци, да се обединят в една държава, пише сръбското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: македонияалбанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
3
 
! Отговори
турчин преди 7 години
Значи нямало ,,робство".
160
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре на изтъргуваме Македония за Западните покрайнини и Поморавието Пирот,Бела паланка,Бабушница
159
6
 
13
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
... И тогава .... Дазка койт ое бил приятел с Русия печели , който не е ... губи . Ако ви направи впечетление Сърбия направи учение в края на годината заедно с руски военни и се взе решение Русия да подари безвъзмесдно 24 Т90 , 24 МиГ29 модернезирани и 12 Ц300 на Сърбия . е и още някой друг БТР ама то на фона на другото . Та лично аз очаквам до 5 години да има сериозна битка тук . Сърбия няма да прости за Косово и Босна .
158
3
 
15
 
! Отговори
Кукловодът преди 7 години
Още една рана която остави САЩ по пътя си към своята смърт . Хайде да не си правим илюзии че албанци , косовари или бошняци имаха някакъв изобщо шанс ако не бяха подпомогнати от Европа и САЩ , а те го направиха защото искаха да контролират газовите доставки . Да именно използваха това като предтекст за да си направтя колонялните бази и трабата от Катар да е под техен контрол . Ама ядец . Прецакаха ги . Сега остава само времето да минава и да се изтощат финансово и да си махнат военото присъствие
157
2
 
20
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
А добър ден.Първо Косово, а сига и Македония.В Европа са решили да станат мусулмани.Католиците искат да убият православната вяра.
156
3
 
13
 
! Отговори
до 42 преди 7 години
Албанците са били католици преди да приемат исляма нищо не знаеш!!!
155
6
 
20
 
! Отговори
1 преди 7 години
Искам да кажа на братята видяхте ли вашите герой Сърбите как ви предадоха БРЮМ се казвате!Единственият ви приятел може да е България да подпишем един договор за приятелство езикът ни е еднакъв няма прегради!Един народ сме вярата ни една историята ни е една и езикът!!!!
154
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така се случва като се чупят паметници на български войници.
153
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До етнически граници--193;Македония и Солун са съставна част от БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ ,утвърдена със Султански Ферман 1870 г.
152
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен---195;Навремето затова отрязаха главата на Стамболийски.Той подписа "НИШКАТА СПОГОДБА "със Сърбия.Той се отказа от Македония и всички македонци. Внимавай.
151
2
 
28
 
! Отговори
www преди 7 години
Задава се май поредната бежанска криза - този път към България. Поне с езика няма да имаме проблем. Техните бежанци едва ли ще искат свой език - владеят достатъчно добре нашия ;)
150
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да взимат Македония, цялата. Тогава поне хората с българско самосъзнание няма да са тормозени. Албанците ни уважават и ни смятат за най-силната и стабилна държава на Балканите. Пък да взимат цяла Македония, ние нямаме парите да я поддържаме или ремонтираме. Извън столицата още селата са с черни пътища. Села има без ток, трябва целият бюджет на България да ходи там за 5г, че да дойдат на нашето ниво и за какво? За макета дето ще се бунтават и протестират. Албанците ще ги научат.
149
5
 
25
 
! Отговори
king_for_a_day преди 7 години
Нищо де... важното е да се мразят "татарите".
148
13
 
8
 
! Отговори
етнически граници преди 7 години
ако балканите се върнат към настоящите реални етнически граници всичко ще се успокои не към тези от преди 100 години колкото и да ни се иска на нас, нито към сегашните чертани от великите сили за нас Западните покрайнини излаз към Бяло море при Деде агач ,Сърбия да взема МАКЕДОНИЯ и тя да се разправя с албанците те така или иначе ще се обединят,може да е еретична идея за политиците но това е реалноста
147
15
 
7
 
! Отговори
ПРО-Българин!! преди 7 години
Да живее ФРАНКО! Да живее Примо де Ривера!Искам тирания,искам диктат! Бой по балканските глави ,и по българските включително!*** народ сме,само бой и много бой,и дисциплина ,ще ни покажат правилния път!!Ограмотявайте се! Четете "Хосе Антонио Примо де Ривера - Биография и Идеология" ,"Jose Antonio and the spanish falange" !Четете литература!ПРОФАНИ такива!!Баща ми е бил в УБО ,баба ми и дядо ми са били също с държавни работи.Знам какви са комунистите,знам и добрата страна!Не бъдете прости
146
3
 
55
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Тези не искат да имат нищо общо с Българите, а сега ще станат албанци. Странна работа.
145
24
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дълги години сърбите гледаха на албанците в екс Югославия,като на хора от втора ръка и така ги радикалицираха.След кланетата и геноцида,който Сърбия извърши над тях,те получиха свобода за Косово,което отключи процеса на "събуждане"на албанските групи да търсят своите права във всички балкански страни,където те битуват.Сърбия обаче вижда в това отслабване на своето влияние в тях,по-специално,в Македония.Ако албанците спазват демократичните правила,БГ не губи от това.
144
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рода на Шиптърите е ИЛИРО ТРАКИИСКИ. От кои род са скопяните .Кои са ни братята и коя ни е кръвта .Шумадииците НЕ СА .И друго да го знаете .Българина не се продава за една пе4ена кокошка .Така казваха преди около 100г. Българите около ВАРДАР.
143
8
 
30
 
! Отговори
емигрант преди 7 години
Най -добре да си гледаме нашата държава, защото такива искания от страна на албанците водят до отцепване..... Втори език, знамена и др. подобни. Посочвам за пример Каталуния, Страната на Баските. Испанците се чудят как да им угодят, но......
142
3
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубавото в цялата работа е, че т. нар. македонци ще изчезнат преди да са изчезнали последните българи. До около 2181г. предполагам, че ще има българи да отбележат 1500 г България, но през 2145 не очаквам да има "македонци ", които да отбележат 200г от създаването си от коминтерна.