Пада ли Македония в ръцете на албанците?

Те излязоха с общи искания – за езика, името, знамето, химна, герба
31 яну 2017 21:35, Елка Василева
222
Пада ли Македония в ръцете на албанците?
Снимка: архив, Reuters

Срокът за сформиране на ново правителство на Македония изтече в полунощ на 29 януари, а бившият премиер Никола Груевски, на когото беше връчен мандатът за съставяне на кабинет, не успя да се договори с албанската партия Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ и нейния лидер Али Ахмети. Сега пред Македония има няколко възможности, като почти всяка от тях изисква разрешение на албанците за сформиране на правителство, пише сръбският вестник „Блиц“.

Сега всички погледи са вперени в президента Георге Иванов, който би трябвало да връчи мандат за съставяне на кабинет на втората най-голяма партия – Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/.

Груевски поиска нови, извънредни избори през април, а албанците заявяват, че все още не са избрали една от петте опции.

Какво се случи?

Управляващата доскоро партия ВМРО-ДПМНЕ начело с Груевски победи на проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори, като спечели 51 депутатски мандата при 49 за опозиционната СДСМ начело със Зоран Заев.

Тъй като за обикновено мнозинство в македонския парламент са нужни 61 депутати, е логично да се преговаря с албанските партии. Най-много от тях спечели ДСИ – 10, движението БЕСА спечели 5 депутатски места, Алианс на албанците – 3 и Демократичната партия на албанците – два депутатски мандата.

Първите очаквания бяха следните: Груевски ще се договори с досегашните си партньори от ДСИ и ще продължи да управлява Македония. Случи се обаче нещо /не/очаквано: албанските партии договарят обща платформа и отказват да влязат в коалиция, без да бъдат изпълнени техните искания.

А исканията им изобщо не са прости: иска се промяна на конституцията с цел въвеждане на албанския като втори официален език, еднаква представеност на албанците във всички държавни институции и включването им в преговорите с Гърция за решаването на спора за името на Македония. С платформата се иска и дебат за химна, знамето и държавния герб на Македония, така че в държавните символи да се представена мултиетничността и етническото равноправие.

Ситуацията може да ескалира

„Албанците и преди са заявявали, че ще поискат още отстъпки. Те държат контролния пакет, поради което ще гледат да измъкнат колкото се може повече, включително ревизия на Охридското споразумение, което не им даде автономия, а засилено местно самоуправление. Така те получиха по-големи правомощия от където и да е в региона. На албанците не е дадена национална автономия, защото това би било прекалено опасно, това всъщност би била стъпка към отцепване“, каза за сръбското издание Александър Попов, директор на сръбския Център за регионализъм.

Запитан дали сега албанците ще поискат автономия, Попов казва: „Ситуацията в региона е толкова крехка, което показва и задънената улица, в която се оказаха преговорите в Брюксел /между Сърбия и Косово/. Факт е, че албанците имат капацитет за изнудване, а дали ще поискат автономия в Западна Македония, не знам. Това, което знам, е, че на няколко пъти прехвърчаха искри, довели страната до ръба на гражданска война – такова нещо видяхме в началото на миналото десетилетие, както и в Куманово“, казва Попов.

Велика Албания чука на вратата?

Въвеждане на албанския като официален език, дебат за промяна на химна, знамето и герба, както и името на страната, показва, че целта е Македония и официално да се албанизира, пише сръбският „Блиц“.

Защото досега е изпълнено почти всичко, което албанците са поискали. Охридското споразумение практически федерализира Македония. Когато обаче се очакваше натискът да спре, той се засили и така официално през 2005 г. Скопие разреши на албанците да издигат албански знамена в областите, където те са мнозинство.

В Албания и в Косово се печатат учебници по география за 4 клас, които съдържат карта на Албания с „албанските области“ в Черна гора, Сърбия, Македония и Гърция, както и Косово.

Не бива да се забравя и конфликтът в Куманово през май 2015 г., когато въоръжени албански екстремисти влязоха в сблъсък с македонската полиция и „поискаха своя държава“. Този конфликт е само последица от десетилетните усилия на косовските и македонските албанци за това териториите на Балканите, на които живеят албанци, да се обединят в една държава, пише сръбското издание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още по темата: македонияалбанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
13
 
! Отговори
nina преди 7 години
#112Водихме,да но прекалено закъсняхме...Както още от краха на 2ро бългаско царство външната ни политика,за съжаление,не зависи от нас.Колкото и войни да водихме.Но представи си как са се чувствали българите там през тези 34 години.
80
19
 
1
 
! Отговори
Eni4er преди 7 години
До:nınaДа бе водили сте 3 войни,особенно последната доста народ изклахте там
79
22
 
3
 
! Отговори
Eni4er преди 7 години
До:радикалТе Турция и Русия отдавна се договориха за България,остана една малка подробност.Откъде да мине общата им граница,на север или на юг от Бургаз
78
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас сценарият е същият.Планът Ердоган -Давутоглу е в ход.В Македония се признава вече и втори официален език.Днес тук се опитваме с байряка.Местан рови за езика, а планът на нашата съседка е през нас и Аблания да стигне най - после до Виена.Югославия я надробиха с подлите религиозни интриги, за да има Косово.Тези всички ги надроби нашия задокеански брат, а меркел ще види кон боб яде ли.
77
0
 
47
 
! Отговори
до nina преди 7 години
Не е вярно, че сме ги изоставили. Водили сме 3 войни за да си ги върнем. Във всяка световна война правим съюзи според това кой ще ни осигури македония. Колко хора са били затрити там по време на балканската война не е истина. Моя прадядо лежи някъде там, мъртъв. Лоша политика, лоши съюзи, вяра на гърци и сърби са ни прецаквали жестоко. Сега виждаш, че евро съюза ни накара да се откажем поне за пред него от амбициите за македония. Никой не ни иска цели, страх ги е от голяма държава на балканите.
76
11
 
6
 
! Отговори
nina преди 7 години
Значи,малко историяБългария се освобождава от османско робство-владичество 1878 г./Пълна независимост 1908 г.Илинденското-Преображенското възстание е 1903 г.Първата Балканска война е 1912 г.34 години.Отне ни 34 години,за да тръгнем на борба.Да си търсим своето.Е през това време другите съседи не спаха.
75
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние не ги плюем те трошат паметни плочи и само провокаций и ни окрадоха историята една крадът за друга лъжат .И наистина както пишат долу няма народ друг на балканитекойто да ни мрази повече от тях.
74
1
 
26
 
! Отговори
хммм преди 7 години
хем да ти е жал, хем да те е яд, но това създава неграмтността. Имах възможност да работя с доста македонци. Мнението ми е абсолютна неграмотщина и дяволски инат, двете тия линии са им вкоренени в ДНК-то. Македония просто ще се раздели на 3 области, слушайте ме. България ще вземе Струмица и Делчево под предлог че там живеят хора с БГ паспорти вече само, албанюгите си плетат кошницата за Охридския дял, от гърчулята и сърбите едните ще са прекарани ама да видим. Това го направихме защото има опасност по същата причина Турция да поиска югоизточна БГ, тогава ще се възстановим частично. Определено
73
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците може да са всякакви,но не мога да разбера нещо.Хем твърдим че са ни братя,хем ги псуваме като каруцари и дори си цъкаме плюсчета на коментарите.Значи за нас е нормално да псуваме братята си(явно и за тях е нормално,но това е друга тема,която не ме интересува толкова много).Щом ние ги псуваме сега(от позицията на по-силния малко или много),щяхме да вием три пъти повече от тях,ако бяхме с разменени роли.Ако спрем да ги обиждаме сме по-добри,ако не,сме същите антички,че и по-зле...
72
8
 
5
 
! Отговори
nina преди 7 години
# 102Я малко по-спокойно..колко войни сме водили за Македония?Да ме осветлиш?
71
19
 
13
 
! Отговори
nina преди 7 години
Братя българи,разберете,затова толкова много ни мразят и се отричат македонците от нас-защото 1903 г. ги изоставихме!Това е наш грях.Оставихме ги и сега,вместо да им помогнем пак,се радваме на нещастието им.Е,те с промитите мозъци не го правят лесно също,но няма радост в албанските претенции..Утре и у нас :(
70
8
 
19
 
! Отговори
деян преди 7 години
Македония е едно нищо, един ***, една измислена и провалена държава с "античко "население ,срам за човечеството. Ето това сте македонците-помийна яма
69
0
 
4
 
! Отговори
до анонимен 102 преди 7 години
Може дс пишеш нормално, не е нужно да пишеш с големи букви. Някой като пише така автоматично си мислят повечето хора, че коментара е писан от недодялан човек. Напраеих си труда да ти прочета коментара и наистина потвърждаваш правилото за хората пишещи с главни букви.
68
4
 
22
 
! Отговори
до имам дядо маке преди 7 години
Я кажи сега сърбите или братушките ти плащат? ...или може би гърците? Защото тези три "братски" православни държави измислиха Македония и македонците, и продължават да им промиват мозъците, но "всичко се връща" са казали хората и сега виждаме какво се случва на югозападните територии както на Русия, така и на Сърбия. В по-новата ни история други се заиграват с югоизточна България, а резултатът е югоизточна Турция...
67
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми е болно да чета такива неща за братска Македония. Тихо мълком тези *** ще я превземат. Гледаме безучастно, но знае ли човек, след 10на години може и ние да се борим с подобни казуси. Само дето нашият съсед не е Албания, ами страна с подобни мозъчни донори, и с наистина притеснително мощна армия....
66
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мед ми капе на душата!
65
8
 
19
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
Българи, сърбите и руснаците ни го забиват по братски. Кой държи каишката на макетата? Ами те.
64
7
 
40
 
! Отговори
nina преди 7 години
А на мен ми е много жал за македонците-имаме същия език(е,техния ни е диалект),същата кръв и гени.Но ги изоставихме след Освобождението и сърбите и гърците им промиха мозъците.Това е едно дете,откъснато от майка си,отрасло в сиропиталище...е какво да очакваме?На мен лично ми е жал.Не ги винете.Те са българи.Изоставени българи.
63
5
 
25
 
! Отговори
Иванов преди 7 години
Над България се вее Българското знаме!официално се говори Български не знам къв им е проблема на макета та с нас но в най скоро време в Скопие ще се вее флагът на нашите Албански братя и официалният език ще биде Албанския!дано по скоро се приключи с тази мъка щото Македония е регион в България и голяма част от Гърция!Такава държава нема!!!
62
5
 
22
 
! Отговори
nina преди 7 години
Драги # 63,помаците са българомохамедани,няма смяна на етнос,знаем,че при тях се спазват както и християнските,така и мюсулманските обичаи.Колкото до българските турци-съмнявам се дори и половината от тях да са потомци на турци от времето на Османската империя.