"Румъния, събуди се" – протестите не стихват

Недоволството е срещу промени в НК и НПК
1 фев 2017 14:25, Елка Василева
29
"Румъния, събуди се" – протестите не стихват
Снимка: архив, Reuters

Над 1000 души протестират днес пред сградата на правителството на Румъния в знак на несъгласие с одобрените късно снощи промени в наказателните кодекси, предаде агенция Аджерпрес.

Демонстрантите скандират "Предсрочни избори", "Плъхове", "Румъния, събуди се".

Протестът протича мирно, без инциденти. Сили на жандармерията наблюдават зоната, в която се намират протестиращите.

Правителството на Сорин Гриндяну одобри късно снощи извънредно постановление, с което променя и допълва Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Също снощи правителството одобри законопроект за помилване на някои престъпления, който ще влезе по спешна процедура в парламента.

След тези решения няколко хиляди души излязоха през нощта на улицата на протести, за да изразят недоволството си.

Още по темата

Членовете на Висшия съвет на магистратурата решиха единодушно днес да сезират Конституционния съд, за да се провери дали е налице конфликт между властите в случая с приемането на извънредното постановление за промяна на наказателните кодекси, съобщава още Аджерпрес.

Според неназовани, но официални източници, президентът Клаус Йоханис ще отиде днес при адвоката на народа, съобщава още агенция Аджерпрес.

Йоханис е съобщил днес на заседанието на Висшия съвет на магистратурата, че обмисля да направи посещение на адвоката на народа, за да му предаде, че очаква от него да изрази позиция по повод последните решения на правителството.

Пред Аджерпрес адвокатът на народа Виктор Чорбя е пояснил, че преди влизането в сила на извънредното постановление той не може да повдигне възражение за неконституционност.

Правителственото постановление бе публикувано тази нощ, в 1,20 ч., а влизането му в сила ще стане след 10 дни.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма никаква разлика в kрeтeнизma и на двамата! *** на властта!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
bulgaria sabudi se
20
0
 
7
 
! Отговори
Зимен сън преди 7 години
Румънците не ги мислете, те са вече 10 години пред нас и ще се оправят.А ние не, заспали сме един зимен сън и напредъка в страната е 0,001%. Ще им дишаме праха на всички в Европа но може да се класираме първи по пропилени възможности в страната.Лека нощ, завий се добре Българино за зимния ти сън
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънцте се събудиха отдавна, гърците и те само ние българите още спим ли спим дълбоко .
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хубаво е, когато се цитират класиците... "Германийо, събуди се!" - Йозеф Гьобелс
17
1
 
1
 
! Отговори
найден преди 7 години
До Анонимен Стига с тия опорни точки , че станахте за смях , и с тези плюсове дето си ги чукаш !
16
7
 
2
 
! Отговори
найден преди 7 години
Ей , тоя сорос няма почивка !
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко са жалки мамалигарските зорошоидчета. Сигурно не са разбрали, че Дед Зорош врътна кранчето На майдАнчетата.
14
0
 
16
 
! Отговори
Поглед в ЕС преди 7 години
Румънските протести са буря в чаша с вода в сравнение с последното изявление на Туск, който икукурига окончателно и постави знак за равенство между политиката на Тръмп и радикалния ислам.
13
1
 
5
 
! Отговори
rednecks преди 7 години
И тука бе така, когато червения Сергей си заложи партията с/у пееф в данс.
12
1
 
7
 
! Отговори
НародЪ преди 7 години
Да ама нии искаме да ни го набивът! Якооо!!
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние какво чакаме, Мутрьо да се натресе отново и купи изборите, и да замете всички следи от разрухата и корупцията? Народе наш, колкото по-мълчиш и се свиваш толкова повече ще ти го набиват. Не разбирате ли, не скочим ли Мутрьо и сие ще ни държат полугладни и бедни, ще смучат народна кръв!!! Трайте си по нашенски и не плачете, защото Мутрьо на това разчита. Иначе е такъв шубелия, че пиратка *** и е напълнил гащите. Ако ви е хубаво да сте бедни и мизерни, Дремете си вкъщи. От нас зависи!
10
0
 
14
 
! Отговори
до борислав преди 7 години
че е време, време е, ама върви го обясни на тоя *** народ. А и ние нямаме такива личности като тяхната прокурорка. Но все се андявам, че след време и при нас ще се случат подобни промени. все си мисля, че тези безобразия не могат д апродължат вечно и че има един отгоре, който вижда и ще раздаде горчива справедливост някой ден.
9
1
 
29
 
! Отговори
НРБ преди 7 години
Като имаме предвид че румънците винаги са били по-будни от нас, представете си за какво спане става дума в България...те ни крадат ние пак ги избираме, а малцината които се борят за някаква промяна в съдебната система, яросно се оплюват по платените медии
8
2
 
23
 
! Отговори
Борислав преди 7 години
Румънците дадоха примера, не е ли време да го последваме ?
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са доказателствата, че РУСОФОБСКИТЕ партии в по-малка степен подкрепят престъпността и корупцията? Защо медиите мълчат като риби за съдбата на милиардните заеми на дясното демократично правителство на Буда Тиквоний Мутра Банки?
6
4
 
3
 
! Отговори
Пресиян Димитров преди 7 години
хахах към 15000 бяха протестиращите снощи преди одобрените промени не над 1000. А днес вече нз след колко ще са след тоя резил с приемането на промените
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРанобудните, красивите и интелигентните излизат на улицата веднага след като властта се печели от партия, която е за подобряване на отношенията с Русия.--------------Съвпадение или закономерност е РУСОФИЛСКИТЕ партии да подкрепят престъпността и корупцията ? Браво на румънците от сърце се радвам, че СА НАЦИЯ, а не оФци като Бай ***
4
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвпадение или закономерност? Ранобудните, красивите и интелигентните излизат на улицата веднага след като властта се печели от партия, която е за подобряване на отношенията с Русия.Това твъедение лесно може да се подложи на проверка след предстоящите напролет избори в България.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде са вече румънците.И къде, все още, сме ние?