ЕК заплаши Румъния: Еврофондовете може да спрат

Тимерманс: Не отивайте в грешната посока!
2 фев 2017 18:12, Елка Василева
33
ЕК заплаши Румъния: Еврофондовете може да спрат
Снимка: Reuters

Изплащането на еврофондовете в Румъния може да бъде поставено под въпрос заради извънредния указ на правителството за амнистия и поправки в Наказателния кодекс относно корупцията, предупреди зам.-председателят на Еврокомисията и комисар по върховенството на закона Франс Тимерманс.

„ЕК има пряк интерес в този случай. Защото, ако се приеме, това законодателство може също да се отрази на изплащането на еврофондовете в Румъния“, каза Тимерманс, цитиран от БНР.

Още по темата

„Ще анализираме проектозаконодателството, но днес най-важното е да отправим политическо послание към румънското правителство – не обръщайте гръб на развитието, не отивайте в грешната посока, продължавайте и дръжте същия курс, колкото и болезнено да е това“, призова еврокомисарят.

Изслушването на Тимерманс пред Европейския парламент беше извънредно включено в дневния ред на мини пленарно заседание.

Евродепутатите от румънските управляващи социалисти, включително и техни колеги социалисти от други държави в групата на левицата, обвиниха зам.-председателя на ЕК, че не е чел румънските законодателни промени и че е политически пристрастен спрямо легитимно избраното правителство на Румъния.

Новото румънско правителство прие указа си късно във вторник и той веднага бе публикувано в Държавен вестник, като следва да влезе в сила 10 дни по-късно.

Промените ще дадат възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение и предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Над 250 000 души участваха снощи в протест в румънската столица срещу промените в наказателните кодекси, като демонстрацията бе най-голямата след падането на комунизма през 1989 г. По време на протестите избухнаха и сблъсъци, като те според румънски медии са били предизвикани от футболни запалянковци, които умишлено са били докарани на демонстрацията с тази цел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
гмо мозьците ще ни плашат че ще ни спрат нашите пари които минават презбрюксел и се врьщат уж като евросубсидии и колко субекта ги получават и менкакво ме грее дали ще ги спрат или не
20
1
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До АнонименЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС ДАВАМЕ860 000 000 ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО--800 000 000 ----ВСЯКА ГОДИНА ОТ НАТО ПОЛУЧАВАМЕ ГОЛ ХОИ ОТ ЕС --ПАРИ ЗА МАФИЯТА ДА НИ ДЪРЖИ В ПОДЧИНЕНИЕ ЧРЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЖАНДАРМЕРИЯ И ПОЛИЦИЯ ---НА 1 МЯСТО ПО БРОЍ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО РУМЪНЦИТЕ НИ ПОКАЗВАТ ПРАВИЛНИЯ ПЪТ
19
2
 
7
 
! Отговори
Nik преди 7 години
Ще трябва и ние да се вдигнем, нека да ни спрат евро средствата и без това отиват само в София.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора мн сте тесногледи. ЕС ги боли фара за тея еврофондове. Искат да привлекат вниманието на заспалия гражданин да се бори.... Не рабрахте ли че ЕС е идеология към напредък. Защо ЕС трябва дд ти каже да НЕ пускаш престъпници.....ние се държъм като второкласници .. Хората се опитват да ни държат будни и да вървим напред а ние се опотваме ссмо назад.
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредното доказателство, как нашоте бълкански страни, немогат сами да излязат от коруоцията и мсфията. После ЕС ни бил виновен. Абсурдно поведение на държава в европа през 21 век. Абсолютно крачка назад към тъмното минало. Нямаме оправия ние тука..сами си творим срама и презрението на хората в европа.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, че законът е отвратителен е ясно, напълно подкрепям братята румънци в протестите им. Но нали се сещате, че това което ЕК прави е също толкова отвратително? Не уважава демократично избраното правителство и неговите закони и ги заплашва в прав текст, че ще им спре фондовете ако не слушкат. Което противоречи на заявеното многократно относно тия фондове - а именно, че те не са икономическо оръжие срещу политическо непослушание. Така че, смятайте какво става в ЕС, когато ЕНП е всесилна.
15
6
 
1
 
! Отговори
Тоягата, тоягата! преди 7 години
е*ти съюза, да не то дава да харчиш собствените си пари... не, че е ок закона, но подобна намеса е недопустима----Райх и дисциплинен. Само така се справят евробюрократите с тъмните балкански субекти.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е*ти съюза, да не то дава да харчиш собствените си пари... не, че е ок закона, но подобна намеса е недопустима
13
2
 
5
 
! Отговори
Това вече е заплаха! преди 7 години
Това вече е заплаха! Всичко кляка пред такава! Че май фаче домнуле на заден ход, ей. Сериозно стана!
12
1
 
16
 
! Отговори
Динамо Букурещ преди 7 години
Мамалигите бая изнагляха с тоя закон. Защо не се допитаха до нашите институции как да направят нещата безболезнено?? Защо не поровиха малко за Христо Бисеров - най-невинния гражданин, Симеон Дянков и той. ***. Тайната е в липсата на съд и прокуратура и протакването на дела!!!
11
4
 
9
 
! Отговори
бай Ставри преди 7 години
Аз пък виждам брадясала банкянска мутра и плешив *** с бохчи в ръка да чакат на портала на Централния софийски затвор.Добре дошли скъпи гробарчета.
10
8
 
4
 
! Отговори
виждане преди 7 години
Това ще бъде и май месец по улиците на София .Радев трябва да се евакуира със самолет за Анкара .
9
5
 
14
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 7 години
Заврете си еврофондовете, знаете къде!!!! Хахаха
8
11
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Със социалисти наглава не се излиза,само бой ги оправя,предполагам засега в Румъния скоро и у нас
7
6
 
11
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Ми да ги спрат, що не ги спряха на англия заради референдума. Заради 1 млрд евро гидишно брюксел прави България на майму'на. А само банките и трите енергота и американските тецове ще изнесат официално два пъти повече печалба. Брюксел и ес са чу'***
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
скоро ще стане сирия 2
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия па тия с тия еврофондове,само плашат гаргите!Що не спрат еврофондовете на гърците примерно!
4
5
 
11
 
! Отговори
Хитски преди 7 години
Ключовата фраза е "управляващи румънски социалисти". И там като дойдат на власт с обещанията с които залъгват бабките, единственото което правят е да измъкнат дружките си от затвора, да сменят закона, че да си крадат...а да и да им спрат еврофондовете също. Те и нашите социалисти са същите.
3
0
 
9
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Какво стана бре ***!? Одобрявате яко анти корупцията в Румъния. Ся одобрявате ли Евросъюза, като застава твърдо на вашата позиция? Да не съм на ваше място...Бръмчат ли ви главите!?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕК заплаши Румъния: Еврофондовете може да спрат"...объркали са Румъния с Радев !