US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който се натиска България да биде цела да заминава да се бие. Аз македонци не щем. Достатъчно са ми софиянци. Айде у лево.
240
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "Истината" .Точно оня црън вампир Божидар Димитров всеки ден говори против Македония и се дупи на краварите , сега този црън грозен татарин сигурно ще бъде щастлив ако краварите пускат бомби над нашите братя по кръв . Ще повърна
239
0
 
43
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
"ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите". За променяне на границите, Европейският съюз ще трябва да наложи санкции на някого, но не се сещам на кого. Дали на Косово, дали на САЩ?
238
0
 
43
 
! Отговори
позитано 20 преди 7 години
И този като Путин не е разбрал че времето за промяна на граници остана в миналия век.Явно му трябва война на Балканите.
237
1
 
54
 
! Отговори
Макето преди 7 години
Американците запалиха близкия изток и цветущи градове, като Бейрут, Дамаск останаха в руини. Сега дават акъл за балканите. Решението е на хората тук , всяка държава е суверенна. Сащ да си гледат техните граници
236
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време разделно настана българи, време е за чистка на шо.рошите и сплотяване на нацията.Готвят исллямска атака гаддните уса шоро.ши на оръжжие - във всеки дом !
235
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охридското езеро е двуметрова локва, Александър Велики е от стериопор, народът е злобен и изостанал ментално в деветнайсти век, за какво ни е Македония?
234
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който даде поне 150 милиарда евра, за да вземеме части от фиром - веднага се съгласявам, иначе фиром обратно в сърбия .... П.С. южни сърбе и аморфна рая не ни трябва ...
233
3
 
42
 
! Отговори
читател преди 7 години
До Анонимен ... Може ли за брат си, за майка си, за земята си да кажеш "не ми трябва..".???? Крайна степен на деградация е отказа от род, от обща история и обща кръв...
232
2
 
35
 
! Отговори
Sloven преди 7 години
Jiv li e oste tozi?
231
2
 
36
 
! Отговори
Istinata преди 7 години
Moje bi za tova se dupim na Usa niakolko godini.moje bi tova e celta na bojidar dimitrov i kompania
230
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нази македония не ни требе . Земя си имаме достатъчно ,ако ни трябват Българи еи ви ,Гагаузия,Чувашия ,Кабардино България, Волшка България,Бесарабия още сакате ли .
229
7
 
36
 
! Отговори
ХВАЛА!!! преди 7 години
Ето за това ги обичам братята АМЕРИКАНЦИ БРЕ!!!!
228
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За US конгресмен/пидор обяснявам:Тия мераци за атака на България от 2 страни от *** ( ЮГ и ЗАПАД ) ги забрави.Толкоз *** не би трябвало да има - хретин шо.рошки пак му се ще да драснат клечката на Балканите.Ако трябва ще забравим старите обиди и ще ядете бой !
227
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За чий Буй ми е Македония, те са един век назад!?
226
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може пък след всичко това да излезе нещо .Например Македония да стане по голяма и българите както винаги да се опарят когато протягат ръка към Македония . Не си научиха урока и ще ядът дръвцето . Само злоба ръсят по македонците и ще им се върне , те ако искаха македонците да са българи досега да са дошли както си раздават наляво и надясно бъл власти паспорти Ама да не са будали . В Македония пенсионер получава 400 евро , а бъл пенсионери 160лв...иначе муцките ви тооолкавищи па не се погледне
225
4
 
39
 
! Отговори
аз преди 7 години
съм съгласен, ама и гърците ще зинат за парче от тортата :)
224
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОЖИДАР ИСТОРИКА ДА СЛУША НАРОДА СИ ЧЕ МАКЕДОНИЯ НИ НЕТРЕБВА АКО ТОЛКОВА СИ Е ИЗКА ДА ИДЕ ДА ЖИВЕЕ ТАМ ИЛИ БЕЛИЯ ДОМ КАЗВА СЕ ТАКА ЧЕ САЗАВА БЕЛИ ПО ЦЯЛ СВЯТ
223
0
 
32
 
! Отговори
eni4er преди 7 години
До Анонимен 272Може и обратното.В демокрациите невъзможно няма
222
1
 
35
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ами, не, мерси.Земята - може, ама лугете да си го приберат гърците.