US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово

Проектът за създаване на македонска държава се провали, заяви Рорабакър
Обновена: 7 фев 2017 14:49 | 7 фев 2017 11:50, Елка Василева
397
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово
Дейна Рорабахер. Снимка: архив, Reuters

Американският конгресмен Дейна Рорабакър заяви, че Македония не е държава и тя трябва да се подели. В интервю за тиранската телевизия Визион Плус Рорабакър заяви, че създаването на македонска държава е провалил се проект и сега са създадени всички условия нейните съставни части да се дадат на съседните държави, включително Косово и България.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза Рорабакър.

Още по темата

"Идеята е, че ние искаме да поддържаме Македония жива, тъй като някой преди 30 години е решил, че това е конфигурация, която трябва да произтече от разпадането на Югославия. Това обаче няма да доведе до обосноваване, че тази идея все още се крепи", цитира Алсат-М думите на конгресмена Рорабакър.

На въпрос дали администрацията на новия президент на САЩ Доналд Тръмп подкрепя идеята на Рорабакър, той каза, че има влияние върху американската външна политика и в бъдеще на заседания на Комисията по външни работи ще се обсъжда и въпросът за промяна на границите на Балканите.

"Аз имам влияние върху американските политици. Аз съм председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите, която се занимава с тази част на света. Ще имаме заседания идните месеци. Един от въпросите, по които ще разговаряме, е промяна на границите с цел те да имат смисъл и да донесат мир на Балканите", каза Рорабакър.

В интервюто конгресменът каза също така, че САЩ не се страхуват от руското влияние на Балканите въпреки индикациите, че то съществува.

Междувременно Министерството на външните работи на Македония съобщи, че чрез посолството на страната във Вашингтон по дипломатически път ще поиска позицията на Държавния департамент за изявлението на Рорабакър в интервюто му.

"Конгресменът е член на Комисията по външни работи и председател на подкомисията по европейските въпроси. Изразените от него позиции предизвикват силна тревога около Македония и в региона. Те разпалват националистическа реторика в съседните страни, с което ни връщат в миналото. Вярваме, че Държавният департамент ще премахне всякакви дилеми около изразените позиции, както и че ще потвърди своята политика към Македония и Балканите", заяви македонското външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До eni4erнема смисъл, много земетресения стават там.
220
3
 
43
 
! Отговори
Не!(не на гръцки) преди 7 години
Абе вие луди ли сте?Какво ще ги правим още милион софиянци? И като дойдат с колите си(в Скопие градския транспорт е безплатен, заради замърсяването) ще взимаме километър за час.Вместо това дарявам на грък и турчин полумакедонка, която се смята за ВЕЛИКА, да си я делят и да ги ядосва, да ги видя до кога ще изкарат.
219
4
 
38
 
! Отговори
eni4er преди 7 години
Аз предлагам България да превземе Турция и пак да станем една държава както преди 150 г.
218
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
US конгресмен: Македония да се подели между България и Косово !!!Ай стига БЕ ХИТРОУМЕН шо.рошоид - да я делнеме за да могат шиптърите да се довлечат и у нас.По-скоро ще изгониме *** нищо че се дърляме с македонците за глупости !
217
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ТиневВън САЩ от България.ти нема ли да си тръгваш към масква?
216
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изтривайте истината колкото искате!Истината е истина!
215
1
 
53
 
! Отговори
Не ги искаме преди 7 години
Ами те горките македонци докато плюеха по България ,албанците ги превзеха- джамии навсякъде вият. Сега 30% от 2 милиона са албанци/ статистика/ ,албанците искат втори официален език да е техния......с тези албанци не знам кой ще си сложи таралеж в гащите да ги вземе. До там се докараха ,че и да ни ги дават , не ги искаме -като чета коментарите.
214
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** много си прав пич отдавна се говори за отцепване на части от България.да си е делят македония а че ние ще лапаме мухите е вярно. Никой от съседите не ни обича всички са ни искали от територията по скоро а турчин се довери но не и на сърбите гърците че и румънците. Това е таралеж в гащите други ден и амуджите от кърджали дето са си Българи и те ще искат се отделят граници след втората световна не трябва се пипат никога вече
213
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам следващата световна война, Албанците/косовците да искат част от Македония!заличаването ще стане не избежно.....
212
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАКЕДОНИА НЕ Е НАША И ОНЕЗ ДЕТО ЖИВЕЯТ ТАМ МРАЗЯТ БЪЛАРИТЕ И НЕСА ХОРА КАТО НАС ТЕ СА ОПАКНАРОД И ЗАТОВА ДА СИ БЪДЕ ОТДЕЛНО ТА ШИПТАРИТЕ ДА ГИ ОПРАВЯТ
211
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може,но при условие ,македонците да се извинят за глупостите изговорени от тях ,както и една година да ги видя по площадите да викат -Искаме България ,защото сме българи.
210
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ искат да дестабилизират Европа... и идват да ръчкат балканите.За справка, точно Косово и американските бомбандировки на Сърбия.Типично по американски.
209
4
 
31
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ДА СИ ПОДЕЛИМ НАРОДИТЕ ДА НО НЕ И ТЕРИТОРИИТЕ
208
9
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някога нациолналните предатели Георги Димитров и Васил Коларов подариха Македония за едно шише ракия и 1 кило сланина.
207
10
 
51
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Протестна нота да се изпрати НЕЗАБАВНО на САЩ.Някакъв си техен мухль* ще прекроява Балканите.Вън САЩ от България.
206
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дайте цяла македония на шиптърите бе, нека ги опрашват на воля. За какво са ни тия бетонни глави?
205
5
 
42
 
! Отговори
Шопо преди 7 години
И що да я делим с шипоците !!! Македония е българска !!!
204
3
 
52
 
! Отговори
да преди 7 години
НЕ, БЛАГОДАРИМ..!! тая с'капана албанска провинция да я взема, който иска.. единственото ценно в Македония са църквите и манастирите, които са български до един разбира се
203
1
 
49
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Аз съм съгласен: територията заедно с "македонците" (Българите) на България,шиптарите- на Косово: те и без това от там са дошли.
202
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще види тоя като макетата вдигнат паметник на Колумб и обяснят, че Вашингтон е техен.