Проф. Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!

Директорът на НИМ ще се изправи в тв диспут срещу скандалния Миленко Неделковски
Обновена: 8 фев 2017 10:50 | 8 фев 2017 10:50, Анисия Иванова
257
Проф. Божидар Димитров: Македония я искаме цялата!
Снимка: Bulgaria On Air

Македония не бива да бъде разделена, искаме я цялата, заяви на шега или не директорът на НИМ проф. Божидар Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Коментарът на историка е по повод вчерашното изказване на американски конгресмен, според когото Македония трябва да бъде разделена между България и Косово.

"Моята позиция е, че Македония не е държава. Съжалявам, но не е държава. Те са толкова разделени, че никога няма да могат да вървят добре заедно. Затова косовците и албанците в Македония трябва да са част от Косово, а другата част на Македония трябва да стане част от България или която и да е друга страна, с която те твърдят, че са свързани", каза в интервю за тиранската телевизия Визион Плус американският конгресмен Дейна Рорабакър.

Проф. Димитров добави, че по оценка на властите в Македония там тече опасен процес на ребългаризация на македонското население. "Искам да отида в Македония за два часа и да усиля този процес", сподели той.

На 10 или 17 март професорът ще бъде в студиото на скандалния журналист Миленко Неделковски, за да защитава България в Скопие. Именно Неделковски беше човекът, който разби паметна плоча на загинали български войници на Каймакчалан.

Директорът на НИМ сподели, че му е казал в прав текст, че това, което е направил, е вандалщина, а македонският журналист признал, че професорът може би е прав, но "не е паднал по гръб".

"Покани ме в предаване за научен диспут с двама сръбски, двама български и македонски учени. Поканих с мен да дойде акад. Георги Марков и той се съгласи", разказа проф. Димитров, който е поставил условие всичко да се случва на живо.

Опасенията му са свързани със случай отпреди 6 години, когато друг скандален македонски журналист е направил запис, който след това е манипулирал, изрязвайки някои отговори на Божидар Димитров.

Проф. Димитров каза още, че в никакъв случай не е притеснен от обявения от служебния министър на културата Рашко Младенов конкурс за нов директор на НИМ.

"Много съм възрастен и знам прекрасно - ако има политическо решение да бъда махнат, не бих могъл да спечеля и конкурс за портиер в НИМ. Но ако конкурсът е честен, аз ще го спечеля", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
32
 
! Отговори
Дондер преди 7 години
Колкото и да не ни се иска да признаем истината, българщината в Бивша Югорепублика Македония е убита! Омразата към всичко българско там е в разцвет от 1944г. насам! Минимум 99% от "македонците", кандидатстващи за българско гражданство го правят просто ей така, да могат да си извадят български документи за самоличност, за да пътуват и работят по света! Уви...
152
6
 
14
 
! Отговори
наблюдател преди 7 години
Уважаният от мен историк Б. Димитров иска цялата Македония.......Абе , г-не.....ние не сме си оправили днешна Б-я с нейните граници и двор, а ще търсим още земи.Това за мен е глупост. Дайте още време на Македония да се затегне, защото коя ли д-ва напр. в Лат. Америка се е закрепила, а са получили независимост от Испания, Португалия и др. д-ви близо от 150 -200г.***......
151
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами земайте ве, кво чакате смешници
150
10
 
5
 
! Отговори
М-да преди 7 години
Както и подозирах Mypзилкитe не са само в Москва.Този Антон например . . .
149
7
 
8
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Кутмичевица си е исконно Българска.Лошото е че комунистите следват интереса на Москва да разделя и да владее.Вижте ПЕСа стана Министър Председател в БГ поради деянията на майка си.После беше назначен в ПЕС пак по Московска заръка.Така или иначе трябва да подкрепим Божидар. Борбата продължава.
148
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнтонЩе ви кажа за какво ни е Македония - едните ми прабаба и прадядо са от гръцка Македония, Енидже Вардар, сега Еница.Другата ми прабаба и прадядо са от Охрид. Цялото ми семейство НИКОГА не се е чувствало македонско, ние сме БЪЛГАРИ. Бежанци след 1вата световна война,И Димитър Талев това дето го е писал е истина
147
1
 
4
 
! Отговори
акуд преди 7 години
за стабилен световен мир. обединена европа или раделена турция. така ги виждам аз нещата.
146
1
 
7
 
! Отговори
Strumica преди 7 години
Idvai, vzemai ga....taman ima mnogo sniag i tranki za chistene - idvai, stom si meraklia da chistish sniag i trani....gledai ti kakvi ogromni muskuli si imal mejdu krakata?! :-)
145
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ви пречи това, че сте българи за да разберете.
144
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има много богати македонски фирми в САЩ,Австралия Европа които могат да помогнат на България като специалисти със своя капитал. Но затова трябва законите да са по правилата на ЕС
143
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПРАВ Е БОЖО. Ако никой не се меси. Самото население ще се пише Българи заради това че сме в ЕС. Други ще избарат Албания по етнос. Сръбчеенето няма да го приемат много, както и гърчеенето.
142
17
 
11
 
! Отговори
Г-н Димитров, преди 7 години
Много Ви моля да говорите само от свое име.Аз и много хора като мен нищо чуждо не искат и за чужди неща не ламтят. Обиждате ни с използваната от Вас формулировка в първо лице, мн. ч. Оправете си граматически изречението, че е срамота да ни приписвате личните си щения и качества!
141
13
 
16
 
! Отговори
Антон преди 7 години
Искам да попитам някой трезвомислещ българин за какво ни е Македония или част от нея. Но погледнато от съвременната днешна действителност, не от историческа гледна точка. Ако все пак гледаме исторически трябва направо към Турция да отиваме.....Та кажете ми за какво ни е това. Искате Балканите да пламнат , да се избиваме по съседски, да се човъркат стари рани , за да е кеф. А краварите.Да не говорим че погледнато икономически ,политически и военно му ние сме най-зле. Какво искате да ни колят турци, да се избиваме със сърбите или нещо там да се чешем с гърците. Живеем в опасно времена - кр
140
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И преди са я искали цялата и накрая получиха само Пиринска Македония. Сега пак ИСКАТ цялата. Македония без албанците до Охридското езеро. Албанските общини - за Косово.
139
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много глупави анти-българи, глоберасти и сръбски комунисти сте се събрали тука.
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам една прашка и тръгвам на война с македонците ...----На два фронта не е коректно. Седи си кротко. облечи си прашките да си скриеш онази работа, вземи пуканки и гледай какво ги правят албанците.
137
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз имам една прашка и тръгвам на война с македонците ...
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците ги превзеха албанците !----В процес на превземане са. Щото антическите само говорят за секс, докато албанците го правят и се плодят здраво. Демография.
135
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонците ги превзеха албанците !
134
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ми харесва като се запенят униките на дедо Сашко Великиот. Пенят се, пенят се искат да заплодят всичко женско отттук до японското море. Сексуални маниаци са всите.