От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!

Президентът Иванов отказа да връчи мандата на лидера на СДСМ Зоран Заев
Обновена: 2 мар 2017 10:26 | 2 мар 2017 10:23, Елка Василева
124
От Тирана към Скопие: Без албанците няма Македония!
Снимка: Reuters

"Господин Иванов, албанският език не е на вашите неприятели, а на държавотворен народ в страната, без албанците няма Македония" - това написа в профила си във Facebook премиерът на Албания Еди Рама, след като по-рано македонският президент Георге Иванов отказа да връчи на лидера на СДСМ Зоран Заев мандат за съставяне на правителство.

Иванов заяви, че няма да връчи мандата на човек, "който преговаря за чужди платформи", като с това имаше предвид платформата на албанските партии в Македония, приета след среща на лидерите им с Еди Рама и косовския президент Хашим Тачи.

Иванов заяви, че няма да даде мандат на нито една коалиция, докато има платформа, "наложена от чужда държава", която застрашава суверенитета на Македония.

Още по темата

В платформата е заложено албанският език да стане втори официален в Македония, а също така се настоява за промени на знамето, химна и държавния герб на страната, така че "държавните символи да отразяват обществената мултиетничност и етническото равноправие", припомня Макфакс.

След проведените на 11 декември 2016 г. парламентарни избори в страната първият мандат за съставяне на кабинет беше връчен на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, който обаче не успя да сформира правителство.

Така от президента Иванов се очакваше да връчи мандата на лидера на опозиционния Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев, който спечели подкрепата на три албански партии в парламента, след като се съгласи да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

След решението на Георге Иванов Зоран Заев заяви, че президентът е извършил държавен преврат и е вкарал страната в дълбока политическа, но и конституционно-държавна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
15
 
! Отговори
Йори преди 7 години
Айде да дават на БГ безспорната зона от 1912 г. и да се приключва!
72
0
 
8
 
! Отговори
КК преди 7 години
Население на Македония:2 057 000 души.1 297 981 (64,2%) са се самоопределили като македонци.Българи 1417 души, но около 35 000 македонци са получили българско гражданство на базата на деклариран български етнически произход до 2011 година.Албанци 509 926 (25,2%)Турци 77 959 (3,9%)*** 53 879 (2,7%) и 4% други [58]
71
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На македонците ще кажа само: О, неразумни и юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш но своя език?"На македонският псевдонационализъм се отвръща с равен по сила и обратен по посока албански национализъм.Сами си го докараха това братята македонци.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То в Албания май всички са п уйки - или ... какво тогава е чудно
69
1
 
30
 
! Отговори
а нашият премиер кво преди 7 години
"без албанците няма Македония" - това написа в профила си във Facebook премиерът на Албания Еди Рама". А нашият премиер държи нещо в устата...
68
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди много години специалистите съветваха хората от западните територии да се държат за майка България,защото един ден ще ги напънат албанците.Ония обаче си повярваха,че са народ и че имат език минало и държава и започнаха да плюят България.Сега шиптърите ке им ги изкарат цървата през газот.
67
12
 
18
 
! Отговори
боби преди 7 години
Фиром ще даде фира.Няма как тази територийка населена с истерични л а йнари да бъде стабилна държава.Албанците са нация в подем, патриоти, работари, разумни и единни.До 15-20 г. това ще бъде третата албанска държава, а малко по-късно ще се обединят и ще завършат изпълнението на националния си идеал.
66
1
 
28
 
! Отговори
3-те лъва преди 7 години
Без българи въобще няма Македония!
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодаря ти Петър за отговора . Много мрачно...дано не стане .
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес щяла да ходи в Македония онази Могерини (либералката), за да придума президентът да даде мандат на Заев . Толкова е плоско и ясно как има и външно влияние за разделянето на страната . Този филм вече сме го гледали, но този път ще ударят на камък .Русия надали ще запази мълчание
63
2
 
10
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
До Знаещ (72) Нали знаеш как се срутва нещо. Първо пукнатината не можеш и с обикновен микроскоп да я видиш но с течение на времето все по-голяма става. Това което прави Заев само ги стимулира албанците да искат все повече и повече. Едно от исканията им в бъдеще е президент албанец. Да не говорим че говорят и за две народни събрания адно македонско и едно албанско които паралелно да решават за всичко. И хоп се цепи Македония по средата. Само че тогава няма Охрид няма Св Йоан Бигорски за България.
62
0
 
2
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
коментар 73 е от мен... бързане :(
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (70) Има много от тези които уж са политически неутрални които са против това което Заев прави в момента. Като на тях добавим и това че ВМРО-ДПМНЕ получи същия брой на гласове както и на предишните избори когато спечели абсолютно мнозинство с парламента тогава излиза че комунистите на Заев са в огромна липса на подкрепа. Ако решат да я вземат от албанците е тогава ще стане лошо. Ако не тогава нови избори и дано този път гласуват с повече акъл в главата.
60
1
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 7 години
Не виждам за какво е тоя шум след като ДЕФАКТО и сега албанският език е навсякъде,дето са албанци.Всички надписи на магазини, аптеки и др. е само на албански.Веят се само албански знамена, така че щом са позволили това вече е късно.Същото е и в южна Сърбия - Прешево,Буяновац......всичко е на албански.
59
8
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 7 години
...и ти си в усилено търсене...на интелект???Опитай в Македония - ама не казвай, че си българин - че ще спукат от бой широкоскроената ти душа!
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Петър, понеже си информиран човек кажи какво ще се случи в Македония.Аз мисля, че вмро и македонците няма да се дадат ако ще и с кръв, което ме плаши .
57
1
 
13
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
До Ivan Ти май не си бил. Защото вярвай ми много повече информиран съм от теб по въпроса със албанците в Македония. Кой е казал че не съм ходил там и колко често ходя. Сега ще кажеш че или не виждам какво става или не разбирам. Не коментирай някого който не познаваш. Проблемите са че Заев е отчаян да стане премиер защото в противен случай тези в партийката му дето го подкрепят сами ще започнат с ритниците. Тази предатели от СДСМ майка си би продали само да са на власт.
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 61 .Благодаря ви за коментара господине, както и на "един българин" че другите са отчайващи .Наистина са много *** парчета, но интелектът е рядкост по принцип
55
5
 
29
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
До Петърчо25% албанци, ти май не си ходил скоро в Македония. Минаретата са навсякъде. Цели села са само албанци,албанското знаме се вее на всеки ъгъл. Жал ми е за макетата, защото се си живи българи, а не ги виждам как ще удържат фронта. Същото чака и цяла Европа ако не се вземат мерки навреме.
54
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега кат ги нападнат шиптърите като преди и ще има братя *** помагайте,а после пак рушене на паметници и лошо отношение,въпреки,че нямаме апетити към територията им,да се оправят,щом нямат нищо българско и родно да си пазят държавата и да не ни занимават