Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!

Мюеззиноглу подчерта подкрепата на Турция за ДОСТ
6 мар 2017 13:30, Елка Василева
205
Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!
Снимка: архив, Булфото

Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.

"Ние ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", каза министърът.

Турският министър съобщи това на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул и бе масово посетена.

Според турския закон право на гражданство получават онези, които имат петгодишен престой с временен документ за пребиваване/тезкере/. Притежаването на тезкере освен право на пребиваване урежда и правото на работа със социално и здравно осигуряване.

Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция.

Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.

В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема.

Голяма част от изказването на министър Мюеззиноглу бе посветено на предстоящите в България парламентарни избори. Той призова сънародниците в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ.

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк съобщи, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на изселническото дружество.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите политици не са българи. Да регистрираш турски партии, да им позволиш да управляват, да позволиш Турция да се меси нагло във вътрешните ни работи и да се скатаваш като пр_ъдня - това е коштунство, национално предателство, престъпление. Левски, Ботев и останалите наши герои се обръщат в гроба.
124
2
 
30
 
! Отговори
Е преди 7 години
Това е поредната нагла провокация и опит за намеса във вътрешните ни работи от страна на Турция. Време е за реакция от МВнР. Но ДОСТ така или иначе няма да влязт в парламента, само ще дръпнат гласове от ДПС. Но тази наглост, не бива да остава без реакция.
123
4
 
17
 
! Отговори
пехотинец преди 7 години
Варварска турция да мълчи защото тя въобще няма място на Европейският континент както няма място и варварска русия! Варварите османци са окупирали Константинопол от векове и тази крещяща несправедливост трябва да бъде поправена веднага! Българската Армия може да се заеме с въпроса.
122
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия, Австрия и Холандия забраниха на Турция да провежда митинги за насрочения референдум за президентска република. Европейските държави започват да се отнасят по-строго към Турция, а преди няколко месеца Борисов отиде да се кланя на Ердоган и даже ходатайстваше пред ЕС за Турция.
121
1
 
23
 
! Отговори
българин преди 7 години
Много чудно-когато има избори в България идват хора дето живеят в Турция и гласуват за български депутати.И това е законно???Все едно да има кметски избори в Пловдив и софиянци да отидат "на екскурзия"за да гласуват за кмет на Пловдив!Още по чудно-на нашите партийни лидери децата са им в чужбина,а те искат тук да управляват.Дали те ще се замислят да създават тук работни места или въобще няма да им пука?Иначе били патриоти.Ама децата им плащали данъци в САЩ,а не в България!Е,докога?
120
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тиквара колко е виновен само, колко ни продаде и предаде, с ние още го търпим! Този наистина заслужава разстрел като Чаушеско, веднага, толкова долен продажник ме е имало!!
119
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви пакети? И кой е казал, че не може да се пакетира храна в опаковки с партийно лого?
118
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имахме прокуратура, главен прокурор и ЦИК като хората, трябваше ДОСТ да бъде отстранена от изборите заради пакетите с храна с логото им, с които смятаха да купуват гласове и бяха намерени вчера в Кърджали. Да го видим Ердоган тогава! Ама у нас по всички етажи на властта са се наредили мишок до мишока, мила моя майно льо...
117
6
 
15
 
! Отговори
Предатели-помагаци преди 7 години
След руско-турската освободителна война в България не е останал нито един жив турчин не знам защо някой друговерци не християни се смятат за турци след като от поколения са български граждани. Резултат от силна пропаганда и ниско образование. Който не се смята зя БЪЛГАРИН да НЕ гласува за българско правителство!
116
4
 
18
 
! Отговори
До Антон преди 7 години
Човек, много си прав!! Борисов много ни отслаби като държава, съсипа армия, държи се слугински, събира разни "бежанци"...!Съд заслужава!
115
3
 
2
 
! Отговори
Аноне, преди 7 години
Пише се -чесТни!
114
7
 
15
 
! Отговори
До Анон преди 7 години
Анончо, ако те знам кой ди и те барна ще ми цвръкнеш в ръцете. България ще бъде и ще пребъде, Българска! Славвнството, Православието, Христивнството ще водят света, а не исляма и Турция. Иска ти се тази гнусна религия да завладее България но нема да стане. Иска ти се Турция да владее отново България, ще останеш с пръст в уста. Русия е с нас, велика държава и култура, могъща сила, Сърбите, Поляците, Чехите, Унгарците никога няма да допуснат исляма да владее!!! Нещастно, продажно ко--ле си ти!
113
5
 
15
 
! Отговори
Антон преди 7 години
По времето на мутрата Бойко беше регистрирано ДОСТ. ГЕРБ играят с ДОСТ. ГЕРБ биха продали и майките си, за да са на власт. Пожарникаря ходеше на крака при Ердоган! Познайте какво му е обещавал. Целуваше му краката и му беше пощенски гълъб в Брюксел. Този отдавна е продал България. Събудете се българи. Вижте каква секира ви готвят. България скоро няма да бъде ваша, а на всякаква друга изметт. Какво бъдеще ще имат децата ви? Искате ли те да живеят в АДА на Земята? Замислете се!!!
112
2
 
7
 
! Отговори
до 114 преди 7 години
Късно е, либе, за китка!Когато един държавен глава с много опит е принуден да стори това , значи работите са били доста сериозни! Не може да го предприеме, без договорка с приемащата страна.Възпитаваната овча психика е виновна за всички злини във всички времена.И това не зависи нито от етноса, нито от страната. Зависи от културата на човека, от неговото образование.Ние сме тласнати 100 години назад от "цивилизацонния избор" на тези, които ни окрадоха и сега се опитват да ни направят стадо.
111
1
 
10
 
! Отговори
ttt преди 7 години
ако ДОСТ влезнат в парламента ще се повтори сагата "Пеевски" но още по добрия вариант е ДПС и ДОСТ да са с около 3% та двете партии да са наблюдатели само
110
2
 
15
 
! Отговори
есхач преди 7 години
Да се забрани двойното гражданство. На хора извън ЕС да гласуват независимо дали са в САЩ,Канада или Турция. Да се попита защо Турция не спазва собственият си закон забраняващ провеждането на избори на чужди държави на територията й и се прави изключение само за нас - ние вилает ли сме или независима държава.
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те и либийците сега си търсят Кадафито ама няма, демокрацията им изяде главата!
108
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анончо, България вече никога няма да стане Турция. Изяж се от яд, маййка ти да е...турска
107
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще търсим Тодор Живков! Човека държеше здраво държавата и българщината! Имаше държава, имаше общество, ценности, имаше спокойствие и хубав живот!
106
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не искам да ме управляват прости, зависими сополи!Никой ли няма да реагира на турската инвазия в личното пространство на нашата държава? Имали някой достойнство?!Трябва да свикнем с това, че ни завладяват, а една просташка тиква се прави на завлечена и се натиска за власт!?Камбаните звънят в Македония! Защо нашите служби не направят партия на българите в Турция?Да поканят Гьокче за лидер!Не може до девето коляно да има български турци с двойно гражданство!Нек си платят наем за 500 години!