Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!

Мюеззиноглу подчерта подкрепата на Турция за ДОСТ
6 мар 2017 13:30, Елка Василева
205
Турски министър зове: Българските изселници да гласуват масово!
Снимка: архив, Булфото

Турският министър на труда и социалните грижи Мехмет Мюеззиноглу съобщи, че правителството в Анкара ще улесни престоя на българските граждани от турски произход в страната.

"Ние ще удължим за нашите сънародници-изселници от България и балканските държави престоя в страната на пет години, колкото са необходими, за да бъдат приети за турски граждани", каза министърът.

Турският министър съобщи това на среща с представители на организациите на българските изселници, която се състоя в Истанбул и бе масово посетена.

Според турския закон право на гражданство получават онези, които имат петгодишен престой с временен документ за пребиваване/тезкере/. Притежаването на тезкере освен право на пребиваване урежда и правото на работа със социално и здравно осигуряване.

Според представители на изселническите организации към момента има стотици хора, която са пристигнали в Турция, но са с изтекъл срок на паспортите. Те не могат да получат турски документи и на практика пребивават нелегално в Турция.

Те настояват на дошлите в Турция граждани от турски произход от България и балканските страни да им се даде специален статут за по-лесно уреждане на престоя им в страната. В тази насока бяха и повечето въпроси и критики от страна на участващите в срещата.

В отговор на един от многобройните въпроси за здравните и социалните услуги министърът каза, че предстои да бъде уреден въпросът за здравното осигуряване на сънародниците, които са с временен статут на пребиваване в Турция, както и на живеещи в България близки от първа степен на турски граждани. Проектът предвижда срещу определената сума от 53 турски лири месечно те да получават здравни услуги.

Проблемът за легализирането в Турция на дипломите от чуждестранните университети също бе много задаван. По думите на министър Мюеззиноглу ще бъде сформирана комисия, която да направи предложения за решаването на проблема.

Голяма част от изказването на министър Мюеззиноглу бе посветено на предстоящите в България парламентарни избори. Той призова сънародниците в Турция да гласуват масово на изборите на 26 март, като специално подчерта подкрепата на Турция за обединението ДОСТ.

"Всеки, който има право на вот, трябва непременно да се яви да гласува. Всеки един глас е важен, не смятайте, че вашият глас няма да има значение. Ние, гражданите на Република Турция, трябва да осигурим излизането на коалицията ДОСТ на предни позиции в изборите в името на по-доброто бъдеще на сънародниците в България", каза министърът.

Председателят на Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци Бултюрк в Истанбул Рафет Улутюрк съобщи, че с решение на турското правителство онези български граждани от турски произход, които към момента пребивават без визи в Турция, на практика нелегално, ще може еднократно, без да плащат глоби на границата, да отидат България и да се върнат, за да упражнят вота на 26 март.

"Нека да не разпиляваме този шанс, който ни се дава, и да се явим пред изборните урни, за да набележим бъдещето на турците в България, която се намира на политически кръстопът", заявява в писмено изявление председателят на изселническото дружество.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шал???варковци, колкото ограбена и лъгана да е България, тя не иска да живее с Анадола, като изостанала и капсулираща се Турция!! Разберете, живейте си в Турция, там си гласувайте! На нас такива които ще ни връщат назад, към исляма и ретроградното не ни трябват! Колкото и да ви мътят главите, вие сте роби на крадливи и лъжливи псевдо патриоти, които чрез вас искат да спрат демокрацията о свободата. Няма как да стане! България е за българите, не за турците!! И така ще бъде винаги!!!
104
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека си имат двойно гражданство бре! Но ако половин година от една календарна година не е пребивавал на територията на България, да няма право да гласува. Какво се случва всъщност- потурчени българи заминали да живеят в Турция за постоянно преди 27 години да ми определят управниците? Ай сектир, бе !
103
2
 
4
 
! Отговори
До 120 преди 7 години
Тебе какво те е шубе да се обединят! Няма по-здрава нация от обединената! Приуритетите на Народа нямат цвят!
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те така са ни и превзели и така е започнало и турското робство преди векове, защото България е била разединена на отделни болярства. Нека нашите партии да продължават да си ги мерят ония работи, докато Ердоган си разиграва коня както си иска.
101
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ги зове а им заповядва, че да не им се случи случка после. В Турция не са много по любезностите. Нашите политици тихо мълчат.
100
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз зова: край на двойното гражданство!Не съм турски министър и не искам да бъда! Аз съм българин и не понасям чужди хора да ми определят как да живея!Ще грласувам за тези, които премахнат двойното гражданство на турците-изселници, без да се лигавят от вина, че са ги насърчили да се изселят чрез промяна на имената им, защото искаха да правят незаконно турска република насред България.А кюрдите?Те са терористи?!Не искам да ме управляват прости , страхливи сопоържава в собствената си т.стран
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за 119 К'во се карат Тиквата и *** бе? След 3 седмици като се коалират да не гледаш нас.ран?
98
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко и Нинова се карат - Ердоан печели! Винаги така са ни превземали!
97
2
 
21
 
! Отговори
Пам преди 7 години
За съжаление на всички вас, колкото и да викате тук, да пишете с главни букви и да слагате много удивителни, никой няма да ви чуе! Улицата е решението!
96
1
 
3
 
! Отговори
Йосиф Сърчаджиев преди 7 години
за 117Водете го тоя на дръвника за да види как българин храни брани турчин!
95
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е това е! Докато нашите партии се ръфат една друга, Турция си има планове и си действа по тях. Ще губим територия, ако продължава така! Ердоган каза, че сърцето му стига до Варна, ако си спомняте.
94
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
пред турците в бг стоят двa въпросa: 1. Дa продължaт дa глaсувaт зa рускaтa ДС aгентурa нa Доaня и Пеевскиили2. Дa глaсувaт зa ДОСТСтрaхa е, че ще изберaт второто!
93
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко беше прав Тошара като им смени имената, едва сега го разбираме. Изселници, добре, щом са се изселили какво ще ми мърсят земята тук? Забрана за двойното гражданство, зaбрана за етнически партии, арест за Бойко Борисов - предателят, който се наведе на Ердоган, който не защитава България, Българската култура и Християнството. Той с години ни продаваше на Турция, остави муслимански училища да вилнеят и България. Забрана за тази гнъс исляма във всичките му форми!Опитват се да покварят България.
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално, както на президентските избори : турците подкрепят ДОСТ=>ГЕРБ , няма изненада !
91
3
 
9
 
! Отговори
да преди 7 години
ДОСТ няма никакъв шансза това се опитват да им помагат, но не са смешници
90
2
 
10
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
до 101Моето село е българско! Там съм израснал. В него живеят и потурчени българи. Кое не разбра?
89
3
 
29
 
! Отговори
шани преди 7 години
БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЙТЕ! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА КОГО - ПРОТИВ ТУРЦИТЕ!
88
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да затворят границата с Турция за изборите !!! Да няма изборен туризъм !!! ЦИК да се сезира и да маха тая турска партия !!! Какво още трябва да стане !?
87
1
 
15
 
! Отговори
Чибо преди 7 години
До Анонимен 93Бах Тошо за съжаление много закъсня даже! Трябваше като в САЩ: не може да си Емилия, може Емили. Не може Павел, може Пол и така лека-полека...
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 98 Ти и английско гражданстволи имаш, бе? Говорим за двойно гражданство, не за гурбетчии. Правиш ли разлика между двете?