Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що е маке все е гомно!
304
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Македонец в БГТе албанците убаво ви го кажуваха... ОТ БОГА БЪЛГАРИ! ОТ ТИТО МАКЕДОНЦИ...!Правда всегда будет одна. Бог не в силе, а в правде!Запомни това. Друг път да не ми разправяш за баба си Гицка на село... Старото поколение много добре знаеше всичко. С младото е проблема, с него трябва да се работи, да се образова. Както Кивеската хунта настройва хората против братята си от Русия, така и сърбите на вас ви промиха мозъците. Не сте виновни. Вие сте жертви. Но албанците ще ви излекуват.
303
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Македонец в БГЕ, щом не са българи баба ти и дядо ти, не е изключено да са от сръбско потекло например. Таково животно като "македонец" в етнически смисъл няма, нито път "македонски език". Не е въпросът ти в какво вярваш, ако искаш и марсианец се чувствай, няма проблем. Въпросът е, че македонец означава БЪЛГАРИН от най-чист вид. Също съм от македонския край, тоест македонски българин. "македонец" е етнографско понятие. Документите и историята е една, просто Тито ви е променил учебниците!
302
13
 
6
 
! Отговори
ИЕРОНИМОС АТАНАСИОС преди 7 години
МАКЕДОНИА Е ГРЪЦКА ЗЕМЯ..ОРИГИНАЛНИТЕ АУТЕНТИКОС МАКЕДОНИ -- БЕХА ВЕЛИКИ ГЪРЦИ, С ИМЕНА КАТО ПАРМЕНИОН, ХЕФЕСТИОН, АМИНТАС, КАССАНДЕР, АНТИОХ ВЕЛИКИ, СЕЛЕВКИД, КРАТЕР, ЛЕЗИМАХОС, ПЕРДИКАС, ФИЛЛОН, ФИЛЛОТАС. АДМИРАЛ НЕАРХОС , ДЕМЕТРИОС МОНОФТАЛМОС, ДЕМЕТРИОС ПОЛИОРКЕТИС, АНТИПАТЕР 1-ВИ, ПТОЛЕМАИС, ПТОЛЕМАИДА, ПТОЛЕМЕИС ВЕЛИКИ, КЛЕОПАТРА 1-ВА, 2-РА 3-ТА И тн...И МНОГО МНОГО МНОГО ДРУГИ.
301
4
 
11
 
! Отговори
Путев преди 7 години
До Македонец в Бгбабите ти и дедовците какви казаха че са? албанци?
300
7
 
30
 
! Отговори
Македонец в Бг преди 7 години
Реално мнение и някои факти:-живея и работя в БГ вече 12 год.-различни истории по учебниците. Не вярвам на тях.-българина помага, харесва и прави повече за македонеца в сравнение с обратното.-бабите и дедовците ми в МК докато бяха живи, бях ги попитал "има ли възможност да сме наистина българи?" Всички отговориха с НЕ.-Не ме вълнува толкова историята-трябва да сме обединени срещу модерното робство, ислямизацията и корупцията.
299
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Албанците ще ги оправят скоро
298
8
 
26
 
! Отговори
МакФак преди 7 години
Колко ли българско семе са изпили македонските девойки по пътя им към Европа!
297
0
 
28
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Със статии като тази нашата късогледа ж'урналистика чудесно служи на великомакедонската пропаганда. Вижте заглавието: "Македонци с BG паспорти" А македонският сайт (според статията) намерил ЕДНА 30-годишна жена, която казала точно това, което те искали да публикуват. Ако беше казала например, че се чувства българка и затова иска наш паспорт, щяха ли да я публикуват?А аз съм говорил с хора в Македония, които още преди 10 години казваха на четири очи "Какво ще правим с албанците, да се обединим.
296
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малиий тук сите проговория на македонски . Има и една убава македонска песна "За пусти пари проклети ..." чуй те я и не се косите братя *** ...и ние ви сакаме како и вие
295
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само по това си личи, че сме роднини, даже не е нужно да се задълбаваме в историята, която е ясно. Вижте сега. Българският "елит" плюе по Русия и вижда в нейно лице "основния си враг", докато Турция нагло и безнаказано ни завзема отвътре. Даже и две турски партии си имаме. Турцизацията и ислямизацията на Родопите например тече с пълно пара. Както в Македония. Там пък виждат в лицето на България "основния си враг", докато албанците ги завземат отвътре. Е, братя сме си!!!!
294
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво спорите тук "цар Симеон бил македонец, Кирил и Методий били, Аспарух бил" не знам си кой още. Абе, ей, хора...! Самата *** е македонка!!!! А Адам бил укропитек! Всички хора произхождаме от великото украино-македонско потекло!П.П. Разбира се, понякога македонските и украинските "историци" спорят кой е бил мъжът или жената/Адам или ***/ съответно, но това са си техни спорове и работи... технически подробности))
293
1
 
15
 
! Отговори
Гравче на тавче преди 7 години
А бре македонци, станахте за смех на целиот свет бре! Па как я видите македонската империя со бугарски пасоши бе! Ама вие срам немате!
292
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
А случайно ли е избран точно този разказ "пред македонския сайт" , как мислите. Ето това е скопската великомакедонска пропаганда в действие. Това е поучение как трябва да се чувства един гражданин на Македония когато получава български паспорт. А той може да знае, че дядо му се е считал за българин, и че може дори да е служил в българската армия. У нас всичките тия приказки пораждат възмущение, но за управляващите в Скопие са манна небесна Те трябва да не са българи иначе как Скопие ще е столица
291
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам колко са тъ-пички македонците, явно са ни роднини.Бегайте у чужбина всички, те шип-терите това чакат!Това да живееш на вратата между два свята, само такса вход да вземаш, ще забогатееш, но-не, всички балкански славяни я ползваме въпросната врата между изтока и запада да си прищипваме един-други пръстите.Брей, само мафията просперира по тези географски ширини!
290
0
 
16
 
! Отговори
Капитан Петко преди 7 години
Цар Симеон и той е македонец. Даже златния век на българската писменост е македонска. И на Кирил и Методий и брат му е маке това си го изтпуснал но нищо... простено ти е. Маке ти и трън.
289
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Македонски новости - ИЗВЪНРЕДНИ:Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски или както те му викат Саше Великиот.Продължили да копаят... копали, копали, копали... и намерили мотора му))
288
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не вярвайте на македонските СМИ. Естествено, че така искат да изкарат нещата, "видите ли от немай къде макетата искат бугарски пасош". Да, ама не взимат словенски, гръцки или румънски, нали? Просто масове македонците взеха да декларират, че са българи, едно от условията, за да вземат паспорт, а и не се гаси туй що не гасне. Да не мислите, че всички "македонци" са пр0мити мозъци? Просто не е вярно. Много от тях знаят корените си от дядовци и бащи, просто Македония е ДИКТАТУРА, разберете това!
287
1
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
До БългаринАма колега, как не те е срам - Чавдар войвода е чист македонец, както и Самуил, Иван Асен, Спартак, Кирил и Методий, Обама, Тръмп, Ердоган, Путин и Ким Чен Ун. Навремето Адам и ***(македонци) са изяли една ябълка, за съжаление българска - ако беше македонска, още щяха да са в Рая. Ной(македонец), построил ковчег от български дърва - ако бяха македонски, нямаше да заседне никъде, а щеше да лети. Ех, пуста съдба Македонска, България ви е виновна! А *** шмайзер който дебне? Идва!
286
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимени как минават изпита за пашапорт - с "цар СамОил Македонистки победил Василий Македонскиот Македоноубиец", с преработено кръщелно на баба си и дядо си или само срещу подпис и членски внос в хелзингската фондация. вярвам, после като горди фиромци веднага се отказват от българския си паспорт.