Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
1
 
3
 
! Отговори
BULGARIA преди 7 години
Що е то македонци? Това са самозабрави ли се Българи. Страшния воевода Чавдар хайдутина е от Щипско. Градът е част от България по времето на Самуил, после попада под византийско владичество. По-късно отново е част от Втората българска държава, като при царуването на Иван Асен II
284
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ми извинете сте бре . Вие какви ора сте , не разумите ли че сакаме само паспортоти да одим по европата за пари, а не защо се имаме за б*гари . Уф, будали, с будалите"Сакате една убава бугарска сопа, пичка ви матерна, изр0дени србомански кочиня. Пак ке се вратите у майка Бугария, другиот вариант е ще ви го кажуват албанските фесове :)
283
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми извинете сте бре . Вие какви ора сте , не разумите ли че сакаме само паспорт оти да одим по европата за пари, а не защо се имаме за б*гари . Уф, будали, с будалите
282
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Имам един въпрос към макетата:Нашия велик български герой Чавдар войвода от де ка е родом? Дето песни за него се пеят и стихове имаме. :)
281
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, ке требе да и се извиниме на жената, за дека сме и дозволили да получи тескере.
280
3
 
32
 
! Отговори
хахаха преди 7 години
Бе то в Англия има недостиг на работна ръка, и си имат програми да приемат работници от страни извън ЕС. Висококвалифицирани работници, само да уточня.Та ако бях АЗ маке, щеше да ме е повече срам, че... едно елементарно образование не съм получил, например. Че и една квалификация нямам, та да я карам по лесния начин - БГ паспортче, и право там. А това да си на 30-40 г., и да МЕЧТАЕШ да КАРАШ КАМИОНИ?! По-жалка работа не бях чувал.Чак ми става гадно за макетата, като се замисля... Трагедия!
279
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ти пък ке учиш турски ...ай честото да ти е
278
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами щом е било огромно унижение да учат български празници и български исторически личност, нека сега да учат за албанските празници и албанските исторически личности, а и албански да учат като втори официален език! Така ще им е по-добре!
277
1
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 7 години
Ама как може да унижавате хората - да им давате български паспорти срещу учене на българска история...Тази велика нация, която е измислила азбуката, сразила е Отоманската империя, която вече има колония на Юпитер...А корените им са преди Дарвин...Когато Албания влезе в ЕС, ще си дават само жените и дъщерите, без да учат "гадна" и "долна" история
276
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се безпокой скъпи, истина е . Това е единствения начин да се наречеш така както тук ти забраняват. А то е да си македонец . Няма да го разбереш -зов на кръвта.Лека нощ любими .
275
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй мАкедонските Историчери, са като българските метеоролози, можеш да лъжеш смело и безотговорно и да си изсмукваш от пръстите, а никой не ти търси отговорност, абе сладка работа !
274
2
 
8
 
! Отговори
До325 преди 7 години
Ти сериозен ли си ? Вярваш ли си ? Да нямаш температура, скъпа?
273
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има и българи, които си взимат македонски паспорти .Просто да си знаете- да не стане така, че пак да сте изненадани
272
1
 
17
 
! Отговори
Исторички преглед... преди 7 години
За македонците историята е халва, локум и со малко боза.. Мажат, бършат, измислят и нищо не става. Кои са биле античките македонци от които нищо не е останало? -Това са тракийски племена, приели гръцки език, култура и начин на живот, а в последствие започнали да водят войни с гърците. Как така стана та пишман внуците на Александър говорят славянски език и носят славянски фамилии?
271
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми те са се молили, дали сме им( защо ли ?), на мен не ми трябва македонски,,пасош"(и не знам друг българин, на който да му трябва) освен, ако не е от много мека хартия, да икономисам малко за wc-то де, не за друго
270
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я веднага да се отнемат паспортите на тия кекала и да се спре да се дават български паспорти на *** и пульо ! Тях ще ги оправят албанците !
269
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яд ме е, че навремето след Първата Балканска Война, вместо да си запазим Одринска Тракия и Беломорието, сме се сдърпали със съюзниците за Македония и накрая сме останали с нищо. Трябваше още тогава да ги зарежем тия диваци и сега щяхме да сме много по-добре.
268
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе измислени,,мАкедонци", Вие се молите за бг паспорти, защо ли ви ги даваме ? Всъщност това са си наши вътрешнозаводски проблеми, вас не ви касаят. Приятно вмирисване във вашата селско-провинциална, безпросветна дупчица !
267
0
 
22
 
! Отговори
Расате преди 7 години
В България трябва да се създаде орган за проследяване на новите граждани - и ако злепоставят България да им се отнема гражданството !!!
266
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо трябва да се съобразяваме с тези неблагодарници, айде у лево ?! Не е лошо и да ги спрем за ЕС, тези с това изкривено съзнание само гадости, ще ни правят, трябват ли ни ?!