Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!

Но срамът бил за българите – влезли в ЕС и от 9 млн. станали 6 млн.
Обновена: 13 мар 2017 18:19 | 13 мар 2017 14:00,
435
Македонци с BG паспорти: Учихме техните празници, унижение!
Снимка: DW

"Кандидатстването за български паспорт бе най-голямото унижение в живота ни. Но нямахме друг изход", разказва пред македонския сайт fokus.mk една трийсетгодишна жена от Велес и признава, че заплатите, които тя и съпругът ѝ получават в Македония, просто не им стигат, за да водят нормален живот.

Тя споделя, че нейни близки приятели още преди много години взели български паспорти и се преселили във Великобритания: "И ние със съпруга ми решихме да кандидатстваме за българско гражданство, за да можем да се преместим в чужбина, където заплатите са много по-високи".

Авторката на статията Вики Клинчарова пише, че по време на разговора събеседничката ѝ се изчервила от срам, пише "Дойче веле". Срамувала се от самата себе си, защото трудностите в живота я били накарали "да играе по чужди правила и да твърди, че е нещо, което никога в живота си не е била".

"Трябваше да научим техните празници и исторически личности"

По-нататък трийсетгодишната жена разказва пред журналистката как цели групи - все кандидати за български паспорти - ползват услугите на посредници, които уреждат формалностите около подаването на документите и ги подготвят за интервюто на български език.

"Трябваше да научим техните празници, известни исторически личности, а освен това трябваше да докажем, че имаме български роднини или че някой наш родственик, например дядо, е служил в Българската армия. Беше ни казано да не си и помисляме да споменаваме името Македония", разказва жената. По време на интервюто самата тя отговаряла на въпросите на македонски език, защото не искала да "слага допълнително сол в раната".

30-годишната македонка разказва още, че цялата процедура трае доста дълго, а и струва немалко пари. "Всичко за мен и съпруга ми излезе 1000 евро. И пак повтарям, за мен това беше унизително, но го направихме в името на семейството и нашето дете".

Аторката Вики Клинчарова е разговаряла и с други македонци, получили българско гражданство. Например с 40-годишния Д.Д. от Неготино. И той кандидатствал за български паспорт заради безпаричието в родната му страна. Сега работел като шофьор на камион.

"Ако разгледате обявите за шофьори на камиони, ще видите, че кандидатите трябва задължително да притежават български паспорт - заради пътуванията в чужбина. Взех български паспорт, защото като шофьор поне мога да изхранвам семейството си", признава мъжът. Д.Д. споделя пред македонското издание, че след като получил българско гражданство негови приятели започнали да го наричат "предател".

Срамът е за македонските политици

Във Facebook журналистката Вики Клинчарова пише обаче, че македонците, кандидатстващи за български паспорт, няма от какво да се срамуват. Според нея, трябва да се срамуват политиците: "Да не забравяме списъка с имена на политици, които са взели чужди паспорти, а същевременно продават на хората истории за патриотизъм", коментира тя и добавя: "Ние взимаме български паспорти, но пък самите българи са за съжаление - откакто влязоха в ЕС от 9 милиона останаха само 6 милиона".

От публикацията във fokus.mk става ясно, че през последните десет години около 64 000 македонци са станали български граждани. Не е ясен броят на онези, които са подали молби, но все още не са получили паспорти.

Същевременно, по данни на Евростат, 18 000 македонци са получили швейцарско гражданство, 10 000 - италианско, а около 4000 са взели австрийски паспорти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


435
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
1
 
19
 
! Отговори
Македон преди 6 години
Значи Вики все пак е намерила дедо българин. Сигурен съм, че не и е било трудно. Освен това не е учила "нивните херои", а собствение. Да и е честит паспорта!
324
1
 
24
 
! Отговори
чичо преди 7 години
а бе джанъм " македонци" защо пишете глупости - като не ви отърва идете пред албанското послство да си вадите техен паспорт!
323
2
 
17
 
! Отговори
Мюсли Дойче преди 7 години
До ArmagedonДойче велето има и много статии насъскващи българи и гърци един срещу друг. Имаше една със заглавие "България - бедната, презряна съседка на Гърция". Всеки срещу всеки на Балканите е замисълът на световните манипулатори. Ама не насъскват мюсюлманите един срещу друг, турци срещу албанци, бошняци срещу косовари. Само християните да се разделяме.
322
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въобще не изненада,че подобно мнение се разпостранява от ,,Дойче веле,, ,преди време имаше исказване на бивш немски дипломат в София,който директно обвини България за застоя в отношенията ни с Македония ,и непризнаването на нацията и езика, били сме гледали на минаналото от ВеликоБългарски позиции.
321
2
 
18
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
В Дойче Веле забравят че БРЮМ е последица от разпада на Югославия, за което и швабите до голяма степен имат вина.( Още ги е яд на Тито и на Гърците дето не им разрешиха да завладеят Балканите а се съпротивляваха до смърт.Безброй са престъпленията на хитлеристите на Балканите, както междувпрочем и в цяла Европа)В края на краищата гражданите в БРЮМ са свободни и никой не ги кара насила да кандиудатстват за български документи за самолияност.Те кандидадстават и в други държави за такива документи
320
5
 
9
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Още преди два месеца написах,че швабите искат на Балканите да има война.И днес Дойче Веле го доказва с памфлета си за македонска нация.Не забравяйте че Дойче Веле е държавна медия и това всъщност е и държавната им политика.Най-напред опитаха със скандал между Турция и Гърция. Но като не им се получи започнаха и с БРЮМ и Албанния.Може да дойде ред и на нас заедно с Румъния.
319
0
 
9
 
! Отговори
УДБ преди 7 години
Общо взето,единственото което става ясно е , че се копи-пейства македонистка пропаганда.Едно към едно.....Днес.бг,дали могат да кажат защо точно сега се появява препечатката?
318
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам не срам, кандидатстват за Българско гпажданство. До там я докараха като се кланяха на Сърби и Раашки.
317
0
 
18
 
! Отговори
до край преди 7 години
Някой печели да насъсква братски народи на Балканите, докато рдуг печели от това
316
0
 
21
 
! Отговори
Асен преди 7 години
Дойчовци, одете да носите меченца и цветенца на мюслитата и не се занимавайте с нас. Ние се знаем кои сме и що сме. Вие нещо си позабравяте рода и породата напоследък.
315
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами това е така. Поне 80% от кандидатите за "пастоши" после си правят нотариално заверена декларация в Скопие, че са взели тоя паспорт от чисто комерсиални подбуди и не само нямат нищо българско, но и мразят българите. За всичките тия години, който искал - взел, тая практика трябва да се прекрати и да махнем двойното гражданство, освен за членове на ЕС. Ако някой иска да е българин, то да е българин!
314
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИЕРОНИМОС АТАНАСИОСМарш в Африка, данаецо!
313
2
 
14
 
! Отговори
Край преди 7 години
Преди 600 г. Българи и Сърби и хората от днешна Македония се мразели и паднали всичките под турско робство. ДНЕС?
312
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българиянството просто не можа да създаде единен народ. Ние сме на опашката за оня свят при римляни, ацтеки, траки и т.н.
311
3
 
17
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 7 години
Тая граница между България и Македония нещо не ме кефи.
310
0
 
13
 
! Отговори
Оптимист преди 7 години
До extremistНапротив, щом Дойче веле не ще да им даваме паспорти, трябва да им даваме все повече.
309
0
 
30
 
! Отговори
Хвала на Дойчето преди 7 години
Дойче велето е отявлено противобългарска медия. В случая просто иска да насъска едни българи срещу други. Всяка хула на Дойчето срещу България е музика в моите уши, защото свидетелства, че има някакво положително явление, което се стараят да унищожат или най-малкото някакво постижение, което искат да омаловажет. Всичко, което пише Дойчето, трябва да се тълкува наобратно.
308
4
 
10
 
! Отговори
България преди 7 години
Ако ви смятахме за хора щяхме да ви вземем във ЕС
307
3
 
18
 
! Отговори
123 преди 7 години
Чудих се какво да коментирам но не намерих думи да изразя ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ. Ми като не искате да учите БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ ЗАКО КАНДИДАТСТВАТЕ ЗА ГРАЩАНСТВО БЕ, ААА *** ХА.
306
3
 
32
 
! Отговори
Васил Пенев преди 7 години
Македонец = посръбчен българин или сърбоман, македонски език = посръбчен български език.