Вучич: Европейски път и добри отношения с Русия и Китай

Управлението му става все по-авторитарно според опозицията
3 апр 2017 08:45, Елка Василева
29
Вучич: Европейски път и добри отношения с Русия и Китай
Александър Вучич. Снимка: Reuters

Спечелвайки с огромно мнозинство вчерашните президентски избори, консервативният министър-председател на Сърбия Александър Вучич затвърди статута си на доминираща политическа фигура в страната, съобщи Ройтерс.

"Победата ми е кристално ясна. Това е много важен ден за нас, защото показа пътя, който Сърбия трябва да следва", каза 47-годишният Вучич пред привърженици в централата на своята Сръбска прогресивна партия.

"Огромно мнозинство от сръбския народ заяви подкрепа за продължаване на реформите, на европейския път за Сърбия, наред със запазване на традиционно добрите ни отношения с Русия и Китай", каза Вучич, чиито думи бяха посрещнати с възгласи "Победа, победа!", предаде Асошиейтед прес.

Вучич печели над 55 процента от гласовете според прогнозни резултати на института "Ипсос" и Центъра за свободни и демократични избори. Те се позовават на представителна извадка от стотици изборни секции в страната и при обработени вече три четвърти от събраните данни шансовете за обрат са нищожни, отбеляза ДПА.
Официални резултати се очакват днес, пише БТА.

Още по темата

Вучич, бивш ултранационалист, който сега обявява подкрепа за членство на Сърбия в ЕС, трябваше да спечели повече от 50 процента от гласовете, за да не се налага да ходи на 16 април на балотаж, където би бил в доста по-неизгодна позиция срещу един единствен кандидат на опозицията.

Той ще заеме до голяма степен церемониалния пост в края на май, но се очаква да запази фактически властта чрез контрола си върху управляващата Сръбска прогресивна партия.

Резултатите от изборите са тежък удар за разпокъсаната и отслабваща опозиция, според която управлението на Александър Вучич става все по-авторитарно. Повечето наблюдатели в Белград смятат, че който и да е новият премиер на Сърбия, той ще бъде служебна фигура под контрола на Вучич.

Либералният му опонент Саша Янкович се нареди на второ място на вчерашния вот с 15 процента. Янкович, който е независим и безпартиен кандидат, изрази вчера удовлетворение от кампанията, която според него е съживила продемократичното движение в Сърбия, противопоставящо се на непрестанната корупция и нарастваща автокрация. "В Сърбия бе създадено ново, честно политическо движение и поради тази причина трябва да сме оптимисти", каза Янкович, след като гласува.

На трето място се нареди Лука Максимович, студент по медии и масови комуникации, който се кандидатира на изборите като пародиен политик. В предизборната си кампания той се подиграваше на корупцията в сръбската политика, като обеща да краде, ако бъде избран. Поддръжниците му бяха главно млади избиратели, отчуждени от продължаващите с десетилетия криза и икономически упадък в Сърбия, отбеляза АП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
забравихте ли 1999 г изпитахте на гьрба си нато и ес от какьв зор се натискате давлизате е тези терорист организации носещи крьв и сьлзи на народите вие от1945 г трьгнахте по демократичен пьт имахте отношения сьс запада с русия китаии индия докато ние бяхме в соц лагера вижте бьлгария на какьв хал е това ли искате за народа си
17
3
 
5
 
! Отговори
трол преди 7 години
Всеки иска добри отношения с Русия,но европейски път.Дори и Путин и олигарсите са си пратили децата в ЕС.Който има нещо в главата,така прави.Другите пасат патки.
16
4
 
7
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ТУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
Вучич: Европейски път и добри отношения с Русия и КитайУправлението му става все по-авторитарно според опозицията ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТ И ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ С РУСИЯ ?!ЗА КИТАЙ НЕ ЗНАМ ,НО В РУСИЯ И ТУРЦИЯ СЕ ВКАРВАТ ХОРА В ЗАТВОРА БЕЗ ДОРИ ДА СЕ ТЪРСЯТ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА ТОВА В КОЕТО СА ОБВИНЕНИ ,ДОРИ ЧЕСТО СЕ СКАЛЪПЯВАТ " ДОКАЗАТЕЛСТВА " ! В ЕВРОПА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ ВКАРА В ЗАТВОРА БЕЗ ДА ИМА НЕОСПОРИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ! НЕ МОЖЕ ДА СИ ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА ,ТРЯБВА ДА ИЗБЕРЕШ ИЛИ ЕС ИЛИ РУСИЯ И ТУРЦИЯ !
15
5
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 7 години
Ти не си добре. Под кривата круша сме ние Сърбия е 100 пъти по-добре от нас. Бях в Сърбия малко след като НАТО ги бомбандира. Бяха 100 пъти по-добре и настръхваха само като чуеха за Америка. Учудващо нас не ни мразеха въпреки, че заслужавахме. Няма да забравя един дядо който ми казваше "Момче да знаеш, че тези с 10 години назад ни върнаха"
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите са умни хора и не вярвам да повторят нашата грешка. Те са си открай време европейска страна. По стандарт на живот през 1990г. България е била 26-та в света. През 2017 сме на 57-мо място ФАКТ. Изглежда останалите се развиват бързо, а ние изоставаме или по-скоро вървим назад
13
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пример за непродажни политици които имат нещо в главите,а не като наще предатели.
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"" Вучич: Европейски път и добри отношения с Русия и Китай ... ""...............Европейски път и добри отношения с Русия и Китай ...и точно там където се намирате сега - под кривата круша.в днешния свят политиците поемат отговорност и правят изборако нямат смелост за това - остават на бунището на историята
11
5
 
7
 
! Отговори
до 12 мазепа преди 7 години
Разпадат започна от оня ден когато Великобритания подаде заявление за излизане от ЕС.Това е процес който ще трае десетилетия .Ще има някакво ново обединение с различни статути на държавите .ЕС в този вид умира,по- тесен съюз ,дори повече от сега,ще имат само 4-5държави.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имало и по-големи демагози и популисти от нас...
9
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките Сърби , някой да им махне качулката. Големият застой продължава. Ние за 10 год правим големи крачки напред, те Седат на едно място и преизбират леви ***.
8
10
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Кога щеше да се разпада ЕС, че не разбрах. Моля русофилите да ми припомнят.
7
5
 
5
 
! Отговори
до 6 преди 7 години
То си у праву, после овога Срби есу стварно глупав народ, не могу да веруем да е победио. Тужна вест драге мое комшие.
6
4
 
15
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Сърбия си гледа интерасите а наште политици са в наведена позиция и техните наркозависими подръжници в сифия.
5
2
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
Рано си са дрогирал...
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбия се очертава като новия троянски кон на Русия в ЕС, след като с България не се получава.
3
11
 
14
 
! Отговори
do4 преди 7 години
Какви отношения може пък да има България със Запада, освен поза партер. Не ни ли бяха изобразили като тоалетната на ЕС. Ти да не си мазохист?
2
7
 
15
 
! Отговори
За Вучич преди 7 години
Преди бил ултранационалист (в Сърбия това е русофил, също като Боленн Седерчов)Сега искал силни връзки с Русия и Китай, ама бил от Прогресивната партия!Този е руско ***!Ще си патят глуупавите сърби!
1
8
 
10
 
! Отговори
Румен Радев преди 7 години
Приветствия за Вучич!