Балканите – център на сблъсък между Европа и Русия

Основният страх е от подновяването на бежанската вълна
5 апр 2017 14:07, Екип на Bloomberg
14
Балканите – център на сблъсък между Европа и Русия
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейската перспектива бе нещото, което обединяваше Балканите, но постепенно стана много видимо, че тук, на Балканите има един геополитически сблъсък между европейски политики и руска политика. Това каза по Bloomberg TV Bulgaria Георги Проданов, преподавател в Нов български университет.

"Все още има националистически течения, които още не са заглъхнали на Балканите. Новият сръбски президент е олицетворение на една метаморфоза от националист към либерален политик. Не очаквам в близко време по-европейско бъдеще за Западните Балкани".

Основният страх е, че отново ще тръгне голяма бежанска вълна, инспирирана от референдума в Турция или че Ердоган ще се опита по този начин да минимализира последиците от евентуален свой неуспех, каза още гостът.

"Доколко сме си взели поуката от предишната бежанска вълна не може да се каже още. Донякъде нещата са преувеличени от страна на турската държава. Ситуацията в Сирия е нещо, от което Турция печели и в същото време е нещо, от което ЕС пряко зависи и е пряко ангажиран".

"Турция е в една печеливша във всички случаи ситуация - дава й се възможност да се разправи с кюрдите, с вътрешната опозиция, с проблема с южната си граница, а от друга страна да поставя условния на ЕС и то такива, каквито никой друг не би могъл да постави", каза Проданов. 

Колко важен е Ердоган за региона? Повече от разговора може видите тук!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
балканите са овце за стригане нищо друго.който ги хване ги стриже
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Балканите център на сблъсък между Европа и Русия.Основният страх е от подновяването на бежанската вълна. Първия ред противоречи на втория. Ако иска да е добре Европа трябва да помогне на Балканите и България като буфер пред емигрантите. Тезата,че сблъсъка е между Европа и Русия е американска пропаганда.
7
1
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 7 години
Споделям, написаното от теб.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Започвате ли да схващате защо всички рано или късно му клякат?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турция е в една печеливша във всички случаи ситуация"Глупости, анализатор.Атентати, война на границата, милиони бежанци. Как може да се говорят такива глупости.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който не успее да си осигури тил на Балканите, винаги е бил в губеща позиция. Справка - Римската империя, Византия, Османската империя, Хитлер, СССР. Кой ли ще е следващият?
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами,така е!"Европа" винаги се "блъска" с Русия не на своя територия,а на други територии,любима и изпробвана многократно от които са Балканите.Даже ,ако си спомняте,напоследък "Тя" санкционира на дело Русия,САМО НА ТЕРИТОРИЯТА НА БАЛКАНИТЕ!!А НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ,СЪВМЕСТНИТЕ ПРОЕКТИ С РУСИЯ СИ ВЪРВЯТ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО И ЗА ТЯХ НЯМА НИКАКВИ САНКЦИИ!!!Ама,при наличието на поробен мат'рял из целите Балкани...нали с такава цел ги завладяха,като подарък от победата в "Студената война от...ФАЩ??
2
3
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Турция е в печеливша позиция защото управниците в ЕС в частност българските, сами се вкарват в губеща такава! Като предоставиш на вълка агне, какво се очаква той да направи!
1
8
 
16
 
! Отговори
Кирил преди 7 години
ЗА Русия !