Албания отваря военна база за туристически посещения

Тя се намира на остров, който е най-западната точка на страната
6 апр 2017 09:23, Елка Василева
7
Албания отваря военна база за туристически посещения
Снимка: архив, Reuters

Албанското министерство на отбраната се е съгласило да отвори през лятото за туристи остров Сазан, военна база, която все още се намира под неговото управление, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната г-жа Мими Кодели подписа вчера споразумение с икономическия министър г-жа Милва Икономи за разрешаване на посещения в периода от май до октомври.

Икономи окачестви споразумението като "важно събитие за албанската икономика", тъй като много туроператори са на мнение, че след осигуряването на достъп Сазан ще се превърне в популярна атракция за туристите.

Островът, някога укрепено и изолирано място, има бункери и тунели, предназначени да удържат на ядрени атаки. Той остава забулен в мистерия за повечето албанци, въпреки че някога там са живеели над 3000 военнослужещи.

Официалният му статут е на военна база, където сега има едва неколцина войници.

Сазан, най-западната точка на Албания, някога е бил използван от фашиския режим на Италия през 30-те години на 20 век. Албанският комунистически режим по-късно изгражда там ровове и тунели, за да отблъсне евентуална западна инвазия. Въпреки падането на комунизма през 1992 г. в разрушените сгради все още има стари легла, кухненска посуда, училищни пейки и столове.

Министърът на отбраната заяви, че правителството обмисля да разреши туристическите посещения и на други две военноморски бази край острова - Паше Алимани и Орикум, където има археологически находки.

Около 4,7 милиона туристи са посетили Албания през 2016 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Албаниявоенна база
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4,7 млн туристи в Албания за миналата год.,това е по-добре и от България,като се има в предвид , че територията на Албания е 1/4от нашата.
5
0
 
2
 
! Отговори
хх преди 7 години
Там беше базата на страховития подводен флот на албанците.Като отидете там, огняра на подводницата всичко ще ви разкаже.
4
1
 
1
 
! Отговори
боби преди 7 години
Гръцкия туризъм е световна класа, но сиромасите посещаващи Албания няма как да го знаят.
3
0
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
В Гърция има места по южните острови,които слагат в джоба си като красота и условия доста от известните курорти,но такива като теб дето по-долу от Самотраки не са ходили няма как да знаят!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Албания е доста красиво, хотелите са нови, обслужването е на ниво и е доста евтино.Ходя вече 4-та година и ще продължавам, докато потокът от български селчовци комплексари не се усети и се пренасочи от Гърция на там. Тогава ще отида и до Гърция.
1
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ние подарихме на ромовете и ДПС всички военни активи!