Вучич обяви плановете си: Правим СФРЮ + Албания!

Аз съм горд сърбин, а Тито беше умен човек!
6 апр 2017 17:30, Елка Василева
59
Вучич обяви плановете си: Правим СФРЮ + Албания!
Александър Вучич. Снимка: БТА

Премиерът на Сърбия Александър Вучич, който в неделя беше избран за президент на страната, се обяви за икономическо и пазарно свързване на страните от бивша Югославия и Албания, защото това би дало тласък на икономиката на тези страни и би засилило регионалното сътрудничество.

В интервю за американското издание "Политико" Вучич изтъкна, че ако и останалите се съгласят с неговия план, ще бъде създаден пазар от 20 милиона души, което е много важно, тъй като биха могли да бъдат привлечени много повече инвеститори.

"Мисля, че и останалите разбират това", добави Вучич.

Още по темата

На въпрос дали иска пресъздаване на Югославия, Вучич каза, че става дума за "старата Югославия плюс Албания".

"Това е политическа идея без застрашаване на суверенитета на тези държави. Това ще даде тласък на нашите икономики. На нас ни е необходим ръст от 4-5 процента годишно, а не 3%. Това не е достатъчно", каза Вучич.

Запитан как мисли да постигне такова сътрудничество предвид напрежението в съседните страни, Вучич каза, че Тито е успял да направи това. "Той беше комунистически диктатор, но много умен човек. Шлосер, представяте ли си? Знаел е как да свърже хората... Това е, което ни е нужно. Да свържем хората", изтъкна Вучич.

"Ние трябва да живеем, преди да влезем в ЕС. Ние трябва да вървим твърдо по пътя към ЕС, но в същото време трябва да направим нещо, за да засилим регионалното сътрудничество", каза Вучич.

Той обясни идеята си с пример от практиката: "Имаме млекопреработвателен завод, който изнася кисело мляко, прясно мляко и сирена за Босна. Техните камиони трябва да чакат най-малко 36 часа на границата между Босна и Сърбия, за да бъдат извършени всички проверки и не знаем защо това е така. Всички наши компании, но и останалите, биха спестявали поне 7% от разходите си, ако това не беше така".

Говорейки за рисковете от конфликт на Балканите, Вучич каза, че "каквото и да се случи в Косово, то винаги ще бъде между сърбите и албанците".

"Ако поне едната страна е разумна, проблемите ще бъдат избегнати. Но в Босна имаме три страни и там нещата не са лесни. Босна е истинско буре с барут", каза Вучич и добави, че в Босна и Херцеговина няма да има никакви референдуми за отцепване.

Той обясни, че това му е било заявено преди два дни от Милорад Додик /президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина/ и каза още, че отношенията между Босна и Хърватия биха могли да бъдат проблемни.

По повод 25-ата годишнина от войната в Босна и Херцеговина Вучич каза, че оттогава си е научил урока. "Аз съм сърбин, аз съм горд сърбин и винаги ще стоя до своя народ, но се научих да влизам в обувките на другите и да виждам какво виждат и чувстват те. Трябва да уважаваме и техните възгледи, а не да гледаме само себе си", заключи Вучич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
опетков преди 6 години
Кога точно Западът унищожи Югославия, Незнайко? Аман от недоучили алитерати. Напротив Европа и САЩ не искаха да се умножават държавите на Балканите и бяха против разпада на Югославия. Поради тази причина Милошевич разчете погрешно сигналите от Запада и започна войните за да запази целостта на Югото. Западът осъзна грешката си и призна новосъздадените, но вече беше късно и бурето беше запалено. Всичко това омешано с "гордостта" на сърбите, вродената им глупост и ги доведе до сегашното им дередже.
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите винаги с абили васали в цялата си история.Където стъпят всичко се руши-полубългаринът Стефан Душан,въздигнат на престола с помощта на гърци /14 век/и българи,така отслаби царството си,просъществували 20-ина години,че то падна в ръцете на османците.Югославия,която им бе подарена от великите сили,се разпадна,поради алчността на сърбите,да държат главната дума в нея.
51
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите са националшовинисти,които все още сънуват Велика Сърбия,маскирана като Югославия.На тях им дай само някакъв съюз,в който Белград да играе главната роля,до следващата братоубийствена война.
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
#33:Точно това е заложено в "протоколи на ционските мъдреци",разработени от 80-те години на 19 век и прилагани с методична настойчивост до наши дни!Там е писано,че "те"(евреите) ще нагнетят нещата в световен мащаб до такава степен,ЧЕ ГОИТЕ САМИ ДА ПОИСКАТ ТВЪРДАТА РЪКА - И ТЕ ЩЕ ИМ Я ДАДАТ!А КОГАТО СТАНЕ ТОВА,ЩЕ БЪДЕ НАЛОЖЕН ТАКЪВ НЕЧУВАН ТЕРОР,ЧЕ ЖИВИТЕ ЩЕ ЗАВИЖДАТ НА УМРЕЛИТЕ!Потърси тези протоколи.Поне до скоро все още можеха да се намерят в Интернет,чрез Гугъл!Косите ти ще настръхнат
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сърбите са пълни некадърници!Не си научиха урока от преди само 20-тина години!На всичко отгоре са и нагли!В момента Сърбия е по малка и по територия и по население от България,А ТОВА Я ПЛАШИ!Представете си само ако и Македония която рано или късно ще се "кооперира' с България какво става с шовинизма им!?!?!?А що се касае за Албания вероятността да се събере с България е по голяма от тази със Сърбия!И това го знаят и сърбите,затова още повече ги страшее!
48
2
 
3
 
! Отговори
42 преди 7 години
В клуба на можещите и знаещите чакат висшисти от изтока, ***, ние сме им резервоар на способни по-евтини кадри.
47
6
 
1
 
! Отговори
обама преди 7 години
Слушайте ме мен. Аз ще ви оправя Балканите
46
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи да се е продала България бе пенсия? Това че сме в съюза на богатите и можещите лошо ли е? Какво по-добро си измислил ти? От теб ли ще чакаме инвестиции или от Сърбия, Албания, Черна гора ? Те ли ще развиват България? *** глуповат.
45
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сърбите са нормални хора и не се поддават на западните лъж и,българийката строи комунизъм за натовците.позор
44
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СФРЮ плюс Албания е малко. Трябва да се включат още България, Гърция, Турция, Сирия и Ирак. Столицата, естествено, ще е Истанбул.
43
12
 
11
 
! Отговори
slovenia преди 7 години
А ние психодесните еврогейчета какво да правим,катоРусия не ни обича,народа ни също а и Тръмп и Сорос ни спряха парите.От тая русофобия станахме женомразци и полово негодни.
42
8
 
12
 
! Отговори
ким сун преди 7 години
А защо не връща крадеца Василев който ограби българския народ?Къде са ни парите?Същите крадци и мафиоти като Руснаците?Повече войски на НАТО в България веднага.
41
5
 
24
 
! Отговори
бдинец преди 7 години
Обаче Вучич не е визирал и България,явно знае ,че няма да се хванем на лъжите на сърбите.Зад всяко уж добро намерение ,изотзад наднича ВеликоСръбския нагъл национализъм.Всъщност преди разпада на Югославия ,нещо подобно беше предложено от Словения, с голяма самостоятелност на републиките в икономическо и политическо ниво ,а СФРЮ да бъде митнически и военен съюз.Тогава Сърбия беше твърдо против ,това трябва да се помни ,защото главния виновник за разпада на СФРЮ е точно Сърбия.
40
9
 
37
 
! Отговори
борис преди 7 години
Словенците и хърватите си направиха чудесни държави, въпреки войните които Сърбия води с тях.А ги направиха защото могат и за какъв *** им са шатнтавите сърби,само да объркват нещата с наглия си шовинизъм и проруска ориентировка.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вучич ,па това е най-прекия път за обединение на всички албанци в една държава .6млн.албанци с прираст годишно 70-80хил. след10-15г.експанзия по заселване в обезлюдявщи села в Южна Сърбия ,ще стигнат до Ниш.Доказателство:Албанците останали извън Косово в Пчински окръг/Вранско/
38
7
 
8
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
абе що се занимаватв с този сърбин, я да чуем прятелите на Вова рускии в кавички какво ще кажст ,къде требв да се оплюе... гледам пробват почвата с курса на рублата.....
37
3
 
13
 
! Отговори
как преди 7 години
Настинал е, какъв съюз ще правят албанците с него?
36
6
 
21
 
! Отговори
да преди 7 години
то Западът едно време за това унищожи Югославия - за да позволи създаването й пак от сърбите:)))))това сърбите наистина...колкото са горди, толкова са и ***:))))50/50:)))))но..нищо не може да ме учуди..единственото нещо,което при сърбите е по - голямо от гордостта и глупостта им е ...алчността
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имаш право, 16. Рублата е много зле. За 24 часа се срина от 3.27 на 3.25669
34
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе в тоя съюз - хвани единия, та удари другия! Не ги виждам хървати, словенци и черногорци да са се залетяли към "нова СФБЮ" . Нито албанци, и косовари ... То и нашият льотчик не е стока, али Вучич е као jебан у главу.