Евро в Румъния? Когато доходите станат европейски!

Трябва съюзът да върви в една посока, посочи Сорин Гриндяну
10 апр 2017 17:45, Боряна Павлова
23
Евро в Румъния? Когато доходите станат европейски!
Снимка: архив Reuters

Румънският премиер Сорин Гриндяну заяви днес, че преминаването към еврото ще бъде възможно едва след като доходите, получавани от румънците, станат близки до тези на гражданите от останалите страни от Европейския съюз, предаде Аджерпрес.

"Трябва да се уверим, че тази валутна конвергенция се прави паралелно с конвергенцията на доходите. Преминаването към еврото може да стане едва когато и доходите на румънците бъдат близо до тези в другите страни членки на Европейския съюз", посочи Гриндяну на заседание на междуведомствения комитет за преминаване към еврото.

Премиерът отбеляза, че Европа преминава през период на множество дебати за бъдещето на европейската структура, като изтъкна, че според него те трябва да бъдат възприемани като възможност, а не като пречка.

"Стигна се до дискусия за Европа на различни скорости, но тези скорости не трябва да ни разделят, а напротив, да покажат, че всички ние вървим в една и съща посока. Трябва да покажем, че Румъния е решена да продължи да подкрепя кохезионните политики в рамките на ЕС и да демонстрираме, че всички имаме една цел - един по-силен съюз, в който страните членки имат една и съща цел", посочи Гриндяну.

В края на миналата седмица управителят на Националната банка на Румъния Мугур Исъреску заяви, че присъединяването към еврозоната не е изоставен проект, а такъв, който изисква отговорен подход. "Нивото на реалната конвергентност е важен параметър за приемането на еврото. Но няма значение колко бързо растеш, а как растеш. Увеличаването на продуктивността с всичките й фактори е съществено", посочи Исъреску.

От своя страна икономистът Даниел Даяну, член на административния съвет на централната банка, заяви, че Румъния може да се присъедини към еврозоната след най-малко девет години, ако икономиката й расте с 5 процента, но ако икономиката расте с досегашния си ритъм, ще са й необходими 13 години.

/БТА/


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Хех преди 1 година
До Браво
Почти всяка седмица ходя до Букурещ (работата ми е такава). В Букурещ заплатите са 2 пъти по- големи от София, но има и някои неща които са малко по- скъпи от колкото в София. Практически всички до около 50г. говорят английски. За пътища, паркинги и прочие инфраструктура няма да Ви говоря. Има и забутани села които са на БГ ниво, но са много малко. Румънците в момента са поне 5 пъти по- добре, и ние НИКОГА НЯМА ДА ГИ СТИГНЕМ! Поне докато и ние не вкараме почти 2 правителства в затвора!
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,НАЛИ ЦЕНИТЕ СЕ ИЗРАВНИХА С ЕВРОПЕЙСКИТЕ?!КОЙ ГО Е ГРИЖА ЗА ДОХОДИТЕ НА НАРОДА?!ТОВА Е СЪВСЕМ ДРУГА ТЕМА ЗА ОБСЪЖДАНЕ,УМЕЛО ИЗБЯГВАНА ОТ ТЕЗИ,КОИТО СЕ"ГРИЖАТ"ЗА НАРОДА СИ-ГОВОРЯ И ЗА БЪЛГАРИЯ /освен Румъния/!А ЦЕНИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА РАСТАТ И ВЕЧЕ ЗАДМИНАВАТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ!ПОСЛЕ ГОВОРИМ ЗА ПРЕСТЪПНОСТ,РАСТЯЩА В"ГЕОМЕТРИЧНА ПРОГРЕСИЯ" И НЕНАКАЗАНА ОТ ПРАВОСЪДИЕТО!НЕФУНКЦИОНИРАЩИ ИНСТИТУЦИИ ЗА СВОЕТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ... СТАТИСТИКА И СРАВНЕНИЕ С ДРУГИ ДЪРЖАВИ ПРАВЕТЕ ЗА ВСИЧКО–ИНАЧЕ СЕ ИЗВЪРШВА ГЕНОЦИД!
15
1
 
5
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Изразняване едва ли ще стане в близките 20-30 години, че и повече. Вижте Мексико и САЩ, положението Бг-ЕС е съпоставимо.
За Румъния не знам..
14
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонимен Гладен трол пари сънува.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко е прав.-Ние във всичко сме пред румънците?!?! Най-вече по глупости изговорени от политици.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако лъвчето стане 1,5 евро може! Но ако еврото се казва ЛЕВ. Иначе, оредпопитам борда! Иначе, тия със заемите в лъвчета, отиват под водата и да живеят евробанките! Така, че да си държим за нашето! Ама нямаме умни глави, имаме умно село. Сещайте се! Умни глави, от които мирише.
11
3
 
22
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
А тука всичко е наред,с 460лв мин.заплата се живее прекрасно.
10
2
 
27
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ето аз като ви казвам че Румъния е тръгнала на оправяне вие не вярвате. След 10-на години ще дишаме праха на Румънците а ние ще сме затънали до шия.
За да се оправим трябва да тръгне отгоре, при нас просто няма да стане. Во веки веков най-бедните в Европа.
9
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А румънците да им го набият в кухите слугинажни манерки на тукашните евроатлантически простаци.
8
3
 
34
 
! Отговори
един преди 1 година
България никога няма да се оправи. Не че не го искам, но октопода на престъпността у нас е увил цялата държава с пипалата си и няма пускане. Който и да се изреди - леви, десни, червени, пимбяни, царе, турци, патриоти все е тази. Струва ми се, че е планирано България да бъде перманентно бедна държава, туристическа дестинация за една част от европейците, евтина работна ръка, износител на проститутки и пр. Егати и съдбата. Затова ли се бореха дедите ни? Егати и бъдещето...
7
2
 
32
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
Едно ГОЛЯМО браво на тези румънци ето защо Италианците си местят бизнеса в Румъния а не в България ей много сме прости защо незнам
6
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, наште празноглавци искат еврото да въвеждат при 200€ заплата.
5
4
 
36
 
! Отговори
До1 преди 1 година
Ми румънците затова не бързат с еврото не като нас до вкарват колата в калта
4
3
 
56
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Румънските политици имат 100 пъти повече мозък от българските крадци !!!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо точно 9 години?
2
2
 
9
 
! Отговори
ww преди 1 година
Adobar dan
1
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 години Европа ще е в Историята (Европейския Съюз)