Новите мигранти: Албанци стават българи и... право към Европа!

По 300 млади хора се изследват за СПИН – задължително условие за BG паспорт
10 апр 2017 12:52,
64
Новите мигранти: Албанци стават българи и... право към Европа!
Снимка: архив, Reuters

Досега в съвременната албанска държава при нито едно преброяване няма открити българи, но в последно време техният брой рязко се увеличава и, както се изтъква в някои медии и политически среди, числото тревожно расте, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

Според изданието става дума за "феномена български паспорти" в Албания, който първо обхванал области "сто процента населени с македонци" като Преспа, Голо Бърдо и Гора. "Сега тази треска за български паспорти се разширява и върху други територии", пише скопският вестник.

Публикацията се позовава на вестник "Телеграф", който неотдавна писал за невиждан интерес в албанския град Елбасан за вадене на български паспорти. Само през 2016 г. от Елбасан са се изселили над 850 семейства, всички с български паспорти. Изселилите се от този град обикновено отиват в скандинавските страни или във Великобритания.

Според албански медии всяка седмица от 250 до 300 млади жители в този град си правят изследвания за ХИВ/Спин. Това е само един индикатор за интереса за български паспорти, тъй като тези изследвания се изискват само в определени страни, пише "Дневник".

"Телеграф" обяснява интереса към българските документи за самоличност с тежката политическа ситуация в Албания, задълбочаващата се икономическа криза, голямата безработица и загубата на надежда.

Един от критериите, за да могат албанците да получат български паспорт е да са родени в зоната на Голо Бърдо, но албанците се оказали хитри и фалшифицират документи, пише изданието.

Според "Телеграф" скоро Елбасан ще може да се смята за град, в който над 40 процента от населението имат български паспорти. Математиката е проста: ако Елбасан е град с около 200 000 души, се предполага, че скоро броят на новоизлюпените българи само в тази област ще достигне фантастичните 40 000, пише "Дневник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
Додо преди 7 години
"скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА."Доста ниско сте като медия, спор няма, но чак до там да паднете да цитирате скопски вестник не бива!
48
4
 
11
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Ето такива после ще искат да гласуват и да ми определят бъдещия живот. ЗАТОВА : ГЛАСУВАНЕ САМО В КОНСУЛСТВАТА И ПОПЪЛВАНЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА МЯСТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. КОЙТО НЕ МОЖЕ НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА. ТОВА Е.
47
2
 
5
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 7 години
До Анонимен 38,Мноо си неграмотен!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да издавате български паспорти на всеки срещнат. Тези хора не се интересуват от България, а от имиграция в богатите държави от ЕС. Наводнихте ЕС с пришълци, после там се оплакват от "българите"!
45
4
 
7
 
! Отговори
Просто е преди 7 години
Е, какво толкова - патриотите решават демографската криза.
44
4
 
15
 
! Отговори
Евродепутат преди 7 години
Е, как да няма българско малцинство в Албания. Да ви имам източника - скопски вестник. Българско малцинство в Албания има и наскоро българските евродепутати се спукаха да се хвалят, че са го вписали в доклада за напредъка на България към ЕС. Мислете като пишете, де
43
0
 
29
 
! Отговори
Додо преди 7 години
"Математиката е проста: ако Елбасан е град с около 200 000 души, се предполага, че скоро броят на новоизлюпените българи само в тази област ще достигне фантастичните 40 000 ..." В случая обаче не математиката, а математикът е много ***: 40% от 200,000 души е не 40,000, а 80,000. Наистина елементарна сметка, но не и за *** драскачи!
42
6
 
6
 
! Отговори
ТОДОРИС ДИОДОРУС преди 7 години
ИМА ЕДИН ПАРАДОКС..ДНЕС ПОНЕ 2 МИЛИОНА ГЪРЦИ СА ГОЛЕМИ НАЦИОНАЛИСТИ, ТЕ СА АРВАНИТИ--ХРИСТИЯНИ АЛБАНИ, И ПОСЛЕДНИТЕ 300 ГОДИНИ ЖИВЕЯТ В АТИКА И АТИНА, И СА ГОЛЕМИ ГРЪЦКИ ШОВИНИСТИ И НАЦИСТИ , И МРАЗЯТ АЛБАНЦИТЕ-МУСЛОЛМАНИ.ТОЧНО АРВАНИТИТЕ АССИМИЛИРАТ ТЕЗИ НОВИТЕ АЛБАНЦИ, КОИТО ИДВАТ В ЕЛЛАДА, И НА ВТОРАТА ГОДИНА ИМ ДАВАТ ГРЪЦКИ ИМЕНА..ИМАШЕ ЕДИН АЛБАНЕЦ, КРЪСТЕН НА ПЪРВИЯ ИМ КРАЛ--АХМЕД ЗОГУ. НА ВТОРАТА ГОДИНА СТАНА ИОАННИС = ИЛИ ДЗОНИ.А КАТЕРИНА ЕВРО Е СЪЩО ГЪРКИНЯ-ЕПИРОТКА, НО ЖИВЕЕ В БИЛ
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако над 50% албанците от Елбасан са българи, то аз съм гъркиня по корен...Къде ми е гръцкият паспорт? Искам си имотите на дядовците в Солун...отпреди 100 години...замислете се колко време е минало от историеските събития, които са довели да има етнически българско население извън България. Днес е 2017, а не началото на 20 век. Тези хора нямат право на бг паспорти. Те са с български корен 3 поколения назад...
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Одесса / и то на черковно , според теб ,славянски , а не на латиница/ първо: черковнославянски се пише слято, ама нейсе, второ: тази сложна дума е комунистическа измислица ,за да не се дразни по- големия слон - съветския , а истинският израз е СТАРОБЪЛГАРСКИ , взет от знайни и незнайни преписвачи и обособен като техен роден език...
39
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А някои тука ни навиват да излизаме от ЕС. Хората се натискат за ЕС, а нашите путинофили искат да излизаме. Вижте само този *** факт и правете изводи колко са жалки руските агенти.
38
0
 
9
 
! Отговори
хип, хип ура! преди 7 години
това е интересно явление. Излизат все повече "родственици"! Дали ги регистрират в база данни на РБ и ЕС. Ето как сме се запътили да ставаме 9млн, че може и повече. Веднъж с досие "българин", би трябвало да не може лесно да се заличи. След време ще вземе да излезем и на Адриатика!При тази перспектива, България следва да се противопоставя на влизане на Македония, Сърбия и други балканци за влизане в ЕС!
37
3
 
22
 
! Отговори
Черноризец Храбър преди 7 години
"Кому" е падежна форма в българския,която поради развитието на езика много по-рядко се използва в днешно време. Няма как някой,който не е чел български книги да е наясно. Когато си невежа - не поучавай грамотните!
36
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички от тези региони са били българи винаги......
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом гледат келепира значи са потомци на наш *** . А за историците в Албания са най запазините средновековни Български църкви .
34
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 28-и!Думата (слово) "Кому" се изпозва само в руския език или в някои др. "региони" на бившия СССР - на български е "на кого"!
33
1
 
34
 
! Отговори
mery преди 7 години
Вместо задължително изследване за СПИН за BG паспорт да въведат задължителен изпит по български език и българска история!
32
4
 
15
 
! Отговори
mdaa преди 7 години
Тези документи се издават с любезното съдействие на патриотите, които се канят да ни управляват.
31
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цяла Македония,северните части на Гърция(област Македония),части от Източна Албания,части от Сърбия(Западните Покрайнини) са все с българско население!Ако нещо не ви изнася четете!Четете я тази история и не дрънкайте глупости!!!!
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
COPY-PASTE