Новите мигранти: Албанци стават българи и... право към Европа!

По 300 млади хора се изследват за СПИН – задължително условие за BG паспорт
10 апр 2017 12:52, Мария Захариева
64
Новите мигранти: Албанци стават българи и... право към Европа!
Снимка: архив, Reuters

Досега в съвременната албанска държава при нито едно преброяване няма открити българи, но в последно време техният брой рязко се увеличава и, както се изтъква в някои медии и политически среди, числото тревожно расте, пише скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА.

Според изданието става дума за "феномена български паспорти" в Албания, който първо обхванал области "сто процента населени с македонци" като Преспа, Голо Бърдо и Гора. "Сега тази треска за български паспорти се разширява и върху други територии", пише скопският вестник.

Публикацията се позовава на вестник "Телеграф", който неотдавна писал за невиждан интерес в албанския град Елбасан за вадене на български паспорти. Само през 2016 г. от Елбасан са се изселили над 850 семейства, всички с български паспорти. Изселилите се от този град обикновено отиват в скандинавските страни или във Великобритания.

Според албански медии всяка седмица от 250 до 300 млади жители в този град си правят изследвания за ХИВ/Спин. Това е само един индикатор за интереса за български паспорти, тъй като тези изследвания се изискват само в определени страни, пише "Дневник".

"Телеграф" обяснява интереса към българските документи за самоличност с тежката политическа ситуация в Албания, задълбочаващата се икономическа криза, голямата безработица и загубата на надежда.

Един от критериите, за да могат албанците да получат български паспорт е да са родени в зоната на Голо Бърдо, но албанците се оказали хитри и фалшифицират документи, пише изданието.

Според "Телеграф" скоро Елбасан ще може да се смята за град, в който над 40 процента от населението имат български паспорти. Математиката е проста: ако Елбасан е град с около 200 000 души, се предполага, че скоро броят на новоизлюпените българи само в тази област ще достигне фантастичните 40 000, пише "Дневник".


64
Още от
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
"скопският вестник "Дневник", цитиран от БТА."

Доста ниско сте като медия, спор няма, но чак до там да паднете да цитирате скопски вестник не бива!
48
4
 
8
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Ето такива после ще искат да гласуват и да ми определят бъдещия живот. ЗАТОВА : ГЛАСУВАНЕ САМО В КОНСУЛСТВАТА И ПОПЪЛВАНЕ ДЕКЛАРАЦИЯ НА МЯСТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. КОЙТО НЕ МОЖЕ НЯМА ПРАВО ДА ГЛАСУВА. ТОВА Е.
47
2
 
3
 
! Отговори
Нане Марсианецо преди 10 месеца
До Анонимен 38,

Мноо си неграмотен!
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете да издавате български паспорти на всеки срещнат. Тези хора не се интересуват от България, а от имиграция в богатите държави от ЕС. Наводнихте ЕС с пришълци, после там се оплакват от "българите"!
45
4
 
5
 
! Отговори
Просто е преди 10 месеца
Е, какво толкова - патриотите решават демографската криза.
44
4
 
12
 
! Отговори
Евродепутат преди 10 месеца
Е, как да няма българско малцинство в Албания. Да ви имам източника - скопски вестник. Българско малцинство в Албания има и наскоро българските евродепутати се спукаха да се хвалят, че са го вписали в доклада за напредъка на България към ЕС. Мислете като пишете, де
43
0
 
25
 
! Отговори
Додо преди 10 месеца
"Математиката е проста: ако Елбасан е град с около 200 000 души, се предполага, че скоро броят на новоизлюпените българи само в тази област ще достигне фантастичните 40 000 ..." В случая обаче не математиката, а математикът е много прост: 40% от 200,000 души е не 40,000, а 80,000. Наистина елементарна сметка, но не и за тъпи драскачи!
42
5
 
3
 
! Отговори
ТОДОРИС ДИОДОРУС преди 10 месеца
ИМА ЕДИН ПАРАДОКС..ДНЕС ПОНЕ 2 МИЛИОНА ГЪРЦИ СА ГОЛЕМИ НАЦИОНАЛИСТИ, ТЕ СА АРВАНИТИ--ХРИСТИЯНИ АЛБАНИ, И ПОСЛЕДНИТЕ 300 ГОДИНИ ЖИВЕЯТ В АТИКА И АТИНА, И СА ГОЛЕМИ ГРЪЦКИ ШОВИНИСТИ И НАЦИСТИ , И МРАЗЯТ АЛБАНЦИТЕ-МУСЛОЛМАНИ.

ТОЧНО АРВАНИТИТЕ АССИМИЛИРАТ ТЕЗИ НОВИТЕ АЛБАНЦИ, КОИТО ИДВАТ В ЕЛЛАДА, И НА ВТОРАТА ГОДИНА ИМ ДАВАТ ГРЪЦКИ ИМЕНА..ИМАШЕ ЕДИН АЛБАНЕЦ, КРЪСТЕН НА ПЪРВИЯ ИМ КРАЛ--АХМЕД ЗОГУ. НА ВТОРАТА ГОДИНА СТАНА ИОАННИС = ИЛИ ДЗОНИ.

А КАТЕРИНА ЕВРО Е СЪЩО ГЪРКИНЯ-ЕПИРОТКА, НО ЖИВЕЕ В БИЛ
41
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако над 50% албанците от Елбасан са българи, то аз съм гъркиня по корен...Къде ми е гръцкият паспорт? Искам си имотите на дядовците в Солун...отпреди 100 години...замислете се колко време е минало от историеските събития, които са довели да има етнически българско население извън България. Днес е 2017, а не началото на 20 век. Тези хора нямат право на бг паспорти. Те са с български корен 3 поколения назад...
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Одесса / и то на черковно , според теб ,славянски , а не на латиница/ първо: черковнославянски се пише слято, ама нейсе, второ: тази сложна дума е комунистическа измислица ,за да не се дразни по- големия слон - съветския , а истинският израз е СТАРОБЪЛГАРСКИ , взет от знайни и незнайни преписвачи и обособен като техен роден език...
39
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А някои тука ни навиват да излизаме от ЕС. Хората се натискат за ЕС, а нашите путинофили искат да излизаме. Вижте само този прост факт и правете изводи колко са жалки руските агенти.
38
0
 
7
 
! Отговори
хип, хип ура! преди 10 месеца
това е интересно явление. Излизат все повече "родственици"! Дали ги регистрират в база данни на РБ и ЕС. Ето как сме се запътили да ставаме 9млн, че може и повече. Веднъж с досие "българин", би трябвало да не може лесно да се заличи. След време ще вземе да излезем и на Адриатика!
При тази перспектива, България следва да се противопоставя на влизане на Македония, Сърбия и други балканци за влизане в ЕС!
37
3
 
19
 
! Отговори
Черноризец Храбър преди 10 месеца
"Кому" е падежна форма в българския,която поради развитието на езика много по-рядко се използва в днешно време. Няма как някой,който не е чел български книги да е наясно. Когато си невежа - не поучавай грамотните!
36
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички от тези региони са били българи винаги......
35
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом гледат келепира значи са потомци на наш Ганьо . А за историците в Албания са най запазините средновековни Български църкви .
34
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 28-и!
Думата (слово) "Кому" се изпозва само в руския език или в някои др. "региони" на бившия СССР - на български е "на кого"!
33
1
 
29
 
! Отговори
mery преди 10 месеца
Вместо задължително изследване за СПИН за BG паспорт да въведат задължителен изпит по български език и българска история!
32
4
 
12
 
! Отговори
mdaa преди 10 месеца
Тези документи се издават с любезното съдействие на патриотите, които се канят да ни управляват.
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цяла Македония,северните части на Гърция(област Македония),части от Източна Албания,части от Сърбия(Западните Покрайнини) са все с българско население!Ако нещо не ви изнася четете!Четете я тази история и не дрънкайте глупости!!!!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
COPY-PASTE