Румъния намалява плоския данък върху доходите

Румънски печат: Обсъжда се необлагаеми да бъдат 2000 леи /865 лв./
Обновена: 13 апр 2017 10:35 | 13 апр 2017 10:30, Елка Василева
48
Румъния намалява плоския данък върху доходите
Снимка: архив, Reuters

Румънският финансов министър Виорел Щефан е опровергал информацията, появила се в онлайн медии, че от догодина в Румъния ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане вместо актуалния плосък данък върху доходите, пише печатът в северната ни съседка.

Министър Виорел Щефан уточни също, че от 1 януари 2018 година размерът на плоския данък ще бъде намален на 10 процента вместо сегашните 16 процента, пише по темата румънският вестник "Капитал".

Изданието пише още, че на среща между управляващите и бизнеса вчера е обсъдено от догодина доходите до 2000 леи /865 лева/ да станат необлагаеми.

Финансовият министър окачестви и като "абсурдна" появилата се информация за "национализация" на частните пенсионни фондове, пише вестник "Зиарул финанчиар". Изданието "Економика"отбелязва, че ден по-рано администраторът на частните пенсии "НН Пенсии" е разпространил писмо към клиентите си във връзка с информация за възможно национализиране на частните пенсии.

От администратора посочиха, че са разпространили писмото, след като от ръководството на Националнолибералната партия неотдавна са повдигнали тази тема и поради тази причина е бил необходим официален отговор от страна на управляващите за изясняване на ситуацията.

Финансовият министър Виорел Щефан каза на правителствено заседание в сряда, че информацията, че кабинетът възнамерява да "национализира" фонда частни пенсии, е абсурдна и неоснователна. Министърът посочи, че няма никакво политическо, икономическо, финансово или бюджетно основание, което да предизвика тази мярка.

Според министъра вторият пенсионен стълб е успешна финансова схема и ще осигури значителна пенсия в допълнение на пенсиите от държавната система.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимендебиличка? каква е тази дума?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СоциалистКое му е справедливотo, да се хранят лентяите ли? Как тогава ще стимулираш хората да се трудят продуктивно и да не висят по цял ден и да си клатят краката
14
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Румъния правят ли саниране за повече от 1 милиард лева на година,от които поне половината се крадат,а пос ле да казват,че няма пари за пенсии и заплати. ли.Едва
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе се дава на малките заплати, а парите отиват в бюджета, който ги харчи за благото на всички.В крайна сметка индирекстно отиват при тези с малките заплати, бюджета се закърпва, а финансовия капитал си свиркa, защото стъпаловидния данък не го засяга, само работещите се скубят. В България се се заформила една дебиличка прослойка които взимат около 1400-1800 лева, тях ще ги ударят с 40%, 50% данък да ги изравнят с тези които са на 800 лева а парите в бюджета и за общото благо.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При тия сметки ептем ще се изпразни държавата.Не се дава на малките заплати, а парите отиват в бюджета, който ги харчи за благото на всички. Проблемът е когато този бюджет се управлява от корумпирани политици, които в нашия случай са и леви, десни, бенбени (ГЕРБ, БСП, ДПС, патрЕоти, десни люспи и тн). Всички крадат и резултата е видим, Румъния ни задмина с 200.
11
18
 
3
 
! Отговори
Социалист преди 7 години
Така е най-спрвведливо, така е в цяла западна Европа - който взима повече заплата му се взима и се дава на тези които взимат по малки заплати. В България това означава всеки който взима над 2 хил лева половината да му се вземе и да се дава на тези които взимат 500 лева заплати.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПлоският данъка е дясна политика.---Не. Стъпаловидният данък е измислен от десните. Фирмите и капитала не се закачат, облагат се работещите, тези които изкарват повече се скубят повече, всичко ляга върху работещите, капитала не е засегнат от стъпаловидния данък.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доходите до 865 лева в Румъния да станат необлагаеми ...А нашите десни партии какво правят 27 години - облагай, облагай още повече, пак и пак облагай. И пак гласуваме за облагащите десни партии и пак ще ни управляват.Плоският данък въведен от БСП е най-дясната политика в областта на облагането на доходите, но хората пак гласуват за БСП и ГЕРБ - искат си дясна политика и да плащат големи данъци, вместо големите данъци да ги плащат богатите.
8
3
 
7
 
! Отговори
До 6 от 3 преди 7 години
Ти, мойто момченце, на пълна заплата ли се осигуряваш, че гледаш в паничката на другите? Защо ли си мисля, че като сума мойте 10% които ми вземат са многократно повече от твойте 10%? Аз дискреминиран ли съм, че моят данък е по-висок от брутната ти заплата?
7
9
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
Сега бизнесът в България има нужда от едно социалистическо правителство да води социялна политика и да взима от тези които получават повече и да дават на тези които получават по малко. Така е в цяла капиталистическа Ервопа - там който взимя около 4 хил евро плаща 50% данъци. И тук трябва да стае така. Койт взима 800 лева - 20%, 1200 - 40%. 1800 лева заплата - 50% да се реже и да отиват в държавната хазна, а не да товарят капитала и бизнеса с такси и акцизи. Ние капиталистите сме за социалъм.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плоският данъка е дясна политика. Кой въведе плоския данък в България - БСП. Следователно БСП води дясна политика.Задавате ли си въпроса защо всички лъжат, че БСП е лява партия и никой не признава, че БСП е най-дясната партия от значимите партии в България през последните 27 години? Отговорът е очевиден - за да не може да се появи лява партия в България и България да се управлява само от десни партии.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Румъния намаляват, тук *** искат да го увеличават.Потерсете десетте разлики.Успех!
4
2
 
7
 
! Отговори
От 3 преди 7 години
Минусите ми преброяват младите студентчета, с големи претенции и купени дипломи, без никакви знания, но пък за сметка на това мързеливи и нагли до небесата и не виждащи по-далеч от голямата дупара...
3
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А при нас какво става?1) БСП-то си мечтае да попълни хазната с прогресивен данък,да вземе от кадърните и честни хора,който все пак се осигуряват на реалната си заплата и да ги даде на бедния електрорат (кой ли е той)2) Някои си мечтаят да махнат класа на хората,които се бъхтят от години,защото имало дискреминация разбираш ли,не можело стажантчето с големите претенции и никаквото покритие да взима по-малко от опитните си колеги,които са с пъти по-голямо КПД.Да изгоним и последния кадърен!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
4. Увеличаваш минималната заплата
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глей кво става като поорежеш кражбите на политиците ...1. вдигаш пенсиите (многон повече от нашите 100лв)2. намаляваш данъците3. увеличаваш необлагаемия доход на ниво от средния за Българияи това го правят социалисти ... къ стават тия работи