Румъния намалява плоския данък върху доходите

Румънски печат: Обсъжда се необлагаеми да бъдат 2000 леи /865 лв./
Обновена: 13 апр 2017 10:35 | 13 апр 2017 10:30, Елка Василева
48
Румъния намалява плоския данък върху доходите
Снимка: архив, Reuters

Румънският финансов министър Виорел Щефан е опровергал информацията, появила се в онлайн медии, че от догодина в Румъния ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане вместо актуалния плосък данък върху доходите, пише печатът в северната ни съседка.

Министър Виорел Щефан уточни също, че от 1 януари 2018 година размерът на плоския данък ще бъде намален на 10 процента вместо сегашните 16 процента, пише по темата румънският вестник "Капитал".

Изданието пише още, че на среща между управляващите и бизнеса вчера е обсъдено от догодина доходите до 2000 леи /865 лева/ да станат необлагаеми.

Финансовият министър окачестви и като "абсурдна" появилата се информация за "национализация" на частните пенсионни фондове, пише вестник "Зиарул финанчиар". Изданието "Економика"отбелязва, че ден по-рано администраторът на частните пенсии "НН Пенсии" е разпространил писмо към клиентите си във връзка с информация за възможно национализиране на частните пенсии.

От администратора посочиха, че са разпространили писмото, след като от ръководството на Националнолибералната партия неотдавна са повдигнали тази тема и поради тази причина е бил необходим официален отговор от страна на управляващите за изясняване на ситуацията.

Финансовият министър Виорел Щефан каза на правителствено заседание в сряда, че информацията, че кабинетът възнамерява да "национализира" фонда частни пенсии, е абсурдна и неоснователна. Министърът посочи, че няма никакво политическо, икономическо, финансово или бюджетно основание, което да предизвика тази мярка.

Според министъра вторият пенсионен стълб е успешна финансова схема и ще осигури значителна пенсия в допълнение на пенсиите от държавната система.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българският "бизнес" си мисли, че фирмените пари, са пари на собственика на фирмата.
35
0
 
5
 
! Отговори
дребния бизнес преди 7 години
то лесно се казва така - затваряй дрън дрън, когато си някой, дето не е отворил и едно работно място и го храни мама, а той цъка ли цъка и учи политология пета година в трети курс. Ама всяко затваряне и уволнение на хора има значение за тях, защото прекъсва проф. им развитие, стресира ги и не се знае дали ще могат да намерят нова работа скоро. Не всеки си мечтае да работи в хале, ама не ги знаете още тия работи. А като затворят 10 хил. такива като мене, колко ще е сумарния ефект, а "умнико" ?
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 45Явно мозъкът ти е толкова жалък, че такова нещо като ирония не може да схване - типична черта на българското дебелокожо животно, схваща само да му се говори право куме во очи, а иначе от всичко разбира и обяснява на другите.
33
1
 
3
 
! Отговори
До 44 преди 7 години
Само ти обяснявах какво имаше предвид другия потребител, че дори и с напън, не схващаше.Коментарът ти е лишен от смисъл, отново. Отначало смятах да ти обясня защо чуждестранните инвестиции (не в настоящата им форма в България) са добро нещо, но няма смисъл да се хабя, отдавна си загубена кауза.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 42Затова винаги ще си останаете евтина работна ръка, слуги и черноработници. Ще ви употребяват евтино и когато вече всичко се съсипе ще вдигнат заводите към следващата евтина дестинация за работна ръка от третия свят. Защото много добре ги схващате идеите и ги разбирате нещата, смъкнете си още гащите и повече се навеждайте, може да се съгласят да ви използват за евтина работна ръка, ама се наведете повече.
31
0
 
15
 
! Отговори
До 42 преди 7 години
Не си схванал идеята му. Мерцедес, както и други големи компании, търсят място със сравнително евтина работна ръка, като Източна Европа. Но не гледат само този критерий - преди да инвестираш стотици милиони евро, гледаш различни фактори като ниво на корупция, бюрокрация, финансова стабилност и т.н. Сещай се защо отварят в Румъния, а не при нас - просто сме по-голям риск.
30
4
 
10
 
! Отговори
боби преди 7 години
Преди 25 г напуснах едно топло местенце на държавна служба и станах частник.Печеля добре,не се оплаквам,от януари получавам и пенсия и вече работя по половин ден.Всички съседи,повечето познати не спират да дрънкат по мой адрес простотии,колко съм бил стистнат като работодател,строг,гаден кръвопиец.А от шест мои служители четиримата след дипломиране са работили само при мен,вече над 10 г.В дребния БГ бизнес има поне 300 х. като мен,работят,добре печелят а вие мързеливци плюйте и *** от завис
29
3
 
12
 
! Отговори
още преди 7 години
Мерцедес отваря 2-ри завод в Румъния, а тука Боко е по- добър от румънците и се пребори с корупцията...
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бълкарският дребен бизнес е като плувният отбор на Карлуково.Като се научат да плуват ще им напълнят басейна с вода.
27
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дребния бизнеспечеля 4000 лева месечно, плащам 400 лева данък за мен, пълни осигуровки на макс. и по 3-4 хил лева ДДС, заплати на четирима и осигуровките им. Ако ми вземете моите 3600 лева, и ги дадете на *** - какво ще стане? АМИ ЗАТВАРЯМ ! Уволнявам всички,Затваряй, уволнявай, на никой не му дреме за теб. Дребния бизнес изчезва, всичко се окрупнява, хората ще работят в халетата на големите компании. Много ти здраве на теб, върви да плашиш гаргите.
26
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз изкарвам около 7 хиляди на месец. А накрая на годината като се разпредели печалбата и ми се падат ище около 50-70 хил накуп.
25
9
 
1
 
! Отговори
Капиталист преди 7 години
До СоциалистАми тогава защо да работя повече бе, тъ*пако, като ще хрантутя безделници, дето хем нямат образование, хем не има се работи?Значи оня, с доход в милиони, на него данъка му е 10%, а аз щото имам квалификация да си заработя 2000 лв, трябва да плащам повече---Ми така е на запад в развитите капиталистически страни, там дори данъка на капитала за инвестиции е 0%, хазната се пълни от стъпаловиден данък на работещите. И в България ще стане така.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СоциалистАми тогава защо да работя повече бе, тъ*пако, като ще хрантутя безделници, дето хем нямат образование, хем не има се работи?Значи оня, с доход в милиони, на него данъка му е 10%, а аз щото имам квалификация да си заработя 2000 лв, трябва да плащам повече и храня търтеите, като че ли малко са ни шведите, дето издържаме всички! Аз не мога да разбера защо никой не повдига въпроса за ограничаване на помощите, а търсят начин на оскубят още повече реално работещите!
23
1
 
13
 
! Отговори
Експерт преди 7 години
Проблемът на България сега е, че съдебната система е неефективна. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
22
9
 
4
 
! Отговори
Западен капиталист преди 7 години
До ФактРазликата е, че българския капиталист-мафиот гледа само за печалбата си днес и не мисли за утре, а това е огромен проблем.---Затоват трябва да си внесем западни европейски капиталисти и да продадем всичко на западни компании. Западните капиталистси не се интересуват от трупане на печалби, ами гледа как да плащат по-големи заплати на работниците си.
21
2
 
12
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Проблемът на Бъглария сега е, че мафиотите са ни капиталистите, част от които са политиците, а не можем да внесем почтени капиталисти, които да ни дават големи заплати, а не да гледат само собствените си печалби, защото такива по света няма. Разликата е, че българския капиталист-мафиот гледа само за печалбата си днес и не мисли за утре, а това е огромен проблем.
20
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оставете ги тия румъци. Вижте как нас ни хвалят. Как сме най-стабилната държава в ЕС.Колко са ни добри икономическите показатели. Как сме преборили контрабандата дори без да золовим нито един контрабандист. Това, че заплатите ни са 15 пъти по-ниски са подробности. Важно е , че сме много хвалени.
19
3
 
26
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ех, тези западнали, изостанали и прocти румънци... Кога ще ни стигнат ТЕ НАС??? (за платените и за недоразвитите пояснявам, че в предходното изречение иронията е много повече от истината) Който и да си говори, че затвора не възпитава... Не е прав. Ако вкараме и нашите в затвора (всички които са управлявали от 1941г. до сега) ще има много голяма полза за развитието ни.
18
5
 
28
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 7 години
Бьлгарина трябва да работи качественно и отговорно за без пари..
17
2
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Само уточняваай кои са комунистическите бандити защото аз други освен комунисти не виждам.