Протестиращи нахлуха в парламента в Скопие

Причината: Етнически албанец бе избран за парламентарен председател
Обновена: 27 апр 2017 21:57 | 27 апр 2017 21:44,
106

Снимка: Reuters

Протестиращи нахлуха в сградата на парламента на Македония в столицата Скопие, след като управляващите социалдемократи и етническите албански партии гласуваха да изберат етнически албанец за парламентарен председател, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци.

Националисти, разгневени от този развой на нещата, са проникнали в основната зала на парламента.

Телевизионни кадри показаха, че лидерът на социалдемократите Зоран Заев е бил леко ранен в разразилата се схватка в сградата на парламента след нахлуването на протестиращите. На кадри се вижда кръв да се стича от лявата страна на челото му.

Навсякъде се чуват скандирания "Македония", "Няма да ви се размине", "Избори", пеят се песни с обидно съдържание за албанците.

Входът на пресцентъра е барикадиран с фотьойли и маси и никой не може да влезе, а ранените депутати са заложници в ъгъла на залата. Това съобщи за „Фокус“ главният редактор на МКД – Александър Дамовски.

Според непотвърдени информации се очаква да пристигнат специални части , които да изведат блокираните.

Талат Джафери е първият етнически албанец, който става председател на парламента в Македония, откакто малката балканска страна стана независима през 1991 г., припомня БТА.

Македония бе на ръба на гражданската война по време на бунт на албанското малцинство през 2001 г., преди международно посредничество да успокои ситуацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
14
 
! Отговори
Петърчо преди 6 години
Вместо да се радвате на това което става в Македония тревожете се същото да не се случи и тук но с други актьори. Защото ако е за актьори има ги само на режисьора който дирижира македонския сценарий да не му хрумне и тук да направи същата постановка. Ето Ердоган и официално стана диктатор с благословия от народа. Да не излезе че агитирането тук за референдума в Турция да ни се види като детска игра. На този баш са го обладали сънищата за възстановяване на великата отоманска империя.
57
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Леле, имало и по-прости от българите.
56
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Вова Освобождението на Скопие минава през изгарянето на Белград колкото да опухаме сърбите имаме те са бая по зле от нас
55
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шовинист до 50 всъщтност само кюрдите са били 500 + години а Албания към 489 много про,сти *** са се навъдили особено руските
54
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Татарстан имат поговорка "Лош като татарин". Те не са татари, а БЪЛГАРИ. Не го казвам аз, а ИСТОРИЯТА, ГЕНЕТИКАТА и най-важното - САМИТЕ ЖИТЕЛИ НА ТАТАРСТАН СЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ и знаят, че СА БИЛИ ВРАГОВЕ НА ТАТАРИТЕ, КАКТО И НИЕ ДУНАВСКИТЕ БЪЛГАРИ! БИЛИ СМЕ СЕ С ТЯХ! Тогава с вас ме били една държава (България). Промиха ви мозъците СССР, Югославия и ние (тогава управниците ни са били "Славяни"). Това е. Българи псуват други българи.
53
1
 
5
 
! Отговори
Вова преди 6 години
До наблюдателИ с кво България ще защити едно подобно действие се чудя. Ни армия, ни дипломация, ни кураж у политиците.
52
2
 
3
 
! Отговори
шовинист до 50 преди 6 години
Баш ми е гайле за теб, обаче повече от 500 год под турско са били албанезите, бошниаците и северогрците. Българите винаги сме били трън в еб... ния манга. лски тюрк гьот.ню Затова и сега швесте. рите от запад трябва да ни плащат данък. Ако ***. нго турк беше стигнал париж, сега съвсем нямаше да има французи....друг въпрос е, че тези бок. луци пак ги няма....
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50 само 458 ако сме то4ни от 1430 до 1878 а знаеш ли коя държава е била васална и данъкоплатец на на Турция от 1574 до 1700 ... жокер днес я управлява един кръстен на женски полов орган
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македония пламна! Бунтари нахлуха в парламента и крещят: Това е държавен преврат! Гневът на протестиращите е бил провокиран от факта, че депутатите от Социалдемократическия съюз (СДСМ) на Зоран Заев и народните представители от албанските партии избраха Талат Джафери за председател на македонския парламент. След като положи клетва, Джафери се обърна на албански език към народните представители и това взриви тълпата отвън.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие въобще наясно ли сте коя партия каква е в Македония и защо се бори или си пишете просто така.
48
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е да идват руснаците, ча както е тръгнало скоро целите Балкани ще са мюсюлмански.
47
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите да ги спасяват, нали фиромците тях ги обичат. Ама дреме му на к*ра на Белград. Само им промиха фиромските мозъци 5 десетилетия колкото да ги правят сърбомани.
46
9
 
13
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Народната любов достигна националните предатели в Македония след като те се опитаха да направят държавен преврат с помощта на ЕС/САЩ, които активно ги подкрепят! Албанските партии и македонските предатели в парламента си избират председател и държат речи на албански и пеят албанския химн - това ако не е провокация, здраве му кажи! Единствения шанс на Македония да се спаси от готвения й мюсюлмански преврат е да стане част от християнска България, където и е мястото
45
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята е така. Албания граничи с България./1923г./При генерал И. Михайлов.
44
2
 
5
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Сега ще видат македата, само ядосаха албанците!
43
5
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Третата световна *** на вратата...Всеки да си прави сметката накъде ще бяга,щото и у нас работата върви към издуй ***...Впрочем бягство към Европа хич не е добър вариант-и там може да из.ду.хат супата!Лично аз бих препоръчал Австралия и Нова Зеландия-възможно най-далече от радиацията и същевременно бели държави.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
запалиха ли го? ако не има още да се у4ат бра4едите
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 54: то и вие сте "***", но след десетилетия сърбомания и промиване на мозъци вече не можете да мислите самостоятелно.
40
2
 
13
 
! Отговори
Божан преди 6 години
Де го Миленко со чукот?
39
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бугарите се радват ама скоро и тех че ги стигне.