Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!

"Отеснели са дрехите на държавиците, родени от Югославия"
28 апр 2017 15:30, Елка Василева
93
Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!
Снимка: Reuters

Възможно е да се стигне до война на запад от нас, защото това е бивша Югославия, коментира собственикът на "Фокус" Красимир Узунов по Нова телевизия във връзка с обстановката в Македония, след като снощи протестиращи нахлуха в парламента и нападнаха депутати, провокирани от избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на Събранието.

"Македония върви по пътя на кантонизиране, федерализиране и разделяне. Кантонизацията започва с войната 2001 г. и може би тези дни завършва, тоест това е първата стъпка към федерализацията, оттам нататък - разделянето", каза още той.

Според Узунов 20 години след края на войната в Косово, след края на гражданската война в Македония, очевидно не работят формулите, които трябва да се приложат основно от ЕС.

Още по темата

"Дрехите на тези малки държавици, които се родиха от Югославия, очевидно са отеснели. Става въпрос за прекрояване на граници, което е най-страшното за нас, защото това вече не е Крим, който е на 600-700 км от нас, а е тук под прозорците", коментира Узунов.

По думите му конфликтът от вчера може да се приеме и като провокация, но и като нормална реакция след избора на Талат Джафери.

"Той е човек, на когото трябва да се провери биографията. Той е депутат от Демократичен съюз за интеграция - това е партия на някогашните партизански командири от Армията за национално освобождение. Армията за национално освобождение работеше заедно с Армията за национално освобождение на Прешево, Медведжа, Буяновац – това е долината на река Морава, където и онзи ден Йонуз Муслиу - председател на Албанския национален съвет, призова сърбите да са спокойни, че при едно евентуално обединение на Албания с Косово, където ще отидат и нашите Западни покрайнини, Ниш не е в опасност, защото не е поискан от албанците", каза още Узунов.

Той оцени положително реакцията на България на събитията в Македония. Тази нощ позицията ни беше наистина добра и такава, каквато липсваше от дълго време, каза Узунов.

"За съжаление, през последните години бяхме абдикирали от темата Македония. Бяхме я оставили на отделни евродепутати, на отделни хора, наши парламентаристи. В парламента не ни работеше Дружеството за приятелство с Македония", припомни Узунов.

По думите му е било въпрос на време кога ще се стигне до сблъсъци в Македония, тъй като от месец и половина вървят тези протести на т.нар. гражданска инициатива "За заедничка Македония".

"Проблемът е, че и двамата лидери – Никола Груевски и Зоран Заев бяха приели т.нар. албанска политическа платформа, която определят като тиранска", каза още Узунов.

Той обясни, че това означава албанският да стане официален език на страната не само на териториите, в които има 20% етническо албанско население, както беше след Охридския мирен договор от 2001 г., второ председател на парламента е етнически албанец, 8 министри – етнически албанци, включително министърът на вътрешните работи.

"Албанците не предпочетоха този път да подкрепят Груевски, същите условия ги прие Зоран Заев, само че Заев сега е предател, докато Груевски е патриот. Това означава, че ако се отиде на избори, разликата ще бъде минимум 10% в полза на Груевски, а това означава твърда разделителна линия", добави Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албанците,както и неалбанците в БЮРМ,са граждани на тази страна и имат своите права.Сърбите винаги са подценявали и провокирали албанците,което е причина за бунтове и войни.
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия,насърчавана от Русия,отдавна желае война в Македония,за да си присвои още територии.Голяма част от сърбите искат БЮРМ да се подели между съседните държави,като за нея бъда най-голямият дял.Иванов и Груевски,които са проруски и просръбски политици,ири не виждат това,или са национални предатели на страната си.Албанският етнос,който умишлено се сатаницира и противопоставя на македонците,е само средство,за постигането на целта.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и ти какво направи със земите на прадядо си като ти ги върнахаИ К`ВО ОБЩО ИМА ТОВА С ТЕМАТА?
76
7
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 6 години
Албанците нямат какво да анексират. С Крим и Русия е друго. Самата Украйна е "изкуствена държава" там е нещо като т.н. Македония. Но исторически Албания все пак няма обяснима причина, като Русия. По скоро Турция и модерния сега османско имперски напън стои зад тези простотии.
75
1
 
3
 
! Отговори
Елка да смята преди 6 години
представям си ако наистина има военни действия , я пак и тримата *** бай бой , серьожко и доганьо с един куршум и тримата както са с много крадени мангизи в името на народа и китайската народна партия а я бягай си депилира и задните милицеонерски части .
74
10
 
8
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Щом Путин може безнаказано да анексира Крим , защо албанците да не могат?.Ефекта на доминото започна.
73
2
 
4
 
! Отговори
Вадиго Смелов преди 6 години
25 % от Албанците са католици.Майка Тереза (вече обявена за светица от Рим) е албанка.А албанските монахини в един свещен манастир одглеждат най-яката марихуана в света само за принцове....
72
4
 
15
 
! Отговори
А дано преди 6 години
А дано на нашите да им стегне около шията малко. Съмнява ме но дали.До кога тези 240 ще използват властта все едно е тяхна, до кога ще се подиграват на народа.Ако влезем в Парламента мисля много бързо ще намерят пари за пенсии и увеличение на мин заплата. Само че се иска дупара а нашите млади са абсолютни мърди. Пак остава на 40-60 г да защитават народа/държавата.Вадете гилотината пред Парламента, вадете знамената
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бюрмата е толкова напред, че до края на май вече няма и да съществува. Язък за величествените "античти" статуи в Скопие, албанците ще ги порутат. Да живее Албания!
70
0
 
5
 
! Отговори
ДО ТУРЧИНА преди 6 години
ти нещо започваш да ми харесваш. мислех те за кофти човек.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въййй и тука какво ни 4ака! трябва само бг химна да му напрявят версия на турски!!тоя занев от къде ли го финансират?от русия?а там дали има америка за македония/албания/?
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво сега, продажни мекерета взеха пари от США и ще възпроизведат същият сценарий като в Украйна :(((
67
5
 
16
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Проблема на макетата е в тяхното самоопределение!Защо????Защото няма и не съществува такова жи---во----тно в природата като - македонец!!!!!Првърнали са се в "Дърво без корен"!!!Затова, ако искат да оцелеят ще трябва да изберат веднъж завинаги да се самоопределят:- или като българи- или като сърбиСредно положение за тях няма!
66
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Взимат български паспорти от чисто практически съображения, за да могат да пътуват в ЕС. Иначе не им пука за мизерията в България, никой македонец дори и не мисли да живее в България. Македония е много по напред от България.
65
3
 
30
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
България ми беше мила. Но днес вече ми е безразлично. Не знам може би от възрастта. Тогава мислехме по друг начин. Аз тогава вярвах, че ако има война Югославия - България ще ги размажем. Днес вече не ме интересува нищо. Превърнахме се в егоисти. Всеки гледа своята софра да има храна за семейството. Планетата е голяма. Който иска да си прави държави. Да се бият. Не ме интересува.
64
2
 
7
 
! Отговори
Македония ще се... преди 6 години
Разцепи, поне част от нея ще дойде към България. Това е от ясно по- ясно.
63
5
 
7
 
! Отговори
Азармо преди 6 години
До Анонимен 139 за кво ти е тази бедна страна пълна с шиптери---------------------------------------------------------------Пълна е етнически българи, тъ_пако, няма македонска нация, няма македонски език! Дядо се върти в гроба...
62
10
 
19
 
! Отговори
факт преди 6 години
Иван Костов е последния голям държавник на България съумял да ни вкара в ЕС и НАТО чрез успешни реформи .Завидяха му от ДС ,САЩ,мафията, Доган, мултаците и го свалиха.Издигнаха лицето Бойко ,през 1999 фигуриращ в МВР като криминален типаж.Такива лица обичаше Доган ,такива правеше генерали . Само като си помисля за пропуснатия 21 век ....Не се учудвайте на днешната държава . Ама никак.
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И понеже заплатите в България са по-ниски от тези в Македония, вземането на български паспорт е новият македонски национален спорт. Решетников да ти даде нови опорни точки, товарищ.
60
4
 
14
 
! Отговори
до 57 Турчина преди 6 години
Разбирам по писаното, че България ти е мила. Ако всички мислят така, няма да имаме никога проблеми между етносите и ще живеем заедно в мир. Дано да е така.