Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!

"Отеснели са дрехите на държавиците, родени от Югославия"
28 апр 2017 15:30, Елка Василева
93
Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!
Снимка: Reuters

Възможно е да се стигне до война на запад от нас, защото това е бивша Югославия, коментира собственикът на "Фокус" Красимир Узунов по Нова телевизия във връзка с обстановката в Македония, след като снощи протестиращи нахлуха в парламента и нападнаха депутати, провокирани от избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на Събранието.

"Македония върви по пътя на кантонизиране, федерализиране и разделяне. Кантонизацията започва с войната 2001 г. и може би тези дни завършва, тоест това е първата стъпка към федерализацията, оттам нататък - разделянето", каза още той.

Според Узунов 20 години след края на войната в Косово, след края на гражданската война в Македония, очевидно не работят формулите, които трябва да се приложат основно от ЕС.

Още по темата

"Дрехите на тези малки държавици, които се родиха от Югославия, очевидно са отеснели. Става въпрос за прекрояване на граници, което е най-страшното за нас, защото това вече не е Крим, който е на 600-700 км от нас, а е тук под прозорците", коментира Узунов.

По думите му конфликтът от вчера може да се приеме и като провокация, но и като нормална реакция след избора на Талат Джафери.

"Той е човек, на когото трябва да се провери биографията. Той е депутат от Демократичен съюз за интеграция - това е партия на някогашните партизански командири от Армията за национално освобождение. Армията за национално освобождение работеше заедно с Армията за национално освобождение на Прешево, Медведжа, Буяновац – това е долината на река Морава, където и онзи ден Йонуз Муслиу - председател на Албанския национален съвет, призова сърбите да са спокойни, че при едно евентуално обединение на Албания с Косово, където ще отидат и нашите Западни покрайнини, Ниш не е в опасност, защото не е поискан от албанците", каза още Узунов.

Той оцени положително реакцията на България на събитията в Македония. Тази нощ позицията ни беше наистина добра и такава, каквато липсваше от дълго време, каза Узунов.

"За съжаление, през последните години бяхме абдикирали от темата Македония. Бяхме я оставили на отделни евродепутати, на отделни хора, наши парламентаристи. В парламента не ни работеше Дружеството за приятелство с Македония", припомни Узунов.

По думите му е било въпрос на време кога ще се стигне до сблъсъци в Македония, тъй като от месец и половина вървят тези протести на т.нар. гражданска инициатива "За заедничка Македония".

"Проблемът е, че и двамата лидери – Никола Груевски и Зоран Заев бяха приели т.нар. албанска политическа платформа, която определят като тиранска", каза още Узунов.

Той обясни, че това означава албанският да стане официален език на страната не само на териториите, в които има 20% етническо албанско население, както беше след Охридския мирен договор от 2001 г., второ председател на парламента е етнически албанец, 8 министри – етнически албанци, включително министърът на вътрешните работи.

"Албанците не предпочетоха този път да подкрепят Груевски, същите условия ги прие Зоран Заев, само че Заев сега е предател, докато Груевски е патриот. Това означава, че ако се отиде на избори, разликата ще бъде минимум 10% в полза на Груевски, а това означава твърда разделителна линия", добави Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1925 г. насам България няма шанс срещу Турция. Останалото са патриотарски изцепки.
58
2
 
21
 
! Отговори
до 46 от Стар Набор преди 6 години
Аз също искам да вярвам в България, но дори през 1970/80 когато имахме силна армия, реализмът ми не допускаше да приема, че сами можем да се справим с евентуален агресор.Така и ни говореха командирите в БНА - да удържим 2 дни фронта на южната граница, докато дойдат съветските дивизии (4 писти за кацане на магистралите и 2 ферибота осигуряващи 300 танка на денонощие ). А сега на кого да разчитам, на гол патриотизъм ли ?
57
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са македонците, че Русия да ги спасява? От къде на къде? Да не им е задължена нещо на макетата. Русия няма да си мръдне пръста за Македония, още повече за предатели и отпадъци като българите когато след няколко години в Брюксел и Вашингтон решат да правят Кърджалийска република по примера на Косово.
56
2
 
7
 
! Отговори
Динко преди 6 години
А са дека е Миленко.?...
55
2
 
11
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Бяхме абдикирали, защото родният "патриотизъм" се свежда до храна срещу Турция и цаливане на савецки ботуши, а всъщност именно последните македонизираха Македония
54
4
 
25
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Албанците увяажават нашата нация и голям процент от населението им са католици.Друг въпрос е, че македонците сами си постлаха. В учебниците им пише, че са били под Българско робство. *** народ!
53
4
 
14
 
! Отговори
Турчина преди 6 години
По времето на войната бях войник от кашимерията. Мой приятел беше във ВВС Щръклево. Пратиха го в Козлодуй защото Милошевич заплашил да бомбардира АЕЦ-а.Бяха разположени бая сили около централата. Ама тогава имаше армия. Мутрите се стреляха по улиците, народа беден но имаше над 100 хилядна войска Танкове и т.нт. Ама поне половината от аскера бяхме турци. Имахме младши лейтенант от турски произход.
52
0
 
2
 
! Отговори
пак преди 6 години
До РУСКИ ДРИПИГлупости ...
51
9
 
18
 
! Отговори
Еврокочина преди 6 години
Триполовите като пазят България и ЕС като е солидарен съюз защо заплатите в членката на ЕС и НАТО са по ниски от Македония и България е първа в света по смъртност на населението а 3 милиона българи слугуват и мият улиците в западна Европа?
50
3
 
6
 
! Отговори
до Европеец преди 6 години
Да, и Бошняците ни уважават. Имах възможност да се запозная на една конференция в Чехия с двама инженери-металурзи от Зеница. Знаеха много подробности за Богомилството и имаха симпатии към България и Българите.
49
0
 
10
 
! Отговори
факт до 51 преди 6 години
Именно ,голяма война си беше.Ако нямахме такъв ръководител ,а имахме Бойко ,да речем ,да си е пуснал тогаз както искаха янките над 20 000 хил муджехидини .Досега знаете колко щяха да са. Поклон пред Костов и анатема за националните предатели Сидеров ДПС и Симеон .
48
8
 
4
 
! Отговори
РУСКИ ДРИПИ преди 6 години
Нали Русия ги пази,нали синовете на великата мечка са им братя,айде сега да ги спасят от албанските главорези ,нали Русия не изоставя своите братя хаха,и какво стана като са с Русия,ни *** не изгубиха държавата си ,нима Сорос е виновен или бежанската вълна ? Все още няма страна във ЕС която е изгубила територията си или е на път да престане да съществува със познатото си име.Сега ревнали ЕС да се намеси щооооо???
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция като наследник на Империята да умиротвори и успокои раята. Нали са "голямата работа". Да разположат аскера. Ес и САЩ ще мрънкат малко ама нищо.
46
7
 
8
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
До АнонименАлбанците изобщо не са фанатизирани мюсюлмани, + това 35% от населението е християнско!
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствените, които печелят от тоя конфликт са братята диктатори путин и ердоган.Косово е турция и турция е косово. Спомнете си тези думи.
44
8
 
6
 
! Отговори
факт преди 6 години
Иван Костов води България в една истинска война до границите ни и се справи успешно както политиците ни от 19 век. Ние друг премиер отстоял позиция при война до границата ни нямаме.Всички се провалиха през 20 век и премиери и царе . Поклон пред този мъдър държавник свален от мекотелите предатели сдушили се с ДПС после.Един от тях беше Сидеров.
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Не ни наричай руски дрипи, моля те. В Русия ни е надеждата, твоята е може би в Турция, но аз не те наричам турски ""...................ако в путинова Русия ти е надеждата ... още отсега си окачи въжето.Колкото до нас нормалните българи ... ние вярваме в БЪЛГАРИЯ !Не съм чул някой демократ да плаче за Америка ... докато вие постоянно плачете за Русия.
42
2
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 6 години
България да стои настрана. Македонците не заслужават да ги защитим, след като знаем какво мислят за нас. Проблемът не е български. Сърбия е достатъчно силна да се справи с албанците, ако много се наежат. А ако САЩ се намесят ( все пак имат голяма военна база в Косово) , естествено е православна Русия да защити братята Сърби. Но България да не се меси ! Въпросът рано или късно ще се отнесе до ООН според мен.
41
9
 
9
 
! Отговори
Хубаво преди 6 години
До лошо1990 година войниците ни си ядяха партенките от глад, ква Македония ще прибираш ?Сърбите щяха да стигнат до Варна за 48 часа.
40
6
 
12
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Албанците ни уважават като народ и нация и нямат претенции към никоя изконна българска територия. Открито се присмиват на македонците ,че отхвърлят и не признават великата българска история ами си измислят научни фантастики. Също така сега щяха да са част от ЕС и Нато, като час от България!