Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!

"Отеснели са дрехите на държавиците, родени от Югославия"
28 апр 2017 15:30, Елка Василева
93
Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!
Снимка: Reuters

Възможно е да се стигне до война на запад от нас, защото това е бивша Югославия, коментира собственикът на "Фокус" Красимир Узунов по Нова телевизия във връзка с обстановката в Македония, след като снощи протестиращи нахлуха в парламента и нападнаха депутати, провокирани от избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на Събранието.

"Македония върви по пътя на кантонизиране, федерализиране и разделяне. Кантонизацията започва с войната 2001 г. и може би тези дни завършва, тоест това е първата стъпка към федерализацията, оттам нататък - разделянето", каза още той.

Според Узунов 20 години след края на войната в Косово, след края на гражданската война в Македония, очевидно не работят формулите, които трябва да се приложат основно от ЕС.

Още по темата

"Дрехите на тези малки държавици, които се родиха от Югославия, очевидно са отеснели. Става въпрос за прекрояване на граници, което е най-страшното за нас, защото това вече не е Крим, който е на 600-700 км от нас, а е тук под прозорците", коментира Узунов.

По думите му конфликтът от вчера може да се приеме и като провокация, но и като нормална реакция след избора на Талат Джафери.

"Той е човек, на когото трябва да се провери биографията. Той е депутат от Демократичен съюз за интеграция - това е партия на някогашните партизански командири от Армията за национално освобождение. Армията за национално освобождение работеше заедно с Армията за национално освобождение на Прешево, Медведжа, Буяновац – това е долината на река Морава, където и онзи ден Йонуз Муслиу - председател на Албанския национален съвет, призова сърбите да са спокойни, че при едно евентуално обединение на Албания с Косово, където ще отидат и нашите Западни покрайнини, Ниш не е в опасност, защото не е поискан от албанците", каза още Узунов.

Той оцени положително реакцията на България на събитията в Македония. Тази нощ позицията ни беше наистина добра и такава, каквато липсваше от дълго време, каза Узунов.

"За съжаление, през последните години бяхме абдикирали от темата Македония. Бяхме я оставили на отделни евродепутати, на отделни хора, наши парламентаристи. В парламента не ни работеше Дружеството за приятелство с Македония", припомни Узунов.

По думите му е било въпрос на време кога ще се стигне до сблъсъци в Македония, тъй като от месец и половина вървят тези протести на т.нар. гражданска инициатива "За заедничка Македония".

"Проблемът е, че и двамата лидери – Никола Груевски и Зоран Заев бяха приели т.нар. албанска политическа платформа, която определят като тиранска", каза още Узунов.

Той обясни, че това означава албанският да стане официален език на страната не само на териториите, в които има 20% етническо албанско население, както беше след Охридския мирен договор от 2001 г., второ председател на парламента е етнически албанец, 8 министри – етнически албанци, включително министърът на вътрешните работи.

"Албанците не предпочетоха този път да подкрепят Груевски, същите условия ги прие Зоран Заев, само че Заев сега е предател, докато Груевски е патриот. Това означава, че ако се отиде на избори, разликата ще бъде минимум 10% в полза на Груевски, а това означава твърда разделителна линия", добави Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да стана на югозапад, ние не трябва да се месиме и да помагаме на сърбоманите в Шкупи .... тия ни мразят в червата си и няма причина да се разправяме с тях. П.С. където вирее сърбоманство и еничарство - аз съм за албанците ...
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приблема на Македония сега са комунистите, Македония трябва да се изчисти от комумистите. Полша, Чехия и Унгария се изчистиха от комунистите и дръпнаха, и македонците ако искат да дръпната като Полша, Чехия и Унгария трябва да се изчистат от комунистите.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМАКЕДОНЦИТЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАТ ЗА БУДА ТОВА Е ДОСТАТЪЧНА ПРИЧИНА ДА СЕ ИСКА ОБЕДИНЕНИЕ С ТЯХ!!!ХИЛЯДА ПЪТИ КАЗАХ ДА НЕ СЕ ГЛАСУВА ЗА БУДА И ПАК НАД 1 МИЛИОН БУДАЛИ ПЪЛНИ БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ ГО СТОРИХА!!!АКО СЕ ОБЕДИН С МАКЕДОНИЯ ТОГАВА ВЕЧЕ ИСЛЯМСКИТЕ МЕРАЦИ И НА АЛБАНИЯ И НА ТУРЦИЯ УМИРАТ!!!!!РАЗБИРА СЕ ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЩОТО ОТ МАКЕДОНИЯ МАЙ НИ МРАЗЯТ :)
16
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има война, в Брюксел ще вземат решение част от Македония да се отдели демократично като Косово, а след няколко години ще има и Кърджалийска република. Кой ще тръгне да се бие сега, народа е умрял от глад, всичко мие улиците на запад и праща пари в родината да карат някак близките да преживяват, никой не мисли за война. Македонците не са в ЕС и затова мизерията при тях не е чак толкова голяма както в България, но и там не са цъфнали.
15
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че е възможно, а със сигурност ще избухне война. Виждам как Путин вече доволно потрива ръчички. На него му трябват конфликти навсякъде по света за да продължи да обсебва нови територии около имперска Русия.
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАКЕДОНЦИТЕ ДОКАЗАНО СА ПО-УМНИ ОТ БЪЛГАРИТЕ ЖИВЕЕШИ В БЪЛГАРИЯ!!! ТЕ НЕ СИ ИЗБИРАТ ТАКИВА КАТО БУДА ЗА 3-ТИ ПЪТ ИЛИ СЛУГУВАТ НА ИСЛЯМА!!!ПРОБЛЕМИТЕ И В ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ МОГАТ ДА СЕ РЕШАТ С ЕДНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДВАТА ХРИСТИЯНСКИ НАРОДА КАКТО Е БИЛО ВЪВ МИНАЛОТО!СЪРБИЯ СЕ Е ИНТЕРЕСУВАЛА ОТ МАКЕДОНИЯ САМО КАТО ИНТЕРЕС И ЗАТОВА СЕ РАЗДЕЛИХА ЩОТО НЕ СА ЕДИН НАРОД!!!!
13
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Султанът ще умиротвори размирните области.
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
9 за кво ти е тази бедна страна пълна с шиптери
11
3
 
7
 
! Отговори
Чико Бой преди 6 години
Още ме е яд, че не се сноших с една Македонка! Но един шипътр ме прецака, щот настина и трябваше да взема и неговата смяна, вместо да работя девойчето!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зайко Баев вчера гледаше,както гледаше Волен Ибрикчията ,когато го нокаутираха една вечер.
9
1
 
13
 
! Отговори
Бай Ху преди 6 години
Италия повдига дело срещу фондация на Сорос за трафик на хора в огромни размери!
8
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ОБЕДИНЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ ЩЕ ДАДЕ СТАБИЛНОСТ ЗА МАКЕДОНИЯ!!!!!КАКТО СА СЕ ОБЕДИНИЛИ ШОТЛАНДИЯ И АНГЛИЯ ТАКА МОЖЕМ И НИЕ С МАКЕДОНИЯ И ЩЕ СМЕ 1000000 ПЪТИ ПО-СПУЛУЧЛИВО ОБЕДИНЕНИЕ!
7
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Албанците днес ще превземат Македония, а утре ще се окажем скепцани между Турция ,Велика Албания и съвместно живеещи с мирни бежанци, бизбягали от ужаса на войната! Гответе се да слагате *** или да ви слагат бесилото или ножа, изход няма, обречени сме!
6
11
 
30
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Макетата са промити и програмирани да ни мразят, както сега нашата младеж я облъчват да мрази Русия. Дано някога стане възможно всички православни да се обединим , тогава няма кой да ни спре!
5
2
 
22
 
! Отговори
НационалБатка преди 6 години
За един прЕател да попитам-коя американска фондация стои зад последните събития на Балканите?Джъст а симпъл куесчън ,както би казал полиглота Николай Бареков.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕДЛАГАМ ДА СЕ ПРОВЕДЕ РЕФЕРЕНДУМ ДАЛИ БЪЛГАРИТЕ ИСКАТ ДА СЕ ОБЕДИНИМ С МАКЕДОНИЯ!!!ЩЕ СЕ НАРЕЧЕМ БЪЛГАРОДОНИЯ :))))))))))))))))))0ПОСЛЕ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ И В МАКЕДОНИЯ!!!!НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПО-КРАДЛИВИ ОТ МАКЕДОНСКИТЕ ТОВА Е ДОКАЗАН ФАКТ!
3
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тук скоро ще пламне гражданска война, в която комунистите ще бъдат наредени до стената и изпарени! Идва ви краят, ще се молите да чукате камъни или да копате тунела под шипка, клетници!
2
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нашата разпищолена и разоръжена държавица дори не може да формулира собствена позиция. Абу ал Борисов говори все едни и същи несъстоятелни работи за добросъседство и мир, сякаш не вижда че в двора на комшиите има изпепеляващ пожар.Това е може би най-тежкия исторически момент за България, защото във всички наши съседни държави има напрежение, а ние имаме най-слабите държавници от цялата ни 13-вековна история!
1
10
 
19
 
! Отговори
д преди 6 години
И макетата по -достойни от нас. Ние ходим на екскурзии и празнуваме по 150 дена в годината и избираме Бойко.Не го избираме де,но се примиряваме.