7 г. икономии – най-ужасната фискална авантюра в Гърция

Южната ни съседка е загубила 66 млрд. евро от БВП
2 май 2017 11:37, Елка Василева
24
7 г. икономии – най-ужасната фискална авантюра в Гърция
Снимка: архив, Reuters

Седем години изминаха, откакто на днешната дата 2 май 2010 г. правителството на премира Георгиос Папандреу прие първия пакет от мерки, поискани от кредиторите в рамките на първия меморандум, сключен с тях. Тези мерки трябваше да осигурят икономии в размер на 20 млрд. евро за 2010 г. и допълнително още 10 млрд. евро за следващите години.

Така започна най-ужасното фискално приключение, което Гърция преживява в мирно време и което все още няма видим краен срок, пише днес в. "Нафтемборики" по повод тъжната равносметка от началото на меморандумите за спасяване на страната.

Изданието припомня, че правителството вече е договорило нови мерки за периода 2019 г. и 2020 г. и че загадка остава дали по-късно международните кредитори няма да поискат от страната и други такива мерки за... 2030 г.

За изминалите седем години на Гърция бяха наложени мерки за икономии в размер на 70 млрд. евро, страната е загубила 66 млрд. евро от БВП, загубите на домакинства и фирми от депозити се изчисляват на 120 млрд. евро, а безработицата скочи до 27,5 на сто.

Целта на мерките бе овладяване на бюджетния дефицит и държавния дълг на Гърция. Това ставаше главно със съкращения на заплати и пенсии и до голяма степен дефицитът падна.

Не може обаче да се каже същото за публичния дълг на Гърция. В края на 2009 г. дългът бе 126,7 на сто от БВП, а в края на 2016 г. въпреки мерките дългът продължава да е неустойчив и възлиза на 179 на сто от БВП. В края на 2016 г. в стойностно изражение дългът се изчислява на 314,9 млрд. евро.

Но изискваните от Гърция бюджетни мерки не донесоха очаквания растеж.

Първият меморандум от май 2010 г. предвиждаше икономиката на страната да започне да се връща към растеж от 2012 г. Въпреки регистрирания първичен излишък през 2016 г. Гърция продължава да е в криза и даже е длъжна да взима още превантивни мерки, пише вестникът.

Ето какво пък, според в. "Имерисия", струват тези мерки на гръцките данъкоплатци:

В годините на меморандумите с кредиторите /а те са три/ "бедните" се увеличиха, средната класа се сви под тежестта на високите данъци, безработицата отбеляза бум, а с 36 на сто намаля броят на домакинствата, декларирали доходи от над 100 хиляди евро на годишна база. Заради кризата през последните години богатите също намаляха, допълва изданието.

В същото време обаче шест на всеки десет домакинства е декларирало годишни доходи по-малки от 10 хиляди евро, тоест те живеят с 833 евро на месец, притежават собствено жилище и най-малко един автомобил.

Над 107 хиляди данъкоплатци обявяват, че притежават плавателен съд, а 219 семейства казват, че имат собствен хеликоптер или самолет. Над 22 хиляди домакинства имат басейн вкъщи или на вилата си, а 63 103 данъкоплатци декларират, че притежават състояние в чужбина /имоти, влогове в банки и други/, чиято стойност засега е неизвестна, посочва вестникът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: гърцияикономии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяки фалшив и изкуствено надут на стандарт на живот води до такива последствия. Гърците нямат право да се сърдят и да лаят. Толкова можете, толкова изкарвате - толкова ще харчите. Ако някой грък може да ми обясни защо едно кафе в България струва между 70 ст. и 1,2 лв., а в Гърция е между 3 и 7 лв. ще му връча Нобелова награда.
18
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 6 години
43% от външния дълг на Гърция е от закупуване на оръжейни доставки. Тези покупки са финансирани от филиали на външни банки. Акционери в тези банки са притежателите на оръжейните коцерни Европейските фондове НЕ поощряват развитието на местно производство-идеята е Европа да се превърне в задлъжнял пазар. Ситуацията с Гърция , Италия Португалия и бившите соц .страни го доказват
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солун,крайбрежна улица,22часа,заведения,криза,ддс,нещо не се врьзва
16
0
 
1
 
! Отговори
емиграция преди 6 години
13 ....Доста си зле, като посочваш Италия, Испания и другите, че не са били за еврозоната. За зоната са си, но корупцията ги яде.
15
4
 
6
 
! Отговори
Циник до 18 преди 6 години
Напротив....силно си прав!От времето на Онасис, и Ставрос Ниархос гърците смятаха за национален спорт - да лъжат фискуса - Да...ама НЕ!Сега ще теглят аврам-каиша та ушите им щеплющят!
14
2
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Основен проблем на южната ни съседка е, че данъчните власти не могат да съберат данъците от заможните и свръхбогатите. Вместо по 60 милиарда годишно, не събират и 20. Да му мислят бедняците, на техен гръб и 100 тояги са малко. Статията на г-жа Василева не дава цялостна яснота относно троянския кон в Европа - гърците. Свидетел съм на това, как средно заможни гърци вложиха парите си в жилища, струващи по 6 хил. евро на квадрат в Мюнхен. Прибират висок наем и укриват доходите си. Сега плюйте по мен
13
6
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 15Много точен коментар.Гърците не бяха чак толкова зле.Едно леко увеличение на данъците и щяха да изплуват.Те имаха един " проблем". Голям дял на държавната собственост.Някой от световните лихвари хвърли око на това и така се започна.Същата схема я извъртяха и у нас.Спряха кредитирането на Виденов и Костов беше принуден да отвори магазина за 1$.С икономии няма как да очакваш ик.разтеж.Потреблението се свива а там и производсвотоЗапочва спирала надолуБезкрай
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че,кой от тия синковци има интерес проблема с Гърция да се реши???В мътната вода се ловят най-големите шарани!!!Та,значи финансовото положение си остава същото,държавните активи се разпродават/както им лапнаха германците цели 14 летища за 1 милиард/ и нито крачка напред!!Сумата на задължението си седи,населението отнася плувката отвсякъде с икономии,държавното имущество го джиткат за без пари,теглят се нови заеми,банкерите печелят луда пара и..........Гърция е в същия капан досущ като България!!
11
2
 
13
 
! Отговори
Batko преди 6 години
Стига сте завиждали на гърците ,никак не са за завиждане, горките.В много отношения в България вече е по- добре. Как ви звучи 27% безработица, 50% младежка безработица? Как ви звучи, че гръцки адвокати взимат по 200 евро месечно? Казвам го от личен опит.Нахални работодатели предлагат по 300 евро заплати и то на квалифицирани кадри.Преди няколко месеца известна гръцка журналистка , която 6 години била безработна потресе Гърция със статията си, че нов информационен сайт и предложил 300евро заплата
10
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Ако Гърция беше фалирала още преди 5 години и напуснала Еврозоната,вече щеше да е отлепила от дъното!обаче по политически причини еврото бе оставено и резултатът е налице.Може би идеята е била да се демонстрира,че страна от ЕС не може да фалира,ама е била лоша идея.Изобщо Португалия,Испания,Италия и Гърция въобще не бяха за Еврозоната,ама нейсе...
9
3
 
13
 
! Отговори
Циник до 8 преди 6 години
Внимавай какво си пожелаваш!Данъците за недвижимо имущество в Гърция избушиха ***!За няколко години - ще се наложи да платиш сигурно половината цена в данъци!
8
4
 
8
 
! Отговори
До 7 неразбралия преди 6 години
Чети, после пиши! И не пиши според принципа на Нане: Не е важно на мен (Нане) да му е добре, важното е на Вуте да е зле!Това е на домакинство. В България средният доход на домакинство за 2016-та е около 540 евро на месец и съответно има доста домакинства с по-нисък среден доход. Това изненада ли е? И да, 800-900 евро на домакинство месечно е доста малко.
7
2
 
24
 
! Отговори
Тома Неверни преди 6 години
Koгато видя гъркини да идват и да мият (сещайте се какво) на нашите пенсионери, тогава ще повярвам, че са зле и в криза.
6
1
 
26
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Брой на родените деца в Гърция2008 - 1183022009 - 117933...2013 - 941342014 - 934292015 - 91900В Гърция се повтаря случилото се в България, засега все още в поносими размери.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
833 евро! Двама пенсионери в България живеят с по 250-300 евро, но тях нЕма да ги жалим. Горките гърчоля, там минимума е 833!
4
1
 
17
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Винаги и навсякъде въвеждането на строги икономии води до спад в производството и в крайна сметка води държавата в състояние, което е по-лошо от състоянието й преди въвеждането на икономиите. България също не направи изключение и в резултат на 27 години заплати и пенсии под всякакъв разумен минимум, сега сме на това дередже, вкл. и демографската катастрофа. Интересно ще е да се види дали и в Гърция имат демографски проблем заради строгите икономии.
3
8
 
16
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ние се гърчихме , и гърчим....а малаките пльокаха яко суфлаки, и сиртаки...не ги интересуваше какво е това фискус....никъде не издаваха касови бележки...и си мислеха, че са големи! Нямам и грам жалост за мърдите!Никога не бих дал и пукнат грош за тази държава!Сега част от парите ни отиват за тях....щото ние сме цъфнали, и вързали!Danke Murksul, Danke Brüssel!
2
3
 
29
 
! Отговори
Веселин преди 6 години
че то нашият БВП е по-малък от икономиите в Гърция бе.....а ние на къде сме тръгнали,още 50 години не можем ги стигна гърците
1
4
 
28
 
! Отговори
Димитракис преди 6 години
Ясу, вулгаракис! Димитракис не работакис! По цял ден мързелакис, игракис сиртакис и пиякис узакис. Вулгаракис берякис портокалякис. Димитракис не връщакис евракис на германакис.