Заев от Скопие: Ние сме братски народ, един и същи народ!

Аз съм македонец, Македония ще остане единна, заяви лидерът на СДСМ
3 май 2017 10:30, Елка Василева
82
Заев от Скопие: Ние сме братски народ, един и същи народ!
Зоран Заев. Снимка: БТА

Приятелска България изпрати много приятелски послания, че й мисли доброто на Македония, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев пред bTV.

Ние сме братски народ, ние сме един и същ народ, категоричен е македонският политик.

Той сподели още, че кандидат-премиерът за трети мандат Бойко Борисов е засвидетелствал приятелско отношение към Македония.

На мен ми е много драго, че от всички политически партии, лидери в България бяха изпратени послания, сподели още Заев, като допълни, че позитивни послания идват и от останалите съседи на Македония след събитията в македонския парламент миналата седмица.

Още по темата

Лидерът на СДСМ е категоричен, че той ще бъден следващият премиер на Македония. 

Заев заяви, че за Македония няма алтернатива освен членство в НАТО и ЕС.

Той декларира, че никой в Македония не иска подялба на страната. "Няма никакви планове за подялба, федерализация, кантонизация на страната. Македония ще остане единна със свой суверенитет и териториална цялост", заяви Заев.

Той е категоричен, че не е възможно да се въведе албанският език като втори официален език в Македония и никой не иска това и припомни, че съгласно конституцията в Македония албанският може да се употребява като майчин език.

"Всичко, което имам е Македония, аз съм македонец, моите родители са македонци и бъдещето на Македония е ясно. Досега по всички възможни начини и аз, и председателите на албанските партии потвърдихме, че няма да се променя идентичността на държавата, ще укрепим унитарността на държавата", каза Заев.

Той посочи, че това което се прави в Македония, е само претекст от страна на ВМРО-ДПМНЕ да не предаде властта, "защото се страхува, че ще отговаря за всички престъпления, извършени по времето на тяхното управление".

"Формирахме мнозинство от 67 депутати от общо 120, а не ни се дава мандатът. Господинн Георге Иванов нарушава конституцията и пази управляващата партия, която прави така, че да няма преход във властта и да няма отговорност на върхушката на нашите политически опоненти. Убеден съм, че ще получим мандат от Иванов, за да можем да направим правителството, което парламентът да гласува", прогнозира македонският политик.

Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ, обяви Заев.

Преди седмица протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента. Лидерът на СДСМ Зоран Заев и още осем души бяха ранени.

Минах с няколко конеца, зашиха ме добре, сега съм добре и ще бъдем по-добре сигурно, обяви Заев. Има три конеца на главата – два на челото и един на устата.

"Официално определихме случилото се като умишлен опит за убийство… от бандата, която влезе в Събранието. Повече от три – три часа и половина нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство – със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете "Убийте ги!", "Ето сега ще го хванем и ще го убием!", разказа македонският политик.

По думите му неколцина депутати са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО–ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

"Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност – чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората", разказа още Зоран Заев.

Признава, че един от депутатите от партия "Беса" излязъл и изпял албанския химн, но той самият осъжда това. Седнали, когато се пеел този химн, защото се грижели да няма инцидент между македонци и албанци. В македонския парламент може да се пее само македонският химн, уточни лидерът на СДСМ.

На въпроса дали се страхува за живота си той отговори: "Животът ми е най-малко важен в сравнение с живоа на македонските граждани. Без значение от цената, Македония отново ще бъде нормална страна, където ще царуват демокрацията и свободата, правото и правовата държава; и ще бъдем рамо до рамо с нашите съседи, и ще бъдем пълноправни членове на ЕС и НАТО".

Зоран Заев сподели още, че за последните година и половина четири пъти е идвал в България, включително три пъти е имал официални срещи с български политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ли копи-пейства от btv
42
4
 
54
 
! Отговори
EU преди 6 години
Българските Документи за ЕС са много оборотни , та за това сме братски Народ но от 2007 насам
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те при тях не правят ли служебни кабинети-правителства,че така яко се настъпват като застъпват в кабинети на правителства,как разбират кое е свършило мандат,кое е започнало такъв,та и кой им ги е дал.
40
3
 
45
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
"Опозиционера" Зоран Заев е човек на финансовия фашист Шорош!
39
5
 
77
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
А бе, *** македонци , аз като съм роден в Тракия- народност тракиец ли съм? Жена ми е от Добруджа-добруджанка ли е? Тъщата като е от Мизия-мизийка ли е? То бива простотия, заблуда и не знам какво друго да го нарека, на Вашето е ...........!!!??
38
2
 
54
 
! Отговори
MerryChristmas преди 6 години
До АнонименДа,Скопие е меката на Груевски и на промитите мозъци.сърбите работят упорито.
37
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... а дедо му и баба му са бyгapu.
36
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Он е македонец, макя и баша му са македонци а бабите и дедовците са ***.
35
2
 
60
 
! Отговори
MerryChristmas преди 6 години
До бай хВие не разбирате ли че срещу българите там продължава да се води геноцид.Не разрешава официалната власт,гнусните сърбомани-да се пише друго в учебниците.Малко ли хора изклаха там.Никой нормален човек там не ни мрази.Просто е забранено даже да се обсъжда всичко свързано с Бг.
34
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До бай хКакво като пише, това може да се оправи, истината си е истина. Да не бъдем злопаметни, ако се осеферят няма да им държим гарез. Нали са по-малки братя, ще го пишем грешка на растежа.
33
3
 
34
 
! Отговори
x преди 6 години
Скоро предложих ДАРЕНИЕ на поне 5 души македонци! И не получих никакъв отговор! Това е шокиращо!?
32
1
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той е македонец, родителите му са македонци, но бабите и дядовците му са българи !
31
1
 
34
 
! Отговори
x преди 6 години
na maketata im ptredlojih DARENIE i te ne mi oburnaha nikvo vnimanie????!!!!!))))
30
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До #36,,Краят" ще го определи Демографията, а не на кого ще посегнеш.
29
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бългaрия кaкто досегa трябвa дa нaстоявa Мaкедония бързо дa стaне член нa ЕС и НAТО, никой нито сРъбия, нито Рaшистaнскaтa мООсковия, нито aлбaниятa не могaт и с пръст дa ги пипнaт когaто зaд Скопие зaстaне мощтa нa Чичо Сaм и Брюксел! Товa го рaзбрaхa и Чернa горa, която е нa финaлнaтa прaвa! Дa живее Великa Aмерикa гaрaнт, че москaлите от кaлтa нa кочинaтa си нямa дa излезнaт!
28
3
 
47
 
! Отговори
... преди 6 години
абе не ги знам тия макета амаа само те останаха непрогледнали и мразещи ни нас- сънародниците им.. Албанците навсякъде и постоянно им обясняват, че са българи ама са прости да го осъзнаят. Гърците почти същото. Само те не могат да го разберат и плюят по нас за това, че ги признаваме като държава, че ги подкрепяме постоянно и тн. Прави са си алабанците- да си я поделиме тая територия и да се приключи.
27
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 - чакай, рано е да се радваме, той и Льбчо Георгиевсик се правеше на голям българофил, пък като дойде на власт друга стана. Да, Заев, по-свестен от Груевски, но трудон може да се нарече българофил. Единия - Груевски и сърбоман, другият Заевн - алабанофил. Груевски е спонсориран от Путин, Заев - Бе спонсориран от Хилъри.
26
1
 
47
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
Те политиците както лъжат нас , така и макетата.
25
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Груевски преди всичко е крадец, пет пари не дава дали си македонец или българин.. Копие на нашата Тиква.
24
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев има български паспорт, ама и Грую е български агент