Заев от Скопие: Ние сме братски народ, един и същи народ!

Аз съм македонец, Македония ще остане единна, заяви лидерът на СДСМ
3 май 2017 10:30, Елка Василева
82
Заев от Скопие: Ние сме братски народ, един и същи народ!
Зоран Заев. Снимка: БТА

Приятелска България изпрати много приятелски послания, че й мисли доброто на Македония, заяви лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев пред bTV.

Ние сме братски народ, ние сме един и същ народ, категоричен е македонският политик.

Той сподели още, че кандидат-премиерът за трети мандат Бойко Борисов е засвидетелствал приятелско отношение към Македония.

На мен ми е много драго, че от всички политически партии, лидери в България бяха изпратени послания, сподели още Заев, като допълни, че позитивни послания идват и от останалите съседи на Македония след събитията в македонския парламент миналата седмица.

Още по темата

Лидерът на СДСМ е категоричен, че той ще бъден следващият премиер на Македония. 

Заев заяви, че за Македония няма алтернатива освен членство в НАТО и ЕС.

Той декларира, че никой в Македония не иска подялба на страната. "Няма никакви планове за подялба, федерализация, кантонизация на страната. Македония ще остане единна със свой суверенитет и териториална цялост", заяви Заев.

Той е категоричен, че не е възможно да се въведе албанският език като втори официален език в Македония и никой не иска това и припомни, че съгласно конституцията в Македония албанският може да се употребява като майчин език.

"Всичко, което имам е Македония, аз съм македонец, моите родители са македонци и бъдещето на Македония е ясно. Досега по всички възможни начини и аз, и председателите на албанските партии потвърдихме, че няма да се променя идентичността на държавата, ще укрепим унитарността на държавата", каза Заев.

Той посочи, че това което се прави в Македония, е само претекст от страна на ВМРО-ДПМНЕ да не предаде властта, "защото се страхува, че ще отговаря за всички престъпления, извършени по времето на тяхното управление".

"Формирахме мнозинство от 67 депутати от общо 120, а не ни се дава мандатът. Господинн Георге Иванов нарушава конституцията и пази управляващата партия, която прави така, че да няма преход във властта и да няма отговорност на върхушката на нашите политически опоненти. Убеден съм, че ще получим мандат от Иванов, за да можем да направим правителството, което парламентът да гласува", прогнозира македонският политик.

Погромът в македонския парламент беше по сценарий на ВМРО-ДПМНЕ, обяви Заев.

Преди седмица протестиращи нахлуха в македонския парламент, след като социалдемократи и партиите на етническите албанци избраха албанеца Талат Джафери за председател на парламента. Лидерът на СДСМ Зоран Заев и още осем души бяха ранени.

Минах с няколко конеца, зашиха ме добре, сега съм добре и ще бъдем по-добре сигурно, обяви Заев. Има три конеца на главата – два на челото и един на устата.

"Официално определихме случилото се като умишлен опит за убийство… от бандата, която влезе в Събранието. Повече от три – три часа и половина нямаше никаква помощ от полицията. Несъмнено беше опит за убийство – със заканите на тези, които ни нападаха, с пламъка в очите им, с виковете "Убийте ги!", "Ето сега ще го хванем и ще го убием!", разказа македонският политик.

По думите му неколцина депутати са били в пресцентъра на парламента, за да говорят пред журналисти и да информират гражданите за новоизбрания председател на събранието. Докато говорел Заев, вратите на парламента били отворени от депутатите на ВМРО–ДПМНЕ, така че да влезе тълпата.

"Това беше премислен сценарий на нашия политически опонент, който все още е на власт в Македония, който пет месеца след изборите няма намерение да предаде властта. Има формирано мнозинство, 67 депутати от общо 120. Когато видяха, че намерихме начин по конституция да отблокираме парламента и да изберем нов председател, те по премислен сценарий дадоха възможност – чрез отварянето на вратите от вътрешната страна, да влязат хората", разказа още Зоран Заев.

Признава, че един от депутатите от партия "Беса" излязъл и изпял албанския химн, но той самият осъжда това. Седнали, когато се пеел този химн, защото се грижели да няма инцидент между македонци и албанци. В македонския парламент може да се пее само македонският химн, уточни лидерът на СДСМ.

На въпроса дали се страхува за живота си той отговори: "Животът ми е най-малко важен в сравнение с живоа на македонските граждани. Без значение от цената, Македония отново ще бъде нормална страна, където ще царуват демокрацията и свободата, правото и правовата държава; и ще бъдем рамо до рамо с нашите съседи, и ще бъдем пълноправни членове на ЕС и НАТО".

Зоран Заев сподели още, че за последните година и половина четири пъти е идвал в България, включително три пъти е имал официални срещи с български политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този мушморок Заев да не се прави на утрепан, това си беше чиста проба за бъдещ етнически конфликт и той застана на страната на албанците. Този ще предаде Македония без бой!
22
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека не се поддаподдаваме на сантименти. Ние, като държава, нямаме възможност да си върнем Македония. Заев е прав в едно -проследил е ,,македонския" си корен до баща си!! Щото дядо му едва ли се е имал за македонец.
21
4
 
60
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Заради Македония сме изгубили Беломорския си излаз, трябвало е да съсредоточим всички сили за запазването му, както и да се обеси Фердинанд с главата на долу!
20
1
 
50
 
! Отговори
MerryChristmas преди 6 години
Груевски бие хора и ги вкарва в затвора ако признаят че са българи.
19
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брaво нa Зaев, този човек имa смелосттa дa кaже товa, което нaс..aните руско- сръбски шпиони узорпирaли името ВМРО и пльоснaли добaвкaтa " ДПМНЕ" никогa нямa дa признaят! Брaтскa Мaкедония нaвлизa в новa политическa ситуaция- ИСТИНAТA ИЗХВЪРЛИ НA БУНИЩЕТО НAЦИОНAЛНИТЕ ПРЕДAТЕЛИ!
18
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо нашите братя македонците набиха тия предатели и им спукаха задниците.
17
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее велика Албания!
16
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О, Боже... Албанският химн му пяли в парламента, но "те седнали, докато се пеел този химн, защото се грижели да няма инцидент между македонци и албанци"?! Каква смелост, какво безстрашие от този "държавник"... И този Заек се напъва да бъде гарант за териториалната цялост???????? Ама ти си я предал вече държавата, бе!
15
3
 
53
 
! Отговори
К преди 6 години
Те бюрмаджийте като видят АЛБАНСКИЯ и веднага си възвръщат паметта, която са загубили под рускосръбска окупация. Па нека руснаците викат, че сме братушки. Братушки ама друг път!
14
3
 
56
 
! Отговори
ха-ха преди 6 години
"Ние сме братски народ, ние сме един и същ народ,"....Напъно искрен е! Според македонската историография и ние сме македонци. Тея се е.б.а.в.а.т с нас!
13
4
 
50
 
! Отговори
Bolt Thrower преди 6 години
Човекът казва че сме братски народ, един и същ народ. Колко е искрен той си знае, но за да го заявиш това в Македония се иска доста смелост.А Русия, която заедно със сърбите създаде измислената македонска нация, подкрепя сърбоманът и антибългарин Грую. Съответно българските русофили - измеkяpu за да са в тон с бащицата също подкрепят въпросния безродниk.
12
23
 
38
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Ако се вярва на генетиката---не са българи. В кръвта им преобладава, около 20-30 % кръв на древните македонци. Но са най-близки и свързани с нас, по история , език, вярвания, съдби. ние, българите сме най-близки с румънците, гърците и италианците. И все пак--по-далече от тези... те са опасни, лукави, подли....
11
4
 
57
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Ееееее не мерси. С такива братски съседи защо са ни врагове........Както написа 3 късно е либе за китка. Тук само политиците Ви говорят, че ви обичат и харесват, а те така и народа си лъжат а вижте какво ни причиняват. С такива политици защо ти е война, да разсипеш държавата.
10
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много бърже ви се драпнаха фашкиите бе зайци чакайте бе 25 год ни псувахте и ни рушахте паметниците сега сме братя.
9
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ли съм силно скептичен към тези изявления. До колкото си спомням СДСМ беше баш сърбоманската партия, а ВМРО-ДПМНЕ са "античките" ***. Сега да не е станал катарзис? Или по-скоро тези приказки са в периоди на осъзната опастност за цялостта на страната, а после плочата пак се обръща?
8
6
 
62
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Не сме братски народ- БЪЛГАРИ сте !!!
7
3
 
56
 
! Отговори
weiss преди 6 години
Хвани единия, удари другия...Просто дя не я пипнеш и с пръчка тая Македония.
6
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А "Велика Албания" е само слух, така ли излиза според Заев?! Слепец!
5
5
 
66
 
! Отговори
до всички преди 6 години
Не се заблуждавайте! и Заев да е на власт--отношението към БГ няма да се промени...Нас не ни обичат и това е! И не знвая , защо ние трябва да ги обичаме! Всичките национални катастрофи на БГ, без тази на комунистите и управлението на Винету, са били предизвикани заради Македония. Далеч от тази пасмина.Албанците ще имат гражата за тях.
4
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като му спукаха главата и станахме и братя ха-ха. Aко беше казал туй преди 2 месеца можеше да поверваме, за какво ни е тоя страхливец страхливци си имаме достатъчно..