Йотова в Босилеград: Знайте българския език и традиции!

Почитаме паметта на жертвите от опожаряването на града преди 100 г.
15 май 2017 15:30, Елка Василева
15
Йотова в Босилеград: Знайте българския език и традиции!
Снимка: Прессекретариат на президента

"Нашето присъствие говори само за едно – паметта на невинните жертви, избити в изпепеления Босилеград и околните села, е жива" - това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в обръщението си към българското малцинство в Босилеград по повод 100-годишнината от трагичните събития на 15 и 16 май 1917 година.

Отбелязването на годишнината започна с откриване на документална фотоизложба, съобщи прессекретариатът на държавния глава.
 
В словото си вицепрезидентът направи ретроспекция на историческите събития като подчерта, че страниците от историята не бива да се затварят, а да се четат докрай, за да отпадат съмненията, недоизказаните факти, водещи до потенциални напрежения и конфликти.

Пред вицепрезидента Йотова бе представена и възпоменателна плоча с имената на жертвите от опожаряването на Босилеград.
 
"Днес България е стабилна държавна в Югоизточна Европа, уважаван член и сигурна външна граница на Европейския съюз с вече над 10 годишна история", заяви Илияна Йотова и изтъкна отговорността на страната за председателството на ЕС от януари следващата година.

Тя повтори отново позицията, че най-сигурният гарант за мир и развитие на тази част от Европа е присъединяването на Република Сърбия и другите балканските държави към Европейския съюз.

"Сърбия е започнала преговорния процес с ЕС, а едни от най-важните критерии за членство са свободата, правовата държава и човешките права. България следи внимателно напредъка по тези въпроси, защото той включва и правата на българското малцинство", каза в словото си вицепрезидентът.

Тя подчерта, че в изпълнението на правилата за европейско членство влиза защитата на малцинствените права в образованието, свободата на използване на езика, достъп до медиите и богослужение на роден език. Българското малцинство има право да участва в местното, регионално и национално управление.

Йотова припомни, че от 2003 г. Сърбия е член на Съвета на Европа и е подписала Рамковата конвенция за правата на малцинствата.

"Пътят към Европа преминава през развитието на добри двустранни и добросъседски връзки", заяви Илияна Йотова и изрази надежда, че скоро ще заработят и допълнителни ГКПП, единият от които е Трекляно- Босилеград.

Вицепрезидентът увери нашите сънародници в приемствеността и стабилността на българската политика към българското национално малцинство в Сърбия и даде гаранции за още по-голяма ангажираност към културните центрове в Босилеград и Димитровград.

Йотова се обърна специално към младите хора да знаят и използват българския език, да познават българската култура, традициите, обичаите.

"Трябва не само да съхраним, но и да развиваме нашата идентичност. 15 милиона души по света говорят български език. Езикът ни е официален в ЕС. Европейската перспектива пред двете страни - България и Сърбия, дава нови възможности, участия в общи проекти и програми, които трябва да започнем заедно", заяви Илияна Йотова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
MAKEDON преди 6 години
Bravo Jotova..... taka treba.... griza za malcinstvata.Potpisete Evropska konvencija za malcinstvata.
8
4
 
12
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Ако на някое от малцинствата в днешна България нещо от нашите закони не му харесва, свободно е да върви където ще! Границите са отворени.
7
2
 
22
 
! Отговори
Ей, Йотова! преди 6 години
Най-възрастните хора, които познавах в моето детство, до смъртта си кълняха Георги Димитров заради това, че е заявил "Западните покрайнини никога не са били български!"А измишльотината "македонска нация", измътена в коминтерновските глави? Имаш ли изобщо представа, че след Девети септември в паспортите на част от населението на България е пишело "националност - македонец"? Знаеш ли какво се е случвало на онези, които са се осмелявали да протестират?С какви очи говориш там, комунистке?!
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България НЯМА НАЦИОНАЛНИ МАЛЦИНСТВА...Как би обяснил това на Хасан, Мюмюн и Шукри? Както и на Петкан и Драган. Как и едните и другите би убедил, че са издънки на един народ?
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предполагам че българската окупационна армия в Сърбия по това време не се е забавила много с отговора на тази диверсия!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Днес,да бяхте казали какво е станало преди 100 години,пак ли вашите читатели трябва да ви осведомяват?
3
1
 
16
 
! Отговори
Да се знае преди 6 години
На 15 и 16 май 1917 г. сърбите влизат в Босилеградско през паравоенна формация на Коста Печанац. Тази чета се вдижи в Босилеградско само 2 дни, но вследствие на нейните издевателства 32 души са убити, 2 деца са изгорени живи, и е унижщожено имуществото на 317 български домакинства.
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя подчерта, че в изпълнението на правилата за европейско членство влиза защитата на малцинствените права в образованието, свободата на използване на езика, достъп до медиите и богослужение на роден език. Българското малцинство има право да участва в местното, регионално и национално управление.....А правата на малцинствата в България ще зачитаме ли?
1
25
 
4
 
! Отговори
daskal odrin преди 6 години
bratia, chetete Koran...