Гърците вдигнаха нощувките с 10%, чакат рекорден сезон

Причината: Нарастващата популярност на плажовете им
16 май 2017 09:00,
44
Гърците вдигнаха нощувките с 10%, чакат рекорден сезон
Снимка: архив, Reuters

Гръцките хотелиери вдигнаха с 10% цените на нощувките в началото на сезона, пише сръбският сайт blic.rs. Макар голяма част от резервациите да са направени още миналата година, гърците са направили добра оценка на нарастващата популярност на плажовете си и са увеличили цените, обяснява изданието.

Гръцкият сайт star.gr обаче уточнява, че въпреки вдигането на ДДС за хотели и заведения от 13 на 24% търговците няма да прехвърлят тежестта върху клиентите си. Освен това тази година лятото в южната ни съседка се очаква да бъде рекордно по брой туристи. Миналата година страната е била посетена от 27,5 млн., докато това лято се очаква броят им да скочи на 30 млн., или с 10 на сто повече.

Най-много посетители в южната ни съседка се очаква да пристигнат от Германия, Австрия, Франция и Обединеното кралство, съобщава австрийската медия Die Presse. За миналата година Гърция е отчела 13 млрд. евро приходи от туризъм, като се очаква в идващите месеци сумата да нарасне значително.

Според директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов очакванията са 1,1 млн. повече чужденци да дойдат това лято у нас на почивка, пише "Монитор". Основно те предпочитат големите курорти Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена, както и туристическите населени места Созопол, Приморско и Поморие.

Най-често те отсядат в хотели на първа линия и в местата за настаняване с 4 и 5 звезди. Значително увеличение се очаква на туристите от Германия, която в момента е основен пазар. Прогнозите са германските гости у нас да минат 800 хил. Повече туристи ще пристигнат и от Централна и Източна Европа като Чехия, Словакия, Унгария. Освен това се предвижда и около 180 хил. французи да дойдат на посещение в страната.

Според експертите повечето гости от Франция се дължат на нискотарифните авиокомпании, които летят до България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: мореГърцияпочивки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
5
 
! Отговори
Сашо преди 6 години
Тези на които това дали ще ти е забавно или не ти зависи от дестинацията на море са за съжаление. Ходя и тук и там, важно е с кого :)
15
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ай стига с тая гърция !- пущиняк и камъняк - Голямаа реклама - то картинки , то форуми - Всичко е една измама ! Знаете ли на халкидики,тасос и катерини колко хотели са вече на наши "сладури" ??? и "независими" коментари за безплатни чадъри и чистото море !
14
16
 
6
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 6 години
Е как няма да очакват рекорд в туризма Гърците, като те бяха в основата на измисления скандал "уран във водата на България".
13
13
 
5
 
! Отговори
Дърво преди 6 години
Тази година пък ние сме решили въобще да не ходим на море.Самозабравиха се византийците.
12
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не бих отишъл на море в Гърция за нищо на света, нито пък на риболов, макар че и морето им, и реките им, са по-добри от нашите за такава цел.
11
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция няма винетки, не карат на фарове, а плажът със шезлонг и чадър е Безплатен. Когато това стане в България, свиркайте, да дойдем на скапаното ни море.
10
4
 
6
 
! Отговори
Франц преди 6 години
До ЕлемагВ цялото ти безсмислено словоизлияние не спомена, кой университет е "нормален", според теб.
9
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По - добре да плащам повече в Гърция, отколкото да ме дерат на бг кафевоморието с долнопробни хотелиерски и ресторантьорски услуги, менте алкохол, неквалифициран персонал, мръснa вода, пълно с блятове... ДА ЖИВЕЕ ГЪРЦИЯ!
8
34
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашето море има кой да го пълни ... никой не е умрял за 1000 шопа или селянджъри от югозапада. Ръста е факт и всеки близко до морето го вижда. Другото са празни приказки на форумни нинджи и ***.
7
7
 
34
 
! Отговори
софия бейби преди 6 години
Отивам в Гърция, въпреки цените. На нашето море вече не ми е стъпвал крак от 5 години...
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 4Очевидно е че като всеки икономист се мислиш за голям ум. Просто си един математик и то на половина , защото си учиЛ в БГ. Нищо повече.
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средата на февруари едвам си намерих квартира за Юни. А тогава не е разгара.Нашите управници има още много да учат.
4
6
 
21
 
! Отговори
Хм преди 6 години
И 20% да дигнат-пак ще се харчат.Щото Южното(ислямско) Средиземноморие вече не е за бели хора,заради "демократичната" вълна там.А далечните дестинации не са по джоба на всеки,дори и на Запад.
3
5
 
48
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Имам се за икономист със завършено нормално икономическо образование.Разбира се, не от УНСС или НБУ,там където завършват Мис Тигрова и чалга певици,а в нормален известен български универитет.Та в тази връзка искам да попитам:29 години вече на всичко ,всяка година имаме ръст минимум по 10%.било то на туристи по морето,било то по Банско,било то на пазара на имоти,Било то на икономиката по 7-8% ръст,че даже и на износа ,разбираш ли.Как тогава,аджеба Терминал 2 постоянно е пълен и намалят хората?
2
51
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ходи на тея камъни и пресолена вода ? БългарскиТе плажове са по-добри с по-яки мацки и барове.
1
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че си запазих през Февруари, че иначе трябваше да ходя на нашия гьол и да плувам сред кафяви ако-ули