Атина с нови мерки за икономии, протестите не стихват

Посланията са позитивни и Ципрас май е готов да сложи вратовръзка
18 май 2017 09:23, Елка Василева
9
Атина с нови мерки за икономии, протестите не стихват
Снимка: Reuters

Тази сутрин приключи общата 24-часова стачка, свикана от синдикатите в Гърция срещу новите мерки за икономии, в която участваха работещи пенсионери и униформени, а Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ) обяви, че за днес е насрочила нов митинг.

Протестът е планиран да се състои в момент, когато парламентът се очаква да гласува внесения от правителството законопроект с нови мерки за икономии в размер на 4,9 млрд. евро в замяна за транш от международните заеми, съобщават гръцките медии.

Синдикатът ПАМЕ също призова за участие в митинг на площад Омония в Атина.

Още по темата

С изказвания на политическите лидери днес в парламента приключват дебатите по законопроекта, който късно тази вечер ще бъде подложен на гласуване.

Обсъжданията текат без участие на парламентарната група на неонацистката партия Златна зора. Нейните депутати вчера бяха отстранени от пленарна зала заради инцидент по-рано тази седмица.

Опозиционните партии смятат, че договорените от правителството мерки за икономии обвързват страната с нов, четвърти поред меморандум и обявиха, че ще ги отхвърлят. Гласовете на правителствената коалиция обаче са достатъчни, за да може законопроектът да бъде приет.

Пред журналисти в парламента премиерът Алексис Ципрас изрази надежда за позитивен изход от дългото договаряне на правителството с кредиторите на страната, като каза, че очаква на срещата на Еврогрупата на 22 май да бъде намерено така желаното от Атина решение на проблема с гръцкия дълг.

"Посланията, които достигат до мен, са толкова позитивни, че ще ме накарат да си сложа вратовръзка", каза Ципрас, който преди се бе заканил, че само в случай на уреждане на дълговия проблем ще си върже вратовръзка.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
0
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
До 5 малкия будаДа ти имам достойноството. Достойноство се доказва с дела, не с маймунджулъци. СТАЧКУВАТ ЗАЩОТО ГИ МЪРЗИ ДА РАБОТЯТ И ВИНАГИ ГИ Е МЪРЗЯЛО! И ние българите все някой ни е виновен, все не сме ние, все някой ни е длъжен, все някой има да ни дава. Ама при гърците е страшно чудо.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименti pak si mnogo rabotliv...
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо гръцкия народ да взема големи заплати и пенсии в евро, въпросът е дали наистина някога са имали и имат ли сега истинска финансова възможност за това. Разбирам ги обикновените хора, цените се увеличават всеки ден, заплатите не и даже искат да ги намаляват, НО някой тия вече над 300 млрд. евро ги е взел изял, похарчил и изпил. Време е да се връщат и не знам как със стачки ще преборят това. Ако напуснат ЕС и приемат драхмата, могат да видят какво ги чака - за справка Жан Виденово време!
5
3
 
8
 
! Отговори
малкия буда преди 6 години
Преди да настъпи момента,в който Гърция трябваше да започне да връща парите и гърците живееха като западняците,пак имаше протести и стачки.Дори и всички дългове на Гърция да бъдат опростени,пак ще има протести и стачки.За гърка това не е само въпрос на пари,това е въпрос на чест и достойнство.Това е демокрация,това е начин да се покаже на власта,че държавата принадлежи на народа и че най важния елемент е човека който има право да изразява себе си.Може би и у нас някой ден ще има народ и човек
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига си циврил и ти.видя ли ги като ядат кюфтета,ти Ко караш на зеленчукова диета цял живот.стига си обиждал 11 милиона обикновен народ.това че политиците много крадяха ама много правят и за народа си.за разлика от нашите.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама кога ядоха кифтетата никой не протестираше
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що ли ми се струва че връзката на Ципрас има форма на въже. И дървения костюм ще си сложи накрая от много ромейски тарикатлък.
1
2
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Да върже на себе си връзка, а нас ни върза на фльонга тази гръцка креатура! Бъчва без дъно е Гърция. Всяка година правят по около 40 милиарда нови дългове, защото не могат да съберат данъците от богатите. Бедното население мизерства, както навсякъде другаде по света мизерстват ограбените.