Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар

Анкара прави военна база там, праща 600 военни
8 юни 2017 10:37, Елка Василева
140
Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар
Снимка: Reuters

"Турция се притичва на помощ на Катар", пише в заглавие турският в. "Сабах", като добавя, че Анкара се е заела да не позволи народът на Катар да пострада заради изолацията на тази страна от девет други арабски държави.

Вчера стана известно, че Катар преговаря с Турция и Иран за покриването на своите спешни нужди от хранителни продукти и вода, а Анкара вече е започнала подготовки, за да не позволи недостиг на храна, отбелязва изданието. Планира се доставките да бъдат извършвани с товарен самолет по въздух, тъй като сухопътната граница е затворена.

"Сабах" съобщава и за "светкавично посещение от Техеран", визирайки разговорите в турската столица на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф с президента Реджеп Тайип Ердоган и турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Още по темата

"Кой е на ред?" - този въпрос поставя в заглавие в. "Поста". "С мотив, че подкрепя тероризма, девет страни прекъснаха отношенията си с Катар. Вчера ДАЕШ ("Ислямска държава") извърши нападение в сърцето на Иран - покровителя на Катар. Събитията, случващи се след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, са вестител на ново напрежение в региона", оценява вестникът.

"Турските военни ще изграждат база в Катар. Парламентът го прие снощи", посочва в друго заглавие на първата си страница "Поста". На 2 декември 2015 г. Анкара и Доха подписаха протоколи за създаване на турска военна база в Катар и сътрудничество в обучението на сили на жандармерията. Тези протоколи чакаха година и половина, преди да бъдат придвижени от правителството и гласувани в парламента снощи. Тази стъпка се оценява като подкрепа за Катар, след като всичките му съседи прекъснаха отношения с него, пише вестникът.

В Катар ще бъдат изпратени 600 турски военни, допълва "Поста". Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Йозтюрк Йълмаз обаче смята, че това е огромна грешка. "Това решение (на парламента) превръща Турция в страна в кризата", казва той.

"Миллиет" пише в заглавие за "Високо напрежение" и изрежда някои от по-важните събития от последните часове: 1. ДАЕШ за първи път извърши нападение в Иран, а Корпусът на гвардейците на Ислямската революция обвини Саудитска Арабия и се закани да отмъсти; 2. Иранският външен министър разговаря в Анкара с Ердоган и Чавушоглу; 3. Турският парламент прие документите за разполагането на турски военни в Катар; 4. Тръмп, който разговаря с емира на Катар, заяви, че може да бъде организирана среща със страните в Белия дом.

"Кризата в Залива, която Саудитска Арабия предизвика, като постави Катар в изолация, се прехвърли в Иран", пише "Йени шафак" по повод на извършените вчера нападения срещу иранския парламент и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Вестникът обръща внимание, че първото нападение срещу Иран на ИД - сунитска организация, основаваща се на враждебност към шиитите, е било извършено след настъпилата промяна в политиката на САЩ към Техеран.

"САЩ отново преследват криза", пише в същия дух и в. "Йени акит". Според изданието на фона на публикациите на Тръмп в Тwitter, в които той си приписва заслугите за решението на Саудитска Арабия и нейни партньори да изолират Катар, и след терористичните нападения на ИД в Иран вчера са били дадени оценки, че действията на сегашната администрация тласкат към криза Близкия изток, подобно на поведението на администрацията на Джордж У. Буш. Бързото въвличане на региона в криза от страна на Тръмп доведе до коментари, че мандатът му ще бъде по-лош и от този на Буш, пише турският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: ТурцияКатар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
10
 
! Отговори
До 97 преди 6 години
Елиас Канети е българин колкото и Обама.
84
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 91 преди 6 години
Е браво голямо постижение си е все пак от 80 000 000 човека един нобелист добре е.Като се има предвид умствения капацитет на турците, това е голямо постижение.
83
3
 
9
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
Как прапрапрабаба ми като тук е дошъл прапрапрадядо ми и 500 години се е забавлявал с прапрапрабаба ти? Нали си бил роб? Нали за това ревеш и това са те учили в училище?
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 89Елиас Канети от Русе.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Какво не ти е ясно? Че еничарите са били българи, че са се биели смело, че са били господстваща класа, и че са им слугували всякакви, включително и турци. Кое не е вярно?"Не ми е ясно защо тези "българи" 500 години не са направили нищо за другите българи:-) :-) :-) Знаеш ли приказката...Кръвта вода не става!Айде момче успокойсе...Да, ние сме je suis bulgar...успокойсе вече :-)
80
12
 
6
 
! Отговори
Revolution_ преди 6 години
На снимката се виждат две различни к,адъни, едната забулена другата не. Но след още няколко години исляма тотално ще е завладял турция, и всички ка,дъни ще са като тази забуляната, пингвини....
79
4
 
10
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
***, ти не си успял да научиш граматическите правила на собственият си език. За каква наука и интелектуален потенциал имаш претенции?Върза ли поне тройка на матурата?
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен до 87 преди 6 години
Кои вие бе нали ти казвам че пра пра пра баба ти го е отнесла бе.
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булгара кво беше създал бе огъня ли...оооо компютъраааа...патента беше във вас...Както и патента на простотията...аре момче пиши нещо за статията! Не си в критерий за да си състезаваме пикнята!
76
3
 
12
 
! Отговори
До 89 преди 6 години
Я ми кажи за някой български учен нобелист. Турците имат, това, че не си чувал говори само за нивото ти.
75
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименКакво не ти е ясно? Че еничарите са били българи, че са се биели смело, че са били господстваща класа, и че са им слугували всякакви, включително и турци. Кое не е вярно?
74
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен до 84 преди 6 години
Що не се похвалиш с някое изобретение на турците, с някой учен с някое културно постижение, или някой известен математик ?Кажи името на турски космонавт, аз ще ти отговоря нама такъв? Голяма държава но необразовани хора това е турция.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Четем, затова знаем за великите битки на еничарите- балканските момчета, приели исляма и господствали над турците. Кой кого е ''оправял''?":-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) Ти участваш ли в Парада бе...
72
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако прочетеш внимателно какво съм написал ще разбереш за какво става въпрос.Ако ти си Български турчин това е вследствие на това оправяне анадаму."Е нали вие сте били робите, пък ние барбарите и изнасилвачите... Винаги съм защитавал, че Робство не е имало! Ти обърка фреканса пак...:-)
71
7
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименЧетем, затова знаем за великите битки на еничарите- балканските момчета, приели исляма и господствали над турците. Кой кого е ''оправял''?
70
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен до 79 преди 6 години
Ако прочетеш внимателно какво съм написал ще разбереш за какво става въпрос.Ако ти си Български турчин това е вследствие на това оправяне анадаму.
69
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Свалили сме 100 американски самолета, убили сме 160 американски пилота и сме пленили 330. Велика Турция има едно свалено Су. Аферим ашколсун машала."Бедна ти е фантазията...чети малко за ингилизите...чети малко за превземането на Константинопол, чети за Сюлейман Великолепний, за Абдюлхамит:-) чети за Чанаккале...Гелиболу...чети за Къбръс ( Кипър)...просто чети повече! Чети кой е предал Левски!
68
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 75 преди 6 години
А ти кво правиш тука бе читак що не отидеш във великата турция ? Или там е хубаво ама само в твоето въобръжение, що не поживееш малко там, ама страха от несигорноста е по голяма а читак.Иначе устите не могат да ви затворят да възхвалявате турция, ама един не си хвърля Българския паспорт.
67
2
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До АнонименПо-голям и древен прайд от Топкапъ сарай няма.
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Когато турците свалите толкова Б-52, колкото сме свалили ние българите, тогава можеш да пишеш как сте се опъвали на САЩ и колко не вие страх от тях."Такива като теб могат да свалят само някой на София прайд!