Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар

Анкара прави военна база там, праща 600 военни
8 юни 2017 10:37, Елка Василева
140
Турски печат: Турция се притичва на помощ на Катар
Снимка: Reuters

"Турция се притичва на помощ на Катар", пише в заглавие турският в. "Сабах", като добавя, че Анкара се е заела да не позволи народът на Катар да пострада заради изолацията на тази страна от девет други арабски държави.

Вчера стана известно, че Катар преговаря с Турция и Иран за покриването на своите спешни нужди от хранителни продукти и вода, а Анкара вече е започнала подготовки, за да не позволи недостиг на храна, отбелязва изданието. Планира се доставките да бъдат извършвани с товарен самолет по въздух, тъй като сухопътната граница е затворена.

"Сабах" съобщава и за "светкавично посещение от Техеран", визирайки разговорите в турската столица на иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф с президента Реджеп Тайип Ердоган и турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Още по темата

"Кой е на ред?" - този въпрос поставя в заглавие в. "Поста". "С мотив, че подкрепя тероризма, девет страни прекъснаха отношенията си с Катар. Вчера ДАЕШ ("Ислямска държава") извърши нападение в сърцето на Иран - покровителя на Катар. Събитията, случващи се след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Саудитска Арабия, са вестител на ново напрежение в региона", оценява вестникът.

"Турските военни ще изграждат база в Катар. Парламентът го прие снощи", посочва в друго заглавие на първата си страница "Поста". На 2 декември 2015 г. Анкара и Доха подписаха протоколи за създаване на турска военна база в Катар и сътрудничество в обучението на сили на жандармерията. Тези протоколи чакаха година и половина, преди да бъдат придвижени от правителството и гласувани в парламента снощи. Тази стъпка се оценява като подкрепа за Катар, след като всичките му съседи прекъснаха отношения с него, пише вестникът.

В Катар ще бъдат изпратени 600 турски военни, допълва "Поста". Заместник-председателят на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) Йозтюрк Йълмаз обаче смята, че това е огромна грешка. "Това решение (на парламента) превръща Турция в страна в кризата", казва той.

"Миллиет" пише в заглавие за "Високо напрежение" и изрежда някои от по-важните събития от последните часове: 1. ДАЕШ за първи път извърши нападение в Иран, а Корпусът на гвардейците на Ислямската революция обвини Саудитска Арабия и се закани да отмъсти; 2. Иранският външен министър разговаря в Анкара с Ердоган и Чавушоглу; 3. Турският парламент прие документите за разполагането на турски военни в Катар; 4. Тръмп, който разговаря с емира на Катар, заяви, че може да бъде организирана среща със страните в Белия дом.

"Кризата в Залива, която Саудитска Арабия предизвика, като постави Катар в изолация, се прехвърли в Иран", пише "Йени шафак" по повод на извършените вчера нападения срещу иранския парламент и мавзолея на основателя на Ислямската република аятолах Хомейни, за които отговорност пое "Ислямска държава".

Вестникът обръща внимание, че първото нападение срещу Иран на ИД - сунитска организация, основаваща се на враждебност към шиитите, е било извършено след настъпилата промяна в политиката на САЩ към Техеран.

"САЩ отново преследват криза", пише в същия дух и в. "Йени акит". Според изданието на фона на публикациите на Тръмп в Тwitter, в които той си приписва заслугите за решението на Саудитска Арабия и нейни партньори да изолират Катар, и след терористичните нападения на ИД в Иран вчера са били дадени оценки, че действията на сегашната администрация тласкат към криза Близкия изток, подобно на поведението на администрацията на Джордж У. Буш. Бързото въвличане на региона в криза от страна на Тръмп доведе до коментари, че мандатът му ще бъде по-лош и от този на Буш, пише турският вестник.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: ТурцияКатар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това означава само едно: ПУТИН СПЕЧЕЛИ!
4
16
 
26
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Ерсдухания може да прати военни където си поиска кой си ти бе *** да му търсиш сметка с Путин зад гърба си Ерсдухания си върза гащите сега погедни себе си и мощната си армия ти 600 вйника не можеш да събереш в Тиквостания бе ц ър в у л скъсан евратлантически.
3
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VSICHKI MIUSIULMANSKI STRANI SA TERORISTI NQMA NUJDA SAMI DA SE NABEJDAVAT KOI PO- MALYK KOI PO- GOLQM.
2
21
 
14
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Има си хас!!!Ерсдухания...ще въведе Шериата в Турция...вече се провъзгласи за СУЛТАН!Ще им гледам сеира!Интересно - какво ще каже "хамериканският му авер" Тръмп
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами много хубаво по отношение на хуманитарната част.