Сръбски ученици пребиха момче: Циганин не може да носи знамето!

Властите в Сърбия осъдиха това брутално нападение
14 юни 2017 14:30, Елка Василева
93
Сръбски ученици пребиха момче: Циганин не може да носи знамето!
Снимка: архив, Reuters

Ученици от осми клас в Белград пребиха момче от ромски произход, защото носело сръбското знаме.

То стояло в училищния двор, когато при него отишли няколко момчета от осми клас и му казали, че няма право да носи това знаме, защото е "циганин". След това започнали да го удрят, ритали го и дори го душили, пише "Данас".

Класната ръководителка на битото момче каза, че то не е пострадало толкова силно, "колкото е страшен мотивът за този инцидент".

"Той има няколко драскотини и това в случая не е големият проблем. Страшното е, че са го били, защото е ром", каза, учителката. Тя обясни, че нейният ученик е добро и спокойно дете и със сигурност не е имало провокация от негова страна.

Класната ръководителка каза, че за случая ще бъде съобщено в полицията, защото учениците от осми клас трябва да си понесат последиците.

Държавният секретар в министерството на труда и председател на съвета за подобряване на положението на ромите в Сърбия Ненад Иванишевич осъди тази проява на насилие.

Според него връстниците на пострадалото момче би трябвало да се срамуват и да се извинят за тази постъпка. Иванишевич каза, че това, че някой е ром, не означава, че е "същество от друга планета".

"Ние не сме народ, в който има расова нетърпимост. Показали сме това в историята си. Сърбия винаги е била хуманна и гостоприемна страна. Такива отделни случаи трябва да бъдат осъдени, но също така подобни случаи ни показват, че трябва всеки ден да учим децата си да бъдат хора, защото това е толкова важно, колкото и да бъдат отлични ученици", каза Иванишевич.

Председателят на парламентарната комисия по човешките и малцинствените права Мехо Омерович каза, че насилието между подрастващите е проблем, с който в Сърбия се сблъскват в последно време.

"Но когато момчета пребият свой другар, само защото е ром, с констатацията, че "той няма право да носи знамето на Сърбия, защото е циганин“, това е проява на фашизъм, която трябва да тревожи всички нас", каза Омерович.

"Днес са пребили някого, защото е ром, а утре другиго, защото е с увреждания", каза Омерович. 


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
7
 
! Отговори
Не са го пребили, за преди 3 години
Не са го пребили, защо лъжете. В статията ясно е казано, че не е пребито.
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
62 "А на практика това са най-бедните и корумпирани страни, които кретат от помощите...".
Това в вярно за пост-тоталитарната ера - то е красноречиво до какви условия са докарани тези държави от промените които добре развитият икономически Запад устрои - именно да се жижее от помощи в пълна зависимост
41
20
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 3 години
Тъжната констатация е, че във всички европейски посттоталитарни държави се ширят расизъм, ксенофобия и криворазбран патриотизъм. А на практика това са най-бедните и корумпирани страни, които кретат от помощите, които уж омразният, но добре развит икономически, Запад изпраща. И не си взимат поука тези дървени глави, и не искат да си отворят очите. :(
40
1
 
3
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Когато успееш да завършиш поне четвърти клас, тогава ще можеш горе-долу да разбереш за какво говори онзи, който е написал коментара "До Примитив".
39
1
 
8
 
! Отговори
cd-rom преди 3 години
Пуста либерастия, ще ни изяде главите.
38
1
 
6
 
! Отговори
PD преди 3 години
От *** и от прайдаджия, байряктар не става. Това го знае всяко дете. Не ясно що обаче и двете категории се изживяват, веейки ги секви събития за щяло и нещяло. Значи като не разбира от дума, са обърнали другата страна. А иначе който е байряктаря, зад него и дружина има. Та нека дойдат да ми земат байряка.
37
1
 
12
 
! Отговори
до асен преди 3 години
Сръбските ромчета носят знамето и си изпатиха , а нашите се гавриха във Фейса с Васил Левски , с Ботев и какво стана - нищо !
--------
Искаш да кажеш, че между двата случая няма разлика и би следвало да се приложи едно и също наказание или все пак има разлика!?
36
2
 
8
 
! Отговори
хм преди 3 години
А ние имахме даже Премиер.
35
2
 
26
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
"Ние не сме народ, в който има расова нетърпимост. Показали сме това в историята си. Сърбия винаги е била хуманна и гостоприемна страна.

Е тука не съм съгласен.До ден днешен,сръбските власти тормозят българите от западните покрайнини.Да го попитам този умник,къде са българите от Ниш и Пирот,нали са големи хуманисти сърбите?
34
2
 
31
 
! Отговори
асен преди 3 години
Сръбските ромчета носят знамето и си изпатиха , а нашите се гавриха във Фейса с Васил Левски , с Ботев и какво стана - нищо !
33
3
 
10
 
! Отговори
'м,дааа.... преди 3 години
Дами и Г-да, с онези от ромите които нарушават законите на Бг, правоохранителните ни органи и съдебната ни система може да се справи за нула време - стига да има желание и решение от властите!

Виж, с камиларите, които "тихичко и без много шум" се установяват на постоянно местожителство у нас под лозунга "толерантност и търпимост", тепърва ще берем мнооого ядове!

А, постъпката на сръбските "неандерталчета" демонстрира защо Югославия престана да съществува и се превърна в разпилян пъзел!
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много грозна постъпка ... Омразата между хората носи само насилие и страдание.
31
0
 
32
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
Самозалъгвай се за ромите колкото си искаш. Единственото племе с хилядолетна традиция на крадци са те. Няма един етнос който да ги обича. Дори индийците не ги харесват.
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Shopp

Светла им памет на българските Генерали, Офицери и Войници! А оня немец, който ни докара две национални катастрофи, та още не може да се оправиме, не ми го хвали. От държава с най-голямата армия и силна армия на Балканите тогава през 1919 г. бяхме унизени за години напред. А Междусъюзническата?! Само Парагвай е въювал с всичките си съседи, ние сме втория случай.
29
2
 
30
 
! Отговори
До Примитив преди 3 години
Не куражът на българина се изпарява. Причината е друга.
В сравнение с този етнос, българите са на светлинни години напред по отношение на цивилизационното си развитие. Те знаят, че след като съществува закон или подзаконова разпоредба, те трябва да бъдат спазвани.И в повечето случаи ги спазват - включително и това, че не бива да се стига до саморазправа.
Онези не зачитат законите. В резултат се натрупва социално напрежение и рано или късно има последствия.
Казано е, бой се от гнева на търпеливия
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От какъв произход бил?
27
0
 
21
 
! Отговори
Ако всичко е станало преди 3 години
така, както го описват, значи онези момчета са постъпили лошо. Някой е трябвало да ги научи, че ако един човек от друг етнос зачита законите на страната, която му е родина и не създава неприятности, той е пълноправен член на нацията. Значи не обижда знамето, ако реши да го носи.
А пък ние тук имаме едни, за които нашата държава е само някаква институция, длъжна да им осигурява блага наготово. Жалкото е, че заради индивиди с подобно мислене българите намразиха всички от този етнос.
26
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите не си поплюват. Българите сме по-тихи, кротки и търпели хора. Различиваме се по някакъв начин от останалите балканци. Наистина сме толерантни, понякога даже прекалено. Например прайда в София (в Деня на бащата!) мина спокойно,без някакви ексцесии.. докато в Сърбия,в центъра на Белград,такова нещо се превръща в бойно поле, дотам, че става невъзможно провеждането му. Мисля,че можем да се гордеем с миналото си, но не вярвам идните поколения да се гордеят с нашето настояще. Е, толеранти сме)
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ НЕ НОСЯТ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА, А ЕДНИ ШАРЕНИ С ЦВЕТОВЕТЕ НА ДЪГАТА
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не беше ли през 1885 г.
...
Тогава беше, но мирният договор е подписан на 3.3.1886