Сръбски ученици пребиха момче: Циганин не може да носи знамето!

Властите в Сърбия осъдиха това брутално нападение
14 юни 2017 14:30, Елка Василева
93
Сръбски ученици пребиха момче: Циганин не може да носи знамето!
Снимка: архив, Reuters

Ученици от осми клас в Белград пребиха момче от ромски произход, защото носело сръбското знаме.

То стояло в училищния двор, когато при него отишли няколко момчета от осми клас и му казали, че няма право да носи това знаме, защото е "циганин". След това започнали да го удрят, ритали го и дори го душили, пише "Данас".

Класната ръководителка на битото момче каза, че то не е пострадало толкова силно, "колкото е страшен мотивът за този инцидент".

"Той има няколко драскотини и това в случая не е големият проблем. Страшното е, че са го били, защото е ром", каза, учителката. Тя обясни, че нейният ученик е добро и спокойно дете и със сигурност не е имало провокация от негова страна.

Класната ръководителка каза, че за случая ще бъде съобщено в полицията, защото учениците от осми клас трябва да си понесат последиците.

Държавният секретар в министерството на труда и председател на съвета за подобряване на положението на ромите в Сърбия Ненад Иванишевич осъди тази проява на насилие.

Според него връстниците на пострадалото момче би трябвало да се срамуват и да се извинят за тази постъпка. Иванишевич каза, че това, че някой е ром, не означава, че е "същество от друга планета".

"Ние не сме народ, в който има расова нетърпимост. Показали сме това в историята си. Сърбия винаги е била хуманна и гостоприемна страна. Такива отделни случаи трябва да бъдат осъдени, но също така подобни случаи ни показват, че трябва всеки ден да учим децата си да бъдат хора, защото това е толкова важно, колкото и да бъдат отлични ученици", каза Иванишевич.

Председателят на парламентарната комисия по човешките и малцинствените права Мехо Омерович каза, че насилието между подрастващите е проблем, с който в Сърбия се сблъскват в последно време.

"Но когато момчета пребият свой другар, само защото е ром, с констатацията, че "той няма право да носи знамето на Сърбия, защото е циганин“, това е проява на фашизъм, която трябва да тревожи всички нас", каза Омерович.

"Днес са пребили някого, защото е ром, а утре другиго, защото е с увреждания", каза Омерович. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не беше ли през 1885 г.
21
0
 
16
 
! Отговори
7+ преди 6 години
"Ние не сме народ, в който има расова нетърпимост. Показали сме това в историята си."E, точно това не сте показали с историята си!!!!
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АМИ КАТО НЯМА СРЪБСКИ ХЕЛЗИНГСКИ КОМИТЕТ
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На патриотичните сборища българските и руски знамена само от ромове се носят.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сръбский мир :)
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А български ром не можеш накара да носи българско знаме
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ние колко сръбски знамена носехме през1886, тогава нямаха против
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ромите са превърнаха в проблем с идването на демокрацията и евроатлантизма. Ама демокрацията нали е свещена крава, не може да се критикува, не е демократично. И сега са проблем проблем ромите с техните золуми, но не чат толкова голям, истинското бедствие за България са евроатлантизма и евроатлантиците.
14
2
 
31
 
! Отговори
Чудо голямо преди 6 години
Голяма работа. Някакъв бразилиеро в Сърбия изял 2 шамара. *** бият и убиват по селата в България, а вие, "журналисти", мълчите и се правите на разсеяни.
13
1
 
1
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
вярвайте си...когато децата ви дойдат тук ще,ви кажат кого как обича европата
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До !!Айде и Войводина! Амин!
11
10
 
10
 
! Отговори
!! преди 6 години
те за това албанците им взеха Косово, защото са *** *** са такива "патриоти", че през 2 - 3 години част от държавата им се отделя..то Косово, то Черна гора..и още ще има, защото са *** !!!
10
12
 
20
 
! Отговори
!!! преди 6 години
толерантна Сърбия, гостоприемна Сърбия :-):-):-):-)днес първи април ли е:-):-)от сърбина по-долен и подмолен човек няма това вече историята наистина го е доказала !!!това е първата държава, която ни обявява война в новата ни история без да е провокирана по никакъв начин !!!
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се шегуват сърбчетата, директно наказват житана. Да си знае мястото и не се прави на бял човек. Помня, че някъде в Сърбия бутани бяха пребили сърби. На другата сутрин всичките бяха намерени в една река претрепани. И от тогава не се е чуло житан да се прави на велик!
8
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък при нас вчера роми били баба пред внучето и в Центъра на софия ,защото не искала развалени череши и българските"мъже" само гледали.
7
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е браво бе, вместо да го похвалят, че носи знамето и да го окуражат и да го интегрират, те създали още един отритнат от обществото ром, дето ще краде чанти и коли после. много умно, и после се оплакват, че имало ромска престъпност.
6
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само човек като прочете коментарите по подобна тема в произволен български сайт и му става ясно защо тази държава е такава изпаднала рускоподобна ***....Както казва оранжевият клоун - SAD!!!
5
5
 
19
 
! Отговори
Бдинец преди 6 години
Историята на Сърбия не доказва да са толерантен и гостоприемен народ. Справка :отношението им към българите и асимилацията им, в Поморавието, Тимошко и Вардарска Македония. Игнорирането на хърватите в кралска Югославия. Правата където дадоха на малцинствата е заслуга на Тито. А в случия даже трябва да се радват, че рома е носел Сръбското знаме, а не някое чуждо.
4
11
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Страшното е, че са го били, защото е ром"---Не, страшното е, че се прави на въпрос нещо естествено като изгрева на слънцето.
3
3
 
31
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Хората честно казват какво мислят!