Сръбски ученици пребиха момче: Циганин не може да носи знамето!

Властите в Сърбия осъдиха това брутално нападение
14 юни 2017 14:30, Елка Василева
93
Сръбски ученици пребиха момче: Циганин не може да носи знамето!
Снимка: архив, Reuters

Ученици от осми клас в Белград пребиха момче от ромски произход, защото носело сръбското знаме.

То стояло в училищния двор, когато при него отишли няколко момчета от осми клас и му казали, че няма право да носи това знаме, защото е "циганин". След това започнали да го удрят, ритали го и дори го душили, пише "Данас".

Класната ръководителка на битото момче каза, че то не е пострадало толкова силно, "колкото е страшен мотивът за този инцидент".

"Той има няколко драскотини и това в случая не е големият проблем. Страшното е, че са го били, защото е ром", каза, учителката. Тя обясни, че нейният ученик е добро и спокойно дете и със сигурност не е имало провокация от негова страна.

Класната ръководителка каза, че за случая ще бъде съобщено в полицията, защото учениците от осми клас трябва да си понесат последиците.

Държавният секретар в министерството на труда и председател на съвета за подобряване на положението на ромите в Сърбия Ненад Иванишевич осъди тази проява на насилие.

Според него връстниците на пострадалото момче би трябвало да се срамуват и да се извинят за тази постъпка. Иванишевич каза, че това, че някой е ром, не означава, че е "същество от друга планета".

"Ние не сме народ, в който има расова нетърпимост. Показали сме това в историята си. Сърбия винаги е била хуманна и гостоприемна страна. Такива отделни случаи трябва да бъдат осъдени, но също така подобни случаи ни показват, че трябва всеки ден да учим децата си да бъдат хора, защото това е толкова важно, колкото и да бъдат отлични ученици", каза Иванишевич.

Председателят на парламентарната комисия по човешките и малцинствените права Мехо Омерович каза, че насилието между подрастващите е проблем, с който в Сърбия се сблъскват в последно време.

"Но когато момчета пребият свой другар, само защото е ром, с констатацията, че "той няма право да носи знамето на Сърбия, защото е циганин“, това е проява на фашизъм, която трябва да тревожи всички нас", каза Омерович.

"Днес са пребили някого, защото е ром, а утре другиго, защото е с увреждания", каза Омерович. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че Сърбите си нямат БХК, и ромите са им по ниски от тревата.
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. И тука имаше разни 1300 с подобрение, които за по-лесно ставаха партийци, а след 10 ноември репресирани.