В Атина: Надежда всяка за споразумение оставете!

Очакванията са казусът да бъде прехвърлен на по-високо ниво
15 юни 2017 10:07, Бойчо Попов
24
В Атина: Надежда всяка за споразумение оставете!
снимка: Ройтерс

Гърция и кредиторите са далеч от споразумение по втория преглед на спасителната програма, коментират източници на Ana Mpa. Информацията на агенцията е, че на този етап няма пробив и сближаване на позициите.

Министрите на финансите от страните от еврозоната, т.нар. Еврогрупа, трябва да се срещнат по-късно днес и да дискутират казуса. Институциите, отпуснали заеми за Атина, не могат да се разберат по отношение на облекчаването на дълговете на южната ни съседка. Международният валутен фонд (МВФ) поставя като условие да участва в програмата облекчаване на дълговете, но в Германия тази идея не се възприема добре.

Очакванията на гръцкото правителство не са свързани с изтриване на задълженията, а с разсрочване на плащанията, намаляване на лихвите и допускането на страната отново на международните капиталови пазари, стана ясно от коментари на премиера Алексис Ципрас, цитирани от гръцки медии.

Източниците на Ana Mpa коментират, че е много вероятно германският финансов министър Волфганг Шойбле да остави решението на този казус в ръцете на канцлера Ангела Меркел. Гръцкият премиер вече заяви, че ако Еврогрупата не постигне съгласие, ще поиска от председателя на Европейския съвет Доналд Туск да свика среща на лидерите на страните от еврозоната.

Междувременно в сряда гръцкият икономически министър Димитри Пападимитриу нападна вербално Шойбле в свое интервю за германския всекидневник Die Welt. Според гръцкия политик германецът умишлено блокира вече договорени облекчения за изпадналата в криза страна.

Пападимитриу пояснява пред Welt, че поведението на германския финансист му се струва „неискрено". Атина е приела много реформи, наскоро оряза пенсиите с 25 на сто, което е било признато и от самия Шойбле.

„Не става дума за премахване на дългове, а за намаляване на лихви и за удължаване на сроковете за изплащане, а парите сами по себе си няма да бъдат загубени“, пояснява Пападимитриу. По думите му отговорност на еврозоната е да превърне ЕС в съюз на растежа, а не в съюз на спестовници. А като водеща фигура в ЕС за това отговорност носи именно Шойбле, пояснява гъркът.

Всички страни потвърждават реформите, които Атина извърши в последните месеци. Единственият спор между кредититорите е по отношение на устойчивото управление на дълговете и оценката за икономическия растеж на страната. МВФ настоява, че без облекчение на задълженията Гърция няма да успее да постигне очакваните цели, записани в третата спасителна програма.

Последните строги реформи, които правителството на Ципрас успя да прокара в парламента, са свързани с орязване на пенсиите и премахване на данъчни облекчения. Те ще бъдат наложени след края на спасителната програма, а единствената причина, поради която в СИРИЗА приеха тези мерки, е очакването за облекчаване на дълга. Атина е категорична, че няма да изпълни тези действия без мерки за дълга.

Без споразумение по прегледа кредиторите няма да отблокират следващия транш по програмата, който е в размер на 7,5 млрд. евро. Тези средства са нужни на Атина да плати стари задължения със срок за плащане през юли. В гръцката хазна няма достатъчно средства, за да се покрият тези плащания.

Всичко по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
да го лапа преди 6 години
Гръцка пацавура. Взема пари от Германия, пък обича Путин. Нека оди при Путин да му даде.
22
1
 
7
 
! Отговори
Заинтересован преди 6 години
Трайте, че гърците ще почнат, да си мият задницитe сами!Те са изключително чувствителни и ще се обидят!
21
1
 
9
 
! Отговори
румен преди 6 години
"Не става дума за премахване на дългове, а за намаляване на лихви и за удължаване на сроковете за изплащане, а парите сами по себе си няма да бъдат загубени- значи е все едно дали едни и същи пари ще ги върнеш след 5 или 50 г.Е те това се вика министър на икономиката!
20
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Каквито и да ги приказват сега, практиката показва че накрая се договарят, естествено като им отпишат пак част от дълговете!
19
3
 
8
 
! Отговори
ф преди 6 години
Кой сега е смешен ,а гърци, вие или македонците.Те поне не са крали 1 трилион долара. Че и сте нагли ......Не давали името на Македония било тяхно ,ами сменете си името на държавата и се кръстете Македония барем се пишете нова държава начисто .Ама се съмнявам пак да ви дадат 1 трилион.
18
2
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
Споразумение ще когато гермянците измислят как след като отпишат половината дълг, да не поискат и други в евро *** същото като италия и испания.като междувременно в замяна гръцка собственост си сменя собственика с германски. Гърция е на разпродажба. Щастливия вариант е опрощаване на дълг срещу влизане на нови 11 агънца с ниска задлъжнялост в кошарата за да избият тази операция
17
7
 
9
 
! Отговори
Баце преди 6 години
Друго не знам , обаче бях 5 дни в Гърция и в най-забутаното село да купиш нещо веднага ти тракат касова бележка. Явно здраво са ги стегнали. Докато тук освен в големите супермаркети, касови бележки нанай си феродо. Бате Борисов не иска да си стяга електората да не би да го отритнат. Ако всички издаваха бележки, пенсиите наистина щяха да са минимум по 300 лв, ама 20% ДДС потъват в джобовете на търгашите вместо в бюджета.
16
2
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Гърците искат удължаване на сроковете с две-три десетилетия и нагло твърдят, че парите нямало "да бъдат загубени". Огромна лъжа. Парите се обезценяват наполовина за всеки 6-7 години. Това, което можеш да купиш днес със сто евро, ще купиш след 10 години с 200-250 евро, парите олекваъ по-бързо от скоростта на светлината. Хитри са гърците, мисля, че пак ще се измъкнат, поне докато Меркел, последното отмъщение на Хонекер, е на власт. Щойбле е отличен финансов министър и единствено той се опъва.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този на снимкета или другия който е изчезнал е взел 2 милярда от Путин да бута ЕС.Нещо като льо Пен
14
7
 
10
 
! Отговори
Мисъл преди 6 години
Не може да не се забележи разликата в отношението на ЕК и Брюксел спрямо Гърция , когато нещата клоняха към напускането й от ЕС ...и започнаха заплахи и пр...Всички се обединиха да я плюят ...А при излизането на Великобритания - не беше така ?!... Всеки заплашващи Гърция и МУ Ф й скроиха..номер да изплаща дълга си по схемата - пари срещу Територия - Земята й , цели Острови веднага й ги оцениха на безценица и ги пуснаха за продажба . ?!.. А към Великобр...да останат вечни партньори след Брека
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 12 Това е коментар за отличен
12
3
 
23
 
! Отговори
маслинков преди 6 години
Ето един пример за популизам.Преди Ципрас управляваше друга партия,която се беше захванала да оправи държавата.Имаше орязване на пенсии и заплати,но и се гонеха крадците,започнаха да се плащат данъци,полицията се раздвижи,почна да се вкарва ред в държавата.И тогава се появи този герой и антиглобалиста и революционер Варуфакис.Излагаха гърците,че пари нямало да се връщат и ще срутят МФВ.После Варуфакис изчезна,а две години има капиталов контрол,рязане и анархия в държавата.Популизам в чист вид.
11
4
 
33
 
! Отговори
Циник до 2 преди 6 години
В "тази прекрасна страна" за 10 години напълно НЕОБОСНОВАНО всяко следващо правителство вдигаше заплатите - докато "вдигането" достигна 100%...същевременно "в тази прекраста страна", и кучетата не знаеха, що е касов бон, касов апарат, и плащане на данък! В "тази прекрасна страна" бивша пощенска служителка имаше 3200? пенсия, която в една Германия - получават малко! 1000 000 държавни търтеи(упс...служители) също точеха бюджета! "Тази прекрасна страна" яде и от твоите данъци - вече над 370 МИЛИАРДА
10
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 7 ПРАВ СИ. Кой не варва да чете "Зорба гърка " от Никос КазанддакисЕ за това хората на запад обичат бай ***. Говори немски, пестелив и пие бира.не симпатизират нито на тартюф, нито на плюшкин
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до4 Разликата е че в гърция парите попадат в индивидуални лица, правят хотели, фирми, и им се знаят имената.Тук е по лошо щото парите се взимат на партиина фирма и потъват в някаква групировка, с измислена фирма на някакво бебе, внуче или на клошар. И ТИЯ ОТ ЗАПАДА СЕ ЧУДЯТ НА ТАЯ ХИТРИНА.В земеделието всичко е така.
8
4
 
10
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
До Анонимен 4защо пък както и у нас? у нас последните десет години все бойко управлява, и следващите десет ще е така, едва ли си мисли че друг ще ги връща
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дай на грък пари, пък после го търси да си ги вземеш...
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
грък пари не дава, ясу паликари
5
2
 
18
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
"По думите му отговорност на еврозоната е да превърне ЕС в съюз на растежа, а не в съюз на спестовници." а как точно гърците са допринесли за растежа, ако махнем разбира се великите им предци, на които днес дори бледа сянка не са достойни да се наричат?
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както и у нас едно правителство тегли кредити без да го интересува лихвата защото кредита ще се връща при друго правителство. Парите се усвояват от силните на деня а сметката я плащат обикновените хора.