Ана Бърнабич – първата жена премиер на Сърбия

Тя ще е първата начело на кабинета с хомосексуална ориентация
16 юни 2017 14:45, Елка Василева
78
Ана Бърнабич – първата жена премиер на Сърбия
Ана Бърнабич. Снимка: Reuters

Президентът на Сърбия Александър Вучич номинира за министър-председател Ана Бърнабич, която в момента е министър на държавната администрация и местното самоуправление.

Бърнабич ще бъде първата жена министър-председател на страната и първият премиер с хомосексуална ориентация.

Бърнабич е един от най-успешните министри в настоящото правителство на Сърбия. За едната година, откакто работи този кабинет начело с Вучич, тя осигури гражданите да могат да получават всички необходими документи на едно гише.

Бърнабич не е член на управляващата Сръбска прогресивна партия и й предстои да управлява като непартийна личност. 

Вучич каза, че номинацията на Бърнабич не е поражение за Сръбската прогресивна партия. Той вероятно е избрал нея, за да предотврати всякаква борба за наследството в партията – защото новият премиер със сигурност ще пожелае да засили влиянието си и да застане начело на партията, пише "Ютарни лист". А това не би се очаквало то Бърнабич.

Освен това Ана Бърнабич е с хомосексуална ориентация и не крие това. Сръбската православна църква се примири някак си тя да участва в кабинета като министър, но да застане начело на правителството, това е прекалено за църквата. Имало е обаждания към мнозина министри, като чрез тях е изпращано посланието Вучич да се откаже от решението си и да номинира другиго. Но от кръговете около досегашния премиер Вучич бил изпратен ясен отговор: Църквата няма да избира премиера. По този начин Вучич показал силата си и потвърдил, че Сръбската православна църква няма да му налага какви решения да взима.

Корените на Ана Бърнабич са от хърватския остров Кърк, където семейството й се споменава в църковните регистри още през 1673 г. Ана Бърнабич е родена през 1975 г. в Белград. През 1994 г. заминава да учи в САЩ, където завършва бизнес администрация. Продължава образованието си във Великобритания, където получа диплома по маркетинг. Докато е на Острова, започва политически да се ангажира, поддържайки връзките между сръбските реформаторски сили и медиите във Великобритания.

Обявявайки номинацията, Вучич каза, че Бърнабич ще ръководи икономическите дейности и процеса на по-нататъшна дигитализация, а политическите дейности в правителството ще бъдат управлявани от Ивица Дачич.

Вучич представи 41-годишната Бърнабич като трудолюбива жена, която притежава нужните професионални и лични качества. Според него тя ще „покаже уважение към партиите, които очаква да я подкрепят, и ще работи за просперитета на Сърбия“.

В Сръбската прогресивна партия обаче няма единство за избора на Бърнабич начело на правителството, което трябва да стане до 22 юни.

„Разделението в партията е пълно. Това решение е изненада за мнозина. Трудно ще е всички наши депутати да вдигнат ръка за Бърнабич“, каза източник на сръбското издание „Блиц“ от партията.

Вучич би могъл да се окаже в неприятна ситуация, пише изданието. Тъй като парламентарното мнозинство начело със Сръбската прогресивна партия има близо 160 депутати, изборът на новия премиер може да се окаже под въпрос.

"Сръбската прогресивна партия има 102 народни представители, една трета от които със сигурност не са доволни от решението на Вучич", каза източникът на изданието. Ако наистина се стигне до сценарий, в който 30 депутати от тази партия плюс шестимата от Единна Сърбия откажат да се подчинят на Вучич, изборът на Ана Бърнабич може да стане проблематичен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми те в Сръбския парламент повечето са със хомосексуална оринтация ама не си го признават !!!!
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БравоЖената е Голям Пич .Така е в днешно време - мъжете се про.баха , жените се пропиха .Тази ми прилича на Млад Алкохолик .-----------Евала! По-точно не може да се каже!t
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде, сърби, нали биехте прайдовете?Сега кво чакате?
53
1
 
12
 
! Отговори
TURK преди 6 години
Тозо Вучич тихомълком кара Сърбия при западняците и при тези,които ги бомбардираха
52
2
 
5
 
! Отговори
/////%% преди 6 години
Нямали ..да влизат в НАТО и ЕС? Айде де..!
51
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е братя сърби,сега вече може да ви вземат у ЕС!Може и чак у Шенгеня да ви пуснат!А ние като сме хетеро на опашка ,яреми, хомоти нас ни чакат!
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нищо лично, ама тази ми прилича на този.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на сърбетата.
48
12
 
10
 
! Отговори
мнение преди 6 години
Имам съмнения, че тази ще се окаже по-мъж от наш Бойко. Защото наш Бойко е много ниско, в дъното на класацията на премиерите. Много жалко е след 8 годишно управление на Бойко да си мисля, че един новоназначен премиер, жена, ще е по-мъж от него. Жалко за Бойко, от много некачествения материал е. То се вижда и по държавата как сме цъфнали, та чак завързали.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега остава, само и 2-3ма албанеца и 2-3ма от техните римляни да назначат за министри, сред които да има и гейове, и напрово по-бързата процедура са приети в ЕС.
46
3
 
10
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Жената е Голям Пич .Така е в днешно време - мъжете се про.баха , жените се пропиха .Тази ми прилича на Млад Алкохолик .
45
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другия път да изберат някои с животинска ориентация
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тя ще е първата начело на кабинета с хомосексуална ориентация".................Език мой- враг мой.Та, кабинетът или премиера са с посочената ориентация, не става много ясно.Абсурдният словоред, който се наложи от доста време, май не е случайност.
43
4
 
10
 
! Отговори
ист преди 6 години
Честит премиер Съргея.
42
6
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До48Кой с лява ориентация ни е управлявалСърбоманчеПървия закон на новият им премиер ще бъде:От утре хомосексуалност в Сърбия е задължителнахаха
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на момчето!
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е нали сърбетата не са с еврогeйoвете, нали са уж с *** и при тях православието е много силно?! Къде сте бе , оплаквачи?!
39
7
 
22
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Запада как го наби на сърбите.ха хаСърбите скачаха срещу гейпарада а запада им натресе гей за назиданиеКато гледам какво става в Сърбия Македония Гърция нашите политици въпреки хилядите недостатъци започват да ми се издигат в очите
38
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбите сега вече подивяха, те няма да оставят като нас един с лява ориентация да ги оправлява!
37
0
 
13
 
! Отговори
До 37 Калеко алеко преди 6 години
Сърбите никога не са били във Варшавския договор, а в СИВ бяха,, наблюдатели,, нещо като,, дай да видим какъв келепир може да падне, без да се задължаваме с нищо"