Отпускат на Гърция пореден спасителен транш – ?8,5 млрд.

С тези пари южната ни съседка ще избегне фалит
16 юни 2017 09:30, Елка Василева
34
Отпускат на Гърция пореден спасителен транш – ?8,5 млрд.
Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри от Еврогрупата постигнаха на срещата си в Люксембург споразумение за гръцкия дълг, което позволява отпускането на следващия спасителен транш от свежи пари за Атина, предаде ДПА.

Траншът възлиза на 8,5 млрд. евро, което е повече от 7-те милиарда, от които Гърция спешно се нуждае, за да плати вноските си по дълга през юли и да избегне фалит.

Пробивът идва, след като международните кредитори на страната бяха разделени по въпроса как да се процедира с третия спасителен пакет след гръцкия финансов крах преди 7 години.

Гърция е в процес на извършване на болезнени реформи, за да получава по-нататъшна спасителна помощ от европейските си кредитори, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас приветства решението.

"Днес Гърция обърна нова страница. Имаме споразумение, което съответства на жертвите на гръцкия народ. С единство и решителност се движим напред, за да постигнем справедлив растеж и да излекуваме раните на кризата", написа Ципрас в Tiwwter.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: траншГърцияевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
5
 
! Отговори
мързелакис преди 6 години
ЕС отпуска на Гърция, защото имат задължения към немски и френски банки, и част от тези пари се връщат отново в тези банки. Ненормалното е, че част от тези пари остават в Гърция за поддържане на изкуствено високия стандарт, който те имат и който по никакъв начин не кореспондира с икономическите им показатели. Но това е част от играта, защото , ако фалират, банките няма как да си приберат парите.
28
2
 
5
 
! Отговори
румен преди 6 години
До скалатаПрез 70-те години работех като екскурзовод на гръцки групи в София.Пристигаха със 100-150 рейса всяка събота,години наред по обед,развеждах ги из града и до Копитото.На следващия ден започваше пазаруването.Българска стока.ЦУМ и Пиротска се изпразваха от стока и се пълнеха със захвърлени опаковки.Пред хотел Балкан оставаха планини картон и хартия.Циииилгания до шия.По това време можеха само да мечтаят за нашия стандарт.После нещата се промениха и сами си изтърбушихме икономиката.
27
4
 
8
 
! Отговори
румен преди 6 години
До скалатаРаботлив грък е синоним на евреин-миньор.Тея работливите и пъргавите дето ги гледаш по строежите и на полето даже не говорят гръцки.
26
4
 
11
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Гърция си заслужи съдбата....кофти е единствено, че нашите данъци - отиват за тях!Вече около 400 милиарда "auf nimmer wieder sehen"!
25
13
 
7
 
! Отговори
скалата преди 6 години
Вболниците са работливи,вежливи и отговорни.Вобществените институции се работи на макс.Пътищата се чистят,дръвчетата подрязват.Майсторите са по подвижни от българските.Гърция е мултикултурна дтржава.Има хора от цял свят и на всеки му е приятно да посети Гърция.Няма мафия,няма мутри,няма руски монополи.В селското стопанство се работи и произвежда всичко,въпреки неблагоприятните климатични условия и почва.Младите гърци бачкат за 600 евро,а българските емигранти в Гърция пият фрапе по кафетата.
24
16
 
7
 
! Отговори
скалата преди 6 години
Кво сравнявате Гърция с България.Гърция никога не е била 45 години под руско робство.Едно време до като българите са стояли по заводите и ткзсе-та и са играели на карти имитирайки работа,гърците са бачкали здраво.Милиони са емигрирали по света,работели са и са пращали пари.Дори и сега в Гърция се работи повече.Пропагандата за мързеливия грък е работливия българин е смешна.В туристическия бранш се работи здраво,качествено и винаги с усмивка.Полицията не взима подкупи на пътя.
23
3
 
10
 
! Отговори
българина преди 6 години
А защо ние не използвахме непускнето на южен поток срещу 30 нови самолета и опрощаване на външния дълг!?!? Бб е проклятие за България и то тежко тройно проклятие
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалиракис: Закривай тая скапана фалшива държава и я разпродавай на чивутите - семитски братчеди на финикийските маляки.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз съм много благодарен на БОРИСОФ , като каза - ВНИМАВАЙТЕ ДА НЕ СТАНЕМ като ГЪРЦИТЕ , и НЕСТАНАХМЕ - НАДАЛИ ИМАТ ПЕНСИИ по 84 евра изаплати от по 240Е
20
1
 
3
 
! Отговори
Вин преди 6 години
до 21 Виждам че си ровил в търсачките, но в желанието си за обструкция не си чел внимателно!Да, на първо място като дълг е САЩ,на второ UK, на трето Германия,но хайде помисли, ако този процес ти е достъпен, как те не са пред обявяване на фалит, и от къде идват парите за Гърция!Въпросните държави се водят за най-големите кредитори,но като нахраниш добитъка,припомни си едно изказване на ББ относно помощта за гърците и нашите вноски към ЕС!
19
1
 
10
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Гърците са добро оръжие срещу монетарната система, даже много добро
18
5
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
До Вин: Много си зле момче. Откъде ги взимат от Англия, Германия и САЩ ли? Хаха. Ами погледни техните дългове. Как може да си затънал до гуша в дългове и в същото време да отпускаш заеми? Имаш едно нещо на раменете си. Използвай го поне веднъж в живота си.
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОТО ВЕЧЕ Е ПАРА БЕЗ ПОКРИТИЕ!ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ПАРИ СЕ ВЪРТИ ВСЕ ЕДНО ЧЕ ПЕЧАТАТ ВЕСТНИЦИ!ДАЛИ ЩЕ РАЗДАВАТ МИЛИАРДИ НАСАМ НАТАМ ИЛИ ЩЕ СИ СТОЯТ В БАНКИТЕ БЕЗ НИКОЙ ДА ГИ БУТА Е ВСЕ ТАЯ!
16
4
 
7
 
! Отговори
до 10 не преди 6 години
До Вин Не, кредиторите не са държаваи а кръг от алчни банкери ционисти, които са си присвоили правото да печатат пари( а вече не ги и печатат, а измислят с натискане на бутона). По интересното, е че искат да им връщащ лихвите с реални пари, които са в обращение, и което води до неминуема криза
15
2
 
9
 
! Отговори
do 15 преди 6 години
До Iordan: А като печаташ пари и ги раздаваш срещу лихва какъв си? Търсиш справедливост в паричната система ли? Я пак
14
1
 
25
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Хората в гьрция изнемогват а тука наще пенсионери живеят в разкош с 162лв мин.пенсия.
13
3
 
2
 
! Отговори
Iordan преди 6 години
Kradlivi sa kogato vzema6 pari a ne vru6ta6 tova e krajba i naglost za koeto edin den 6te si platqt
12
3
 
3
 
! Отговори
снайпера преди 6 години
Монетарната система е вехта и несигурна вече, трябва се измисли нова система за разплащане...модерна!!
11
5
 
14
 
! Отговори
ВЬЗМУТЕН ГРАЖДАНИН преди 6 години
ТОВА Е ЕДИН ЦИРК ЗА ПРОСТОСМЬРТНИТЕ . ПОВЕЧЕ ОТ 7 МИЛИАРДА ОТ ТАЗИ СУМА ОТНОВО ОТИВА ПРИ КРЕДИТОРИТЕ СЛЕД 1 МЕСЕЦ КОГАТО СЕ ПОГАСИ ЧАСТ ОТ ЗАДЬЛЖЕНИЕТО И ДЬЛГА НА ГЬРЦИЯ НА ПРАКТИКА ОСТАВА А ДУПКАТА СЕ РАЗШИРЯВА . ДАНЬЦИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИИТЕ НАДОЛУ И .....ФАЛИТ - НЕИЗБЕЖНО Е. !!!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трайте, че гърците ще почнат, да си мият задницитe сами! Те са изключително чувствителен народ и ще се обидят!