Джихадистите правят своя държава на Балканите

"Вечерне новости": В 64 селища се живее, както ИД заповядва
19 юни 2017 09:52, Елка Василева
47
Джихадистите правят своя държава на Балканите
Снимка: архив, Reuters

В Босна и Херцеговина, близо до границата с Черна гора и със Сърбия, нараства броят на ислямските екстремисти.

Над 5000 души, свързани с Ислямска държава, се намират в Босна и Херцеговина. Броят на тези терористи се увеличава от ден на ден. В момента те се крият зад десетина ислямски екстремистки организации, седем от които са в черния списък на Съвета за сигурност на ООН. Това казват пред сръбското издание "Вечерне новости" представители на службите за сигурност, които действат в Босна и Херцеговина.

Още по темата

Те твърдят, че на територията на тази страна са се появили 64 селища, практически изолирани от света, където се живее "така, както Ислямска държава заповядва".

"В тези селища има близо 40 000 души, като мнозина са индиректно свързани с екстремистите. В Босна и Херцеговина има много завърнали се от войната в Сирия, шестима затворници от "Гуантанамо", които са пристигнали в Босна и Херцеговина за ресоциализация. Районът от Нишичкото плато до Илиджа в Сараево е особено опасен, там са онези, за които Ислямска държава е светиня", казаха от босненските служби за сигурност.

Според анализатора Джевад Галияшевич голям проблем представляват и фондациите, зад които се крият фанатици, както и медиите и сайтовете, които ги подкрепят. По думите му за тях "е идеална границата със Сърбия и с Черна гора, където граничните пунктове са покрити", но не зелената граница в планината.

Според експертите по въпросите, свързани със сигурността, борбата срещу ислямистите трябва да бъде непрестанна, сериозна и с голяма посветеност.

В Сърбия опасността от ислямския екстремизъм се приема на сериозно. За това свидетелства и процесът пред Специалния съд в Белград срещу седем души, обвинени, че са участвали във въоръжени акции на Ислямска държава, както и че са организирали и финансирали заминаването на граждани на Сърбия и други страни в лагери за обучение в Сирия, а след това и включването им в боеве.

Галияшевич отбелязва още, че има много спящи клетки на Ислямска държава, които във всеки един момент могат да се активират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
43
 
! Отговори
Радикал преди 6 години
Пълна забрана на тази "мирна" религия в ЕС!
22
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По скоро се бъркаш. Това със САЩ вече се изърка. Отдавна се знае, че съсед на българия финансира него район за ислямизация. Също така на всеки вечв му е ясно , какво правят и някой арабски държави с техните милиарди.
21
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зад всичко това стои ЦРУ и неговите спонсори Сорос и демократическата партия на САЩ. Девизът е: Ликвидирай агент на ЦРУ, спаси света от едно зло.
20
10
 
46
 
! Отговори
promo преди 6 години
хронологично нещата вървят по плана на САЩ за балканите - 1.икон.криза 2.обезлюдяване на територията - заселване с бежанци3.унищожение на армията и държавата 4.объркване на населението с русо/американо фил/фоб-тво 5.въоръжаване на есктремистки групи от хораP.S. или се бъркам
19
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само една малка бедна Сърбия се беше рсзвилнява на балканския ...И всички видяхме , какво се случи...ни албанци ни маймунни останаха . Сега си представете всички балкански страни заедно...Ще стане страшно дори за Турция.
18
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука пълна с женчовци. Европа е оцеляла 2000 години. Разполага с огромно количество пари, разполага с ядрено оръжие , с последни технологии , с ресурс за създаване на военна техника. Европа ..Ако реши ще измете всичко до Китайската граница. Нацапахте гащите от 10 брадати маймунни
17
2
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Ама много от рано си са дрогирал бе ! Ако така продължаваш ще ти се исуши мозъкът
16
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е страшно,българи!
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това е материал, а не дивотиите на Дойче Веле против България или рожденния ден на някаква си холивудска филмова глезана.
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
e nali i Saddam ima6e himi4esko orajie !!!!????i vidite li sega i na balkanite e imalo opastnost !!!!!!!!!!!!vraga na 4ove4estvoto e otvad okeana i vsi4ki nie gi posre6tame s cvetq kato ovce
13
6
 
44
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Дали щеше да има ислямска държава ако Садам беше жив.....не знам ,не знам....арабска пролет....американски мозък.....
12
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Започвам да се убеждавам, че САЩ трябва да бъдат истрити от земята. Тогава ще настъпи мир
11
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПРЕНАСЯНЕТО НА ВОЙНАТА В ЕВРОПА ОЗНАЧАВА НЕЙНАТА ГИБЕЛ.
10
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tova sa agenti na kravarite. nqmat ni6to ob6to s istinskiq islqm. prosto kravarite trqbva da iznudvat nqkogo i trqbva da ima povodi za razmirici.ne im se varzvayte na igrite
9
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май оная откачалка Брайвик ще се окаже прав
8
2
 
31
 
! Отговори
ясно е преди 6 години
Ето това-....,,голям проблем представляват и фондациите, зад които се крият фанатици, както и медиите и сайтовете, които ги подкрепят,,....и това- ....,,шестима затворници от "Гуантанамо", които са пристигнали в Босна и Херцеговина за ресоциализация''обяснава всичко от ясно по-ясно..Както и кой финансира и стои зад ИД и целия процес
7
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май Ванга ще се окаже права.Европа загива
6
57
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърбия, приятелката на Русия, бълва фалшиви новини за да плашат в ЕС и да молят Русия за помощ.Но никой вече не им вярва, защото най-големия агресор всъщност е Русия!Сърбия е дясната ръка на Москва на Балканите!
5
7
 
38
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Цру искат и създават проблеми в европа за да са те добре. Ние сме овцата на американско юдейския корбан
4
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Европа няма да им мине номера :) Тука има много оръжие и много крайни хора. Няма да оцелеят и месец. Тука да не е пустинята от където идват. Тук е имало 2 000 години войни и игри ...малко са назад ...