Сръбският президент: Антируски санкции? Никога!

Целта на Сърбия - да запази дружеските си отношения с Русия
21 юни 2017 07:28, Елка Василева
164
Сръбският президент: Антируски санкции? Никога!
Александър Вучич. Снимка: архив, Reuters

Сърбия има за цел да запази дружеските си отношения с Русия и никога няма да се присъедини към антируските санкции, каза президентът на страната Александър Вучич по националната телевизия РТС, цитирана от ТАСС.

"Ние вървим по европейски път. Нашата цел е да запазим стабилни, дружески отношения с Русия, ние никога няма да въвеждаме санкции срещу Русия. Друга наша цел е развитието на отношенията с Китай", каза сръбският лидер в отговор на въпрос ще бъде ли новото правителство на страната прозападно.

Вучич посочи също, че при никакви условия няма да признае независимостта на Косово. "Как мога да призная Косово, ако с ръка върху конституцията съм се заклел, че не признавам Косово?", запита риторично той.

Още по темата

ТАСС припомня, че при полагането на клетвата си като президент на 31 май новоизбраният президент на Сърбия предложи въпросът за Косово да бъде изнесен на обществено обсъждане.

На 15 юни Вучич предложи на парламента кандидатурата на безпартийния прозападен политик Ана Бърнабич за премиер, като й поръча да укрепи отношенията с Евросъюза, Русия, Китай и САЩ. Като основни задачи президентът определи повишаването на авторитета на Сърбия на международната арена и развитието на националната икономика.

Но утвърждаването на новия премиер се натъква на проблеми заради противоречия в управляващата коалиция относно кандидатурата на Бърнабич, което според ТАСС може да предизвика предсрочни парламентарни избори в Сърбия.

42-годишната Бърнабич е известна с прозападните си възгледи и е първият в сръбската история премиер, открито обявяващ своята нетрадиционна сексуална ориентация, което предизвика остри раздори в коалицията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, че в БГ е същото - колко млн.сав чужбина с нашти евро*гейски ценности
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯнаДеверенченккоСърбите така правят политика, че изгониха 3.5 мил. сърби в чужбина и разпокъсаха държавата си на няколко части. Така се прави политика - евала!
33
5
 
12
 
! Отговори
Курамиянко преди 6 години
Много ясно, че няма да подкрепи санкции срещу Русия... Това е Президент, а не кати оня минзухар росенчо, дето щеше да освобождава Крим с шареното знаме, забито в дупето му
32
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пишете и за призива и решението на Орбан и останалите, които не лижат западни, в частност - американски, подметки!Пишете, т.к. тук има информационно затъмнение, за да не бъде информиран българинът, че само ние останахме тъй безапелационно наведени на запад.
31
4
 
1
 
! Отговори
ЯнаДеверенченкко преди 6 години
Молодец! Вии вище как сърби правят политика,само те останаха :))) за другите има справедливост,повече скъпо газ и без туристи руски, изтриите санкциите и ще има + за икономика.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В *** по онова време не си заключваме вратите или ключът стоеше под истривалката!
29
9
 
5
 
! Отговори
Сърбите виждат преди 6 години
Колкото и да се оплаквате от Ес ,сърбите много добре знаят каква *** беше България 2005 и как мин. заплата беше 140лв. и каква е България сега. За Румъния пък хептен .....Затова искат ЕС !
28
8
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Въобще не ви трябва ЕС и НАТО питайте нас българите с какво прокопсахме от тях. Харесвате Русия, Китай бягайте към БРИКС там е единственото спасение за страните.Тук В ЕС само ще ви доят и ще ви нареждат какво да правите. Вие сте 100 пъти по -демократи още от времето на Тито от нас.
27
8
 
4
 
! Отговори
ссср преди 6 години
за сръпските комунисти само болшевишки режим за друго не стават
26
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен пък ме кефи какъв звучен шамар получиха сърбите барабар с руските служби вчера, когато македонския перимиер бе на посещение у нас! Сигурно още гризат покривката от яд :)
25
11
 
4
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Американците направиха мръсотия, отнемайки Косово от Сърбия и създавайки абсолютен прецедент след II световна война. Русия анексира чужда територия Крим и наруши всички международни закони. Наличието на чуждо население част от територията на една държава НЕ Е ОСНОВАНИЕ за агресия и анексия. Ако тази практика продължи ще стигнем до война. А Сърбия рискува Войводина, Румъния рискува Трансилвания, Македония рискува Струга, Тетово, Гостивар, а ние - Кърджали. Това е риск за нас от война .
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сърия с Евразия.Тиквостания със Еврабия с еднокнижници и гейове начело работа не става.
23
4
 
3
 
! Отговори
miko преди 6 години
Този яко се подмазва на ***.
22
10
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Сърбите се дърпат към Азия... - прав им път - ние сме в обратна посока...
21
11
 
7
 
! Отговори
Бегемот преди 6 години
"България трябва да е заедно с Русия и Сърбия."Имаш предвид в мизерията, така ли?
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХАхаха тука някакъв психар написал 10 коментара за някакви саксонски мафии. Не са ли виновни рептилите и марсианците са омразата на Сърбия към България? ХАХАХАХХА
19
2
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
27: Аз лично бих предпочел всичко това което е било в главата на императрица Екатерина Велика. Тя е тази която оформя стратегията на царска Русия срещу Османската Империя за освобождението на поробените православни народи следващите 2-3 века. И разбира се започва успешните войни с Турция. Една подробност, ако Крим тогава не е бил превзет от Русия, стратегически руснаците не са мойели да напрредват към Балканите - оства им в гръб.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чърчил е бомбандирал София и е хвърлял бомби - играчки над София за да осакатява децата. Aнгло-саксонец = детеубиец и терорист, а немците са фашисти.
17
3
 
7
 
! Отговори
Шабан Шаулич преди 6 години
Сърбите са наясно ,че Китай спре ли да продава и купува в долари ,Кравария е умряла-доларите стават зелени хартийки ! А от Русия ще кльопат газ и нафта...