Гърция да не блокира Македония – и спор за името няма да има!

В интерес на Гърция е да има съсед като Македония, заяви дипломат
Обновена: 2 юли 2017 16:33 | 2 юли 2017 16:32,
60
Гърция да не блокира Македония – и спор за името няма да има!
Снимка: архив Reuters

Ако Гърция не блокира Македония за членство в НАТО, ще възникне много положителен климат за решаване на спора за името. Това заяви първият дипломат на Скопие Никола Димитров в интервю за хърватската телевизия H1, предава „Сакам да кажам“.

Димитров подчерта, че след смяната на властта в Скопие Македония гледа към съседите си без предразсъдъци и страх, и че "всъщност не ни трябват стотици паметници, за да бъдем горди македонци“.

"Моето послание в Атина беше следното: Моля за подкрепа, ние смятаме, че трябва да помислите какъв съсед искате да имате. В Македония сега сме силно ангажирани с изграждането на европейска демокрация, която се основава на върховенството на закона и вярваме, че е в интерес на Гърция да има такъв съсед", зави Никола Димитров, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че дългогодишното блокиране на Македония и стратегическите й цели не създава конструктивна среда.

"Като се има предвид, че Гърция може да използва влиянието си като член на ЕС и НАТО, може да създаде редица препятствия по нашия път към бъдещето. Но ако ни пусне в НАТО, ще възникне много положителен климат за решаване на спора за името. А и това ще има много успокояващо въздействие върху региона“, заяви Димитров в интервюто, дадено след участието в министерската среща на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, проведена в Дубровник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
28
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Гърците не са балами като нас,с празни приказки не мож ги върза!Освен това Македония е една безполезна държава,без собствено бъдеще.Когато след 10 години стане част от Албания,въпросът с името и историята ще се реши автоматично-на шиптърите не им трябват ни античността,ни средновековието!Ще си вземат територията и толкоз!Така че гърците просто трябва да изчакат.
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИСКА МУ СЕ НА ПЪРВИЯ ДИПЛОМАТ, АМА НЕ.ЕА НАШАТА МИНИСТЪРКА ГОТОВА ДА ПРИЗНАЕ МАКЕДОНСКИ ЕЗИК
20
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция има ''министерство на Македония'' и то отдавна. Тея кои са?
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЮРМ-аджии да си преименуват държавата и проблеми няма да има... Сами си го причиняват. Да спрат да крадат история и с България проблемите приключиха.Друг е въпроса какво ще прави държава без име, на която половината й население е с български лични карти, а другата половина с албански...
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
никои не иска за съсед крадци а македонците са точно такива окрадоха историята и на гърците и на българите но макетата да не забравят че гърците не са мекушави българин въпреки че се правят на умряла лисица номера пред гърците им няма да мине
17
5
 
30
 
! Отговори
Подробност преди 6 години
Гърците са горд народ, с разумни управници! За разлика от Банкянския големоглавец, който призна "македонски" език и нация, за да го погали по плешивата голема глава Меркел, гърците и управниците им няма да призная този тумор БЮРМ за отделна и независима държава!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никола Димитров е буга-рин под прикритие.
15
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на македонците. Важното е че Ееръги подкрепя. А това какво ще кажат фалира ли държави, за тънки в дългове като България и Гърция няма абсолютно никакво значение.
14
4
 
40
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Тея пък с гръцко име и българско население тръгнали държава да правят!
13
3
 
29
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Мойта баба, Николчо, която е от Костур (Кастория), Егейска Македония често казваше: "Какво човек сам си направи и Гявол не може да му го направи". Та и вие...
12
2
 
33
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Вие, Николчо, да бехте мислили преди това, кога съдехте гърците за имотите *** преселниците, когато създадохте и финансирахте "Виножито" в Гърция и ОМО "Илинден" в България, когато построихте паметника на Александър Мегалос в центъра на Скопие и ти лично заяви, че бил "среден пръст" за гърците. И най-вече когато публикувахте карта на Македония с добавени Пиринска и Егейска Македония и когато вашата ВМРО-ДПМНЕ обяви, че следващият ви конгрес щел да бъде в Солун.
11
3
 
40
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Гърция обаче има за външен министър дипломат от кариерата ,а не посредствен юристконсулт от Пазарджик...
10
3
 
14
 
! Отговори
Младши преди 6 години
Да живее дружбата между България-София и България-Скопие!!!
9
16
 
8
 
! Отговори
Македонац преди 6 години
Каков македонац е никола димитров ова е чист бугарин и да си оди у бугария на встинските македонци фамилията заврашува на СКИ щом е на ов значи е бугарин.Сите *** да си одат у бугария.А с грк здравей да праиш треба да видиш да не тие окрал некой палец от раката.Па они грците ни презамао веке купиа Железара Скопие,купиа црн бор Прилеп,фабриката македонка Щип па взема ни повечето фабрики и ние сада работиме за них.
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, не, не, не. Никакъв ЕС за ФИРОМ! Показаха се като жалки предатели. Добре че са гърците да им показват къде им е мястото, че ако зависеше от нас, да сме им легнали вечв.
7
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ФИРОМ да престане да ФАЛШИФИЦИРА ИСТОРИЯ И НЕМА ДА ИМА ПРОБЛЕМИ!!НИКОЛА ДИМИТРОВ,абе гърците за какъв ли го имат тоя по произход като му видят името??? Въобще "не прилича" на българско ами някакво такова едно "посебно"както казват по сръбски "бракята"по горното течение на река Вардар, която между другото в Гърция не се нарича така ВЕЧЕ ЗАЩОТО БЪЛГАРИТЕ СЕ ПРЕСЕЛИХА В БЪЛГАРИЯ!!
6
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Използвачи! Щом могат да измислят всичко да си измислят и влизане в НАТО
5
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо да си сменят името, после НАТО. Хитрите гърци няма да излъжат. Може да се кръстят "Страната на залязващите сърбомани" или "Нова Албания".
4
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рано или късно Македония ще се обедини.
3
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Окрадохте историята на съседите си, сега искате помощ? хахахаха.