Гърция да не блокира Македония – и спор за името няма да има!

В интерес на Гърция е да има съсед като Македония, заяви дипломат
Обновена: 2 юли 2017 16:33 | 2 юли 2017 16:32,
60
Гърция да не блокира Македония – и спор за името няма да има!
Снимка: архив Reuters

Ако Гърция не блокира Македония за членство в НАТО, ще възникне много положителен климат за решаване на спора за името. Това заяви първият дипломат на Скопие Никола Димитров в интервю за хърватската телевизия H1, предава „Сакам да кажам“.

Димитров подчерта, че след смяната на властта в Скопие Македония гледа към съседите си без предразсъдъци и страх, и че "всъщност не ни трябват стотици паметници, за да бъдем горди македонци“.

"Моето послание в Атина беше следното: Моля за подкрепа, ние смятаме, че трябва да помислите какъв съсед искате да имате. В Македония сега сме силно ангажирани с изграждането на европейска демокрация, която се основава на върховенството на закона и вярваме, че е в интерес на Гърция да има такъв съсед", зави Никола Димитров, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че дългогодишното блокиране на Македония и стратегическите й цели не създава конструктивна среда.

"Като се има предвид, че Гърция може да използва влиянието си като член на ЕС и НАТО, може да създаде редица препятствия по нашия път към бъдещето. Но ако ни пусне в НАТО, ще възникне много положителен климат за решаване на спора за името. А и това ще има много успокояващо въздействие върху региона“, заяви Димитров в интервюто, дадено след участието в министерската среща на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, проведена в Дубровник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
57
 
! Отговори
Плодов атлет преди 6 години
Ако Гърция няма съсед като Македония ще е още по - добре.
1
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му е потрябвал съсед като Македония???????????